Societat

Neu, pluja i, per acabar, vent

El temporal s’activa a la zona de Tarragona, on s’acumulen fins a 30 centímetres de neu

S’insisteix en la recomanació de no sortir de casa si no és necessari

Es preveuen pluges intenses al litoral i fort onatge

Sense treva. Els car­rers d’Arnes, a la Terra Alta, apa­rei­xien coberts amb 30 centímetres de neu. “No ha parat de nevar en tota la nit i con­ti­nua igual”, expli­cava la Krisma Maials, pro­pietària de l’únic super­mer­cat del poble, on no parava d’entrar gent per omplir el rebost amb vista al que pogués pas­sar les pro­pe­res hores. En ple con­fi­na­ment muni­ci­pal, els veïns no tenen por de sor­tir de casa tot i la nevada, i tenen molt pre­sent que fa un any van que­dar inco­mu­ni­cats i sense llum per culpa del Glòria. “No estem pre­pa­rats per a tanta neu i encre­uem els dits perquè pari”, asse­gu­rava l’alcalde, Joa­quim Mira­lles, que espe­rava les màqui­nes lle­va­neu abans que es fes de nit per nete­jar la car­re­tera que comu­nica amb Horta de Sant Joan. A la tarda, el gruix de neu per on no havien pas­sat els trac­tors a nete­jar els car­rers superava el mig metre i es temia per les pre­vi­si­ons de vent i més neva­des a la zona dels Ports. A Roque­tes, amb una cota de 1.000 metres, també es van superar regis­tres de 30 centímetres de neu, i a Fal­set, la capi­tal del Pri­o­ri­tat, n’acu­mu­la­ven fins a 25 des de l’inici del tem­po­ral, que des­car­re­gava amb força a les ter­res de Ponent.

A Lleida, on feia gai­rebé tres anys que no nevava, el tem­po­ral va dei­xar emblan­qui­nat el pai­satge, amb set centímetres de neu. Els veïns s’acos­ta­ven fins al turó de la Seu Vella per fer ninots de neu, i fins i tot per bai­xar amb tri­neus i esquís. El tem­po­ral va anar gua­nyant ter­reny cap a les comar­ques d’Osona, el Ripollès i la Gar­rotxa, on a mig matí la neu aga­fava amb força a Olot, Ribes de Fre­ser i Cam­pro­don, amb un pai­satge emblan­qui­nat.

Les pre­vi­si­ons del tem­po­ral Filo­mena van pas­sar de llarg la Cata­lu­nya Cen­tral, on en comp­tes de nevar va ploure inten­sa­ment. A les comar­ques bar­ce­lo­ni­nes i del lito­ral, molts muni­ci­pis van tan­car els acces­sos als pas­seigs i espi­gons en vista de la virulència de l’onatge. A Bar­ce­lona, només alguns punts de la zona alta de Vall­vi­drera i del Tibi­dabo van que­dar enfa­ri­nats de bon matí i es va estar pen­dent de les for­tes rat­xes de vent.

El mateix con­se­ller d’Inte­rior, Miquel Sàmper, reco­nei­xia que l’afec­tació del tem­po­ral havia estat “menor del que es pre­veia” a la part cen­tral de Cata­lu­nya i a l’àrea de Bar­ce­lona. El res­pon­sa­ble d’Inte­rior insis­tia en la reco­ma­nació de no sor­tir de casa si no és impres­cin­di­ble fins que es doni per tan­cat l’epi­sodi de vent, neu i pluja, pre­vist fins dilluns. “És una neu humida que pesa als arbres, i amb el fort vent pot ser perillós”, aler­tava en la com­pa­rei­xença que feia davant dels mit­jans per valo­rar una jor­nada “tran­quil·la” quant a la mobi­li­tat viària, ja que la majo­ria de ciu­ta­dans s’han que­dat a casa, coin­ci­dint amb les res­tric­ci­ons per la pandèmia.

La prin­ci­pal incidència es produïa al matí, amb 2.000 cami­ons de gran tonatge immo­bi­lit­zats per haver incom­plert la pro­hi­bició impo­sada de cir­cu­lar fins a les sis del matí de dilluns. Un miler de com­bois van que­dar retin­guts a l’apar­ca­ment de la Jon­quera, fins que Trànsit va aixe­car la pro­hi­bició a l’AP-7 per per­me­tre que els cami­ons con­ti­nu­es­sin la seva ruta cap a França i evi­tar el col·lapse de les àrees de ser­vei cata­la­nes.

Segons les dades del Ser­vei Català de Trànsit, a la tarda con­ti­nu­a­ven talla­des sis car­re­te­res –la més impor­tant, l’eix trans­ver­sal a Girona entre Espi­nel­ves i Vilobí d’Onyar–, men­tre que són obli­gatòries les cade­nes en un cen­te­nar de trams, majo­ritària­ment a Lleida i Tar­ra­gona. Pel que fa a la xarxa fer­roviària, con­ti­nuen sus­pe­sos els trams de l’R15 entre Móra i Riba-roja d’Ebre, a Tar­ra­gona, i a l’R13 i l’R14, entre Lleida i la Plana-Pica­moi­xons. A més, con­ti­nua sense cir­cu­lar el TAV i els trens de llarga distància des de Bar­ce­lona cap a Madrid i es van des­viar vuit vols de l’aero­port de Bara­jas, on no es podia ater­rar pel fort tem­po­ral.

Vacu­nes i opo­si­ci­ons

La neu també va oca­si­o­nar pro­ble­mes logístics en la cam­pa­nya de vacu­nació con­tra el coro­na­vi­rus. La con­se­lle­ria de Salut no va poder vacu­nar a la ciu­tat de Lleida ni a les Ter­res de l’Ebre, on con­fia a repren­dre el ritme entre avui i demà. Els que van patir de ple l’onada de fred van ser els milers de pro­fes­sors interins que s’havien d’exa­mi­nar matí i tarda per acon­se­guir una plaça pública. Alguns d’ells, una vin­tena segons el sin­di­cat Ustec, no es van poder pre­sen­tar a l’exa­men perquè van tro­bar car­re­te­res talla­des i exi­gei­xen que el puguin fer més enda­vant. “Amb les res­tric­ci­ons per la pandèmia i en ple tem­po­ral, el més lògic era ajor­nar-ho”, lamen­tava la por­ta­veu del sin­di­cat Ustec, Iolanda Segura, que denun­ci­ava el fred amb què es van exa­mi­nar els can­di­dats amb les fines­tres ober­tes als ins­ti­tuts.

El Ser­vei Mete­o­rològic de Cata­lu­nya pre­veu que la part més activa del tem­po­ral s’allu­nyi i que les pre­ci­pi­ta­ci­ons de neu siguin més dis­per­ses, excepte al nord-oest i al sud de Cata­lu­nya. També es pre­ve­uen plu­ges inten­ses al lito­ral sud i a la Costa Brava.

LA FRASE

Si el consell d’ahir era no sortir de casa, el d’avui és no sortir de casa
Miquel Sàmper
conseller d’interior

Quan més fred fa, s’apuja la llum

En els vuit primers dies de gener, el preu de la llum s’ha encarit fins a un 31% respecte al mateix període de l’any passat. En plena onada de fred i enmig de la crisi econòmica i social agreujada per la pandèmia, l’increment, motivat per l’augment de la demanda, ha desfermat les queixes de ciutadans i organitzacions de consumidors, que reclamen al govern espanyol que intervingui per evitar l’escalada de preus quan baixen les temperatures. L’organització Facua demana que es modifiqui el sistema per fixar les tarifes majoristes del mercat elèctric, que consisteix en una subhasta, perquè consideren que això fomenta l’especulació. Segons l’organització, el rebut de l’usuari mitjà se situa en poc més de 80 euros, un 19% més que ara fa un any. També reclamen una baixada de l’IVA en el rebut de la llum de les famílies. El secretari general de Facua, Rubén Sánchez, diu que l’increment de preu és una “autèntica salvatjada tarifària”, i recomana als usuaris revisar la potència contractada, entre altres coses.

Els experts pronostiquen que, un cop remeti el temporal, les tarifes s’equilibraran un altre cop amb la captació de l’energia renovable. El Ministeri de Transició Ecològica ha demanat que s’investigui si les pràctiques dels mercats han estat les adequades.

Els increments en la factura de la llum es produeixen quan més fred fa i coincideixen també amb els talls dels subministraments que han estat denunciant veïns i ajuntaments les darreres setmanes. Ahir mateix els alcaldes de Terrassa i Sabadell, en piulades a través de Twitter, es queixaven que es facin talls en plena nevada i demanaven solucions a Endesa. Fa uns dies que les queixes eren dels veïns de la Font de la Pólvora, a Girona, i també hi ha hagut manifestacions als barris de Sant Roc i la Pau de Badalona per exigir que s’aturin els talls de què estan sent objecte en plena onada de fred.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.