Societat

El col·lectiu Slow Food creix a Girona i ho festeja a Sant Feliu

Dos restaurants –Entre Dos Mons i El Rebost de Can Moragues– se sumen als nou que ja en formaven part a la demarcació

Reivindiquen el producte de proximitat i conjugar tradició amb innovació

El movi­ment Slow Food, amb 57 res­tau­rants cata­lans com­pro­me­sos amb els valors tra­di­ci­o­nals de la cuina salu­da­ble i el pro­ducte de pro­xi­mi­tat, va aple­gar ahir 300 per­so­nes al Guíxols Arena de Sant Feliu, on van cele­brar la tro­bada anual del col·lec­tiu. Onze esta­bli­ments són giro­nins i, a més dels nou inte­grats fins ara –Anta­vi­ana i Inte­gral, a Figue­res; Ca la Maria, de Lla­gos­tera; Casa­mar, a Lla­franc; El Gin­jo­ler, de Sant Feliu; Els Caçadors, de Ribes; La Calèndula, a Regencós; La Bar­be­ria del Muro, de Palamós, i el Marítim de Tossa–, ahir van ator­gar el segell d’entrada a dos res­tau­rants més: un altre de pala­mosí –Entre Dos Mons, de Mila Acosta i Roger Cama– i El Rebost de Can Mora­gues, de les fun­da­ci­ons Emys i Astres, amb Sergi de Meià, a Riu­da­re­nes.

La jor­nada es va arro­do­nir amb acti­vi­tats, tas­tos de pro­duc­tes i un àpat amb espe­ci­a­li­tats cui­na­des per diver­sos dels res­tau­rants giro­nins, com ara el Cim i Tomba de Tossa, l’Arròs de l’Estany de Pals, i pro­duc­tes de quilòmetre zero com ara la boti­farra dolça amb poma de Tor­ro­e­lla o el recuit de cabra amb mel d’Ullas­tret.

La jor­nada, que el col·lec­tiu cele­bra cada any de manera des­cen­tra­lit­zada pel ter­ri­tori, a més de reconèixer els res­tau­rants, també reco­neix la desena de men­ja­dors esco­lars que par­ti­ci­pen en el pro­jecte i també dona pro­ta­go­nisme als pro­duc­tors locals, que són “la peça clau del movi­ment Slow Food” i gràcies als quals els res­tau­rants de quilòmetre zero poden ofe­rir una cuina cen­trada en un pro­ducte arre­lat i res­pectuós amb el ter­ri­tori, el medi ambi­ent i les per­so­nes que hi viuen. Una sei­xan­tena de pro­duc­tors i ela­bo­ra­dors agro­a­li­men­ta­ris de Cata­lu­nya hi van dur ver­du­res i hor­ta­lis­ses, carns, embo­tits, lac­tis, for­mat­ges, vins, i tam­poc no hi van fal­tar el peix blau ganxó –amb visita a la sub­hasta a la llotja– i un esmor­zar amb garoi­nes –uriços, a Sant Feliu– a la platja. Alhora, pro­duc­tors i res­tau­ra­dors van gau­dir de temps i espai per interac­tuar i com­par­tir secrets, trucs i recep­tes per treure el màxim pro­fit dels ingre­di­ents.

Aval del govern

La con­se­llera d’Agri­cul­tura, Rama­de­ria, Pesca i Ali­men­tació, Teresa Jordà, va par­ti­ci­par en el lliu­ra­ment dels guar­dons i va mos­trar el suport del govern de la Gene­ra­li­tat cap a la filo­so­fia d’un pro­ducte “bo, net i just” a les cui­nes dels res­tau­rants, els men­ja­dors esco­lars i, en un dar­rer estadi, a les llars cata­la­nes, amb un pòsit que Jordà aspira que enri­queixi el futur pla naci­o­nal d’ali­men­tació del país.

La con­se­llera també va defen­sar un model de “gover­nança repu­bli­cana” en l’ali­men­tació que garan­teixi, a més del benes­tar de la ciu­ta­da­nia, “la sobi­ra­nia ali­mentària, ben entesa”, i un “preu just per als pro­duc­tors”, en res­posta a les dar­re­res pro­tes­tes del sec­tor agrari. L’alcalde, Car­les Motas, des­ta­cava de l’inter­canvi entre pro­duc­tors i cui­ners “la idea que la inno­vació pot ser tor­nar a tre­ba­llar la terra com ho feien els avis”.

A banda de les dis­tin­ci­ons als esta­bli­ments, enguany han lliu­rat per pri­mer cop el Car­gol + Net pel com­promís amb la sos­te­ni­bi­li­tat, que al Gironès ha rebut Ca la Maria, de Lla­gos­tera. El seu xef, Martí Rosàs, que també és coor­di­na­dor de la xarxa a la demar­cació, argu­men­tava que és un nou incen­tiu per estal­viar aigua, gene­rar ener­gia o reduir l’ús de pro­duc­tes químics con­ta­mi­nants en les tas­ques de neteja i man­te­ni­ment.

LES XIFRES

67
restaurants i menjadors
escolars encapçalen el moviment Slow Food a Catalunya, amb cuina bona, neta i justa.
11
establiments
ja hi ha a la demarcació, amb les incorporacions d’Entre Dos Mons i El Rebost de Can Moragues.
60
productors locals
d’arreu de Catalunya van exhibir les seves referències en el Mercat de la Terra, a Sant Feliu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia