Societat

Les comunitats autònomes governades pel PP carreguen contra el veto català als toros

Esperanza Aguirre assegura que s'han prohibit “per trencar els llaços” amb Espanya

El president de Múrcia denúncia que la mesura busca “atacar la identitat espanyola”

Les comunitats autònomes governades pel Partit Popular han reaccionat amb contundència a la prohibició de les curses de braus aprovada avui pel Parlament de Catalunya. Així, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha dit que la cambra catalana ha decidit prohibir els de toros per “trencar els llaços” amb l'Estat, així com aconseguir que “el que tot el món reconeix com un símbol de la identitat d'Espanya desaparegui de Catalunya”. La dirigent popular també ha afirmat que la prohibició de les corrides pretén “enfrontar als espanyols” i rebutjat que s'hagi fet per la protecció dels braus perquè “no hi ha cap animal al món que rebi més atencions.

Aguirre, que a l'abril va decidir declarar “Bé d'Interés Cultural” les corrides de toros a Madrid ha qualificat la decisió del Parlament de “casposa”. En la mateixa línia, ha acusat al PSOE d'impulsar i “aquesta mesura lliberticida” perquè considera que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero té una “mania de prohibir-ho tot”.

Atacar Espanya

El president de Murcia, Ramón Luis Valcárcel, ha afirmat aquest dimecres que l'objectiu de la prohibició dels toros aprovada pel Parlament és “atacar la identitat espanyola, ni més ni menys” perquè “la festa nacional és una festa eminentment espanyola” i tot el debat parteix “d'una ofensiva nacionalista contra allò que és espanyol”.

Segons Valcárcel, la polèmica és “artificial” perquè “no busca la protecció dels toros” sinó “trencar amb tot el que s'identifica amb Espanya”. També ha recordat que el seu govern ja ha iniciat un expedient per declarar els toros com a Bé d'interès cultural, com també ha fet la comunitat de Madrid.

Desviar l'atenció de la crisi

Més matisat, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat que no s'utilitzi aquesta qüestió per “desviar l'atenció” en un moment de crisi. El president gallec ha demanat ser “seriós” amb aquest debat i ha advocat per la “reflexió” a l'hora d'abordar aquest tema. Així mateix, Feijóo no ha volgut comparar les curses de braus amb la caça perquè “quan un home s'enfronta a un toro i posa en perill la seva vida”.

El dirigent popular ha descartat que el mateix debat sobre els toros es pugui produir a Galícia. Segons ell, el debat sobre les curses de braus “no és una prioritat, ni dels ciutadans de Catalunya ni dels gallecs”. També ha subratllat que el seu govern és molt “respectuós amb tota la gent” i el missatge que envia és que “qui vulgui anar als toros hi vagi i qui no vulgui, no hi vagi”

València potencia les corrides

Per la seva banda, el conseller valencià de Governació, Serafín Castellano, ha afirmat que “respecta” la decisió del Parlament català però ha assegurat que al País Valencià les curses de braus no estan en “perill de desaparèixer” mentre “aquest govern” estigui al capdavant de la Generalitat Valenciana. Castellano ha defensat l'arrelament dels festejos taurins i ha explicat que “lluny de l'abolició” el govern valencià “du a terme polítiques que potencien i prolonguen la seva supervivència”. El conseller s'ha referit d'aquest manera a l'inici dels tràmits per part de la govern valencià per declarar-les Bé d'Interès Cultural, com ho han fet Madrid i Múrcia. El dirigent popular ha assenyalat que les festes taurines deixen uns 184 milions d'euros al País Valencià amb centenars de llocs de treball. Castellano.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.