Educació

LA CRÒNICA

La selectivitat, la festa major i la Covid-19

Els que som de Cassà de la Selva arrosseguem un petit trauma vinculat a la selectivitat. Si per a qualsevol estudiant ja és una bona murga, els nascuts a la meva població (10.380 habitants, segons el padró del 2019) carreguem un tràngol més a causa d’aquesta prova. La culpa la tenen les disposicions de les llunes, que determinen el calendari de la Setmana Santa i, de retruc, el de la festa major de Cassà. És un esdeveniment bellugadís que coincideix amb la tercera lluna plena de primavera, just 56 dies després de Pasqua, i que pot caure al bell mig de la temuda selectivitat. I ja se sap que l’estudi i la festa nocturna no són precisament compatibles. Les proves d’aquest any, previstes inicialment per als dies 9 i 11 de juny, haurien enxampat els estudiants cassanencs just després del cap de setmana de les barraques de la festa major. La pandèmia de la Covid-19, però, va engegar a dida la festa local, tant a ells –desenganyem-nos, haurien sortit igualment– com als ganàpies que vam fer la selectivitat el segle passat.

El virus ha acabat sacsejant les proves al conjunt dels estudiants catalans. Primer, perquè les ha endarrerit un mes però, sobretot, perquè ha condicionat la seva preparació. L’últim trimestre de batxillerat, no l’han pogut fer de manera presencial i, tot i el contacte virtual amb els professors, alguns alumnes han arribat amb dubtes a la selectivitat. “No hem pogut preparar part del temari a classe, ho hem fet pel nostre compte. I això no és el mateix, perquè no saps si l’has entès bé del tot”, explica Camila Adrián, de l’institut Vicens Vives de Girona, després d’acabar l’examen de llengua i literatura espanyoles a la Facultat de Dret de la UdG. “El tercer trimestre no he estudiat tant com ho havia fet en els dos primers a classe. Ha costat més involucrar-se en el curs i adquirir l’hàbit d’estudi”, admet Edgar Vert, de l’institut de Llagostera. El trasbals a causa de la pandèmia ha acabat afectant els alumnes, que, majoritàriament, reconeixen haver sentit “més nervis” que en cas de convocatòria normal. “M’ho he treballat tot el batxillerat, però sempre hi ha aquell tema que no has fet a classe i no has acabat de consultar amb el professor que et fa por que et surti”, assegura Miquel Pou, també de l’institut de Celrà. Els alumnes coincideixen que el primer examen ha estat prou “fàcil.” “Han seguit la línia dels exàmens dels últims anys”, corrobora Carla Bodro, de l’institut de Celrà. Això sí, en aquesta prova no hi havia més opcions per triar, com sí que passarà en d’altres matèries amb l’objectiu de compensar la preparació precària dels últims mesos.

El desenvolupament de la selectivitat també ha quedat trastocat per la Covid-19. Les aules acullen la meitat dels alumnes previstos, que guarden una distància entre ells d’un mínim de 2 metres i que ocuparan el mateix lloc durant tota la selectivitat. A la Facultat de Dret, segons assegura la professora i membre del tribunal Marta Pi, fan la selectivitat 178 alumnes repartits en 19 aules. Dos no s’hi han presentat. I una notícia ben celebrada per tots els alumnes: finalment se’ls ha permès fer l’examen sense mascareta. “És més còmode i et pots concentrar millor”, explica Laia Mas, companya de la Carla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.