Pressió a la CE perquè evacuï els camps de refugiats grecs
Alerta que si no s’actua “urgentment”, la situació a les illes de l’Egeu “serà inabastable, amb molts morts”
Els refugiats són despullats i colpejats per agents grecs per retornar-los a Turquia, diu l’ONU
Enmig de tones d’escombraries, fang i sense accés als serveis més bàsics. En aquestes condicions que afebleixen la salut continuen vivint uns 42.000 refugiats a les illes gregues de l’Egeu. De moment, sense solucions polítiques de la Unió Europea a una crisi migratòria que ja dura cinc anys, però que pot acabar en una tragèdia major per l’amenaça del coronavirus. Com aquesta setmana remarcava en una imatge penjada a les xarxes un refugiat, tot exhibint un cartell escrit a mà, des de dins del camp de Moria: “No ens podem rentar les mans, perquè no tenim ni aigua ni sabó.” El camp, de 58.000 m², està situat a Lesbos i va ser concebut per a 2.800 persones. Ara s’hi amunteguen més de 20.000 refugiats: un 20% són sirians i el 49%, afganesos, segons Acnur. A principi de març, la pandèmia va arribar a Lesbos.
Aquesta setmana, eurodiputats de la comissió de llibertats civils, justícia i assumptes d’Interior de la cambra europea han reclamat una “evacuació preventiva i urgent” dels camps al comissari europeu de gestió de crisis, Janez Lenarcic. Denuncien “l’extrema vulnerabilitat” dels refugiats, que podria derivar en un “problema de salut pública” també per a la resta de Grècia, ja que “no hi ha oportunitat d’isolament, distància ni condicions higièniques”, alerta el cap de la comissió, Juan Fernando López Aguilar. “Si la UE falla a l’hora d’actuar immediatament, la situació a les illes gregues serà inabastable, amb el risc que es produeixin moltes morts”, afirma la comissió. Els eurodiputats volen que Grècia evacuï a terra ferma els refugiats, començant pels majors de 60 anys. La CE assegura que està treballant en un pla sobre els camps amb Grècia. El govern grec de moment es resisteix a l’evacuació i afirma que està prenent mesures, com ara incrementar la neteja als camps i prendre la temperatura als nous arribats.
A Moria continuen arribant refugiats. Per a molts és la destinació final després de superar la frontera entre Turquia i Grècia, malgrat que des de l’1 de març Grècia va suspendre les sol·licituds d’asil per als qui la creuin irregularment. Una decisió que les Nacions Unides exigeix al govern grec que reverteixi “immediatament”. El seu relator pels drets humans dels immigrants, Felipe González Morales, alerta “molt preocupat” sobre els “atacs i amenaces” d’homes no identificats i agents de seguretat grecs, perquè retornin a Turquia, tot “violant la prohibició d’expulsions col·lectives”. Refugiats ferits –i almenys un sirià, mort–, que són despullats, els bens confiscats i expulsats a territori turc.
LA FRASE
LA XIFRA
Tensió en els CIE a Espanya
De moment, no hi ha casos sospitosos de coronavirus als centres d’internament d’estrangers (CIE) que hi ha a l’Estat espanyol. Aquests polèmics centres tenen com a funció la detenció dels estrangers en espera de ser deportats als països d’origen. Se’ls pot retenir un màxim de 60 dies, passats els quals si no se’ls pot expulsar, se’ls ha de deixar en llibertat. Aquesta setmana, la campanya estatal que reclama el tancament dels CIE i el defensor del poble espanyol han demanat al govern de Sánchez que, amb “urgència”, posi en llibertat els interns i paralitzi “indefinidament”les deportacions, ja que l’estat d’alarma i el tancament de fronteres en molts països impossibilita la devolució. El de Barcelona és l’únic que ha tancat. Assegura que hi ha uns 295 interns per als quals reclama que es busqui una solució com a l’estada en cases d’amics o familiars. “La falta d’informació de la situació està ocasionant tensió i incertesa per la difícil espera de resoldre la seva situació”, diuen. A dins hi hagut ja incidents pel que consideren falta de mesures de prevenció del coronavirus.