El parapet que homenatja els afusellats es troba en greu estat de degradació
Les imatges del mur on es recorden els 1.700 afusellats pel franquisme són víctimes de l’oxidació
La Covid-19 atura el nou monument que promou Justícia
La memòria s’oxida al parc del Fòrum de Barcelona. El gran mural que es va erigir en record de les 1.700 persones afusellades pel franquisme al lloc conegut com el Camp de la Bota és víctima d’una progressiva degeneració que en degrada el contingut, l’enlletgeix i, en alguns casos, en dificulta la lectura i la comprensió.
El parapet de la memòria va ser inaugurat el febrer del 2019 en un acte solemne que va presidir l’alcaldessa, Ada Colau. Es tracta d’un frontal de mig centenar de metres de llarg on, fonamentalment, hi ha la relació alfabètica de totes les persones que van ser afusellades en aquest lloc entre el 1939 i el 1952. Als extrems del mural, hi ha dues fotografies gegantines, una amb la llegenda “Parapet de les executades i executats”, sobre un llit de pedres, i en un altre costat la imatge d’uns soldats de lleva fent guàrdia al lloc, el 1947.
El memorial és obra de l’artista Francesc Abad, que va treballar les fotografies sobre un paper especial que es va muntar damunt una superfície metàl·lica i tot plegat protegit amb un vinil. En poc temps, però, les inclemències meteorològiques s’han acarnissat amb l’obra i han degradat colors i desfigurat les imatges, tot i que el parapet hauria de ser mantingut per una empresa a la qual es va encarregar aquesta tasca. Pel tipus de material amb què es va treballar, la degradació del parapet es podria solucionar canviant el paper de fons, tal com va suggerir l’autor de l’obra en una conversa amb aquest diari.
Francesc Abad és també l’autor d’una escultura molt ambiciosa que s’ha d’aixecar en un parc de nova construcció que s’està acabant d’adequar a la zona, molt a prop d’on hi ha el parapet. Es tracta d’una escultura que l’artista ha batejat amb el nom del Bosc de les empremtes perquè s’ha de construir erigint 1.686 barres de ferro, tantes com persones van ser executades al Camp de la Bota.
Aquest segon projecte memorialístic s’erigeix en el terme municipal de Sant Adrià de Besòs –el Fòrum és terreny de frontera– i en aquest cas és el Departament de Justícia qui l’impulsa. En ser presentat el projecte el desembre passat, la consellera Ester Capella va explicar que les obres de l’escultura arrencarien aquesta primavera i estarien enllestides en sis mesos.
El cert és que el parc que ha construït l’Ajuntament de Sant Adrià ja està urbanitzat però les obres per aixecar el bosc de barres de ferro s’han aturat, a causa de la paràlisi que ha imposat la crisi sanitària de la Covid-19. “De moment no tenim data per començar els treballs”, va reconèixer a aquest diari Francesc Abad.
A la zona del Fòrum ja hi ha des del 1992 una escultura, titulada Fraternitat, que recorda el lloc. Es tracta d’un pilar de metall de grans dimensions i que en ser urbanitzat el parc del Fòrum va ser traslladar al costat de l’edifici de convencions on ara hi ha el Museu Blau.
Dues imatges separades per disset mesos
El mur on s’estén el Parapet de les executades i executats és un espai obert exposat al sol i molt proper al mar i, per tant, exposat també a les inclemències més que altres indrets. És un lloc obert i lluminós, com ho va ser el dia de la seva inauguració amb Ada Colau. Només disset mesos després d’aquell dia els colors de tonalitat blavosa de les fotografies principals s’han degradat fins a tons foscos, propis de l’oxidació, que es menja les imatges i textos explicatius.