La lava del volcà de la Palma ocupa 166 hectàrees i ha destrossat 350 edificis
Els fronts d’avançament de la llengua s’han alentit però han crescut en alçada i se situen entre els 8 i els 15 metres
El flux de lava generat per l’erupció volcànica a la Palma ha avançat només 14 hectàrees entre aquest dimarts i la tarda de dimecres, un ritme molt més lent en comparació amb les més de 150 hectàrees de terreny destrossades entre diumenge, jornada inicial de l’erupció, i el matí de dimarts, segons ha informat aquest dijous el sistema europeu de satèl·lits Copernicus.
En una fotografia compartida en el compte de Twitter de Copernicus, s’observa com l’avançament de la lava es va donar sobretot fins dilluns a la tarda, mentre que la matinada de dilluns a dimarts es va generar una nova cua cap al sud-est i va continuar el progrés del flux de l’erupció principal.
#EMSR546 #ErupciónLaPalma
— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) September 23, 2021
Our #RapidMappingTeam has released a second monitoring product for #LaPalma🇪🇸 using a new COSMO-SkyMed Second Generation radar image
It shows:
🏘️350 buildings destroyed (+30 compared to 21 September)
🌋The lava flow covers 166,2 ha (+14 ha in 36h) pic.twitter.com/a32tnSvU2d
Cap a les 21.30h hores d’aquest dimecres, la lava cobria unes 166,2 hectàrees de terreny.
La imatge també mostra la destrucció material de la lava que, fins ara ha destrossat 350 edificis, tot i que només 30 dels quals en les últimes 36 hores, entre dimarts al matí i dimecres a la tarda.
L’últim informe del Departament de Seguretat Nacional (DSN), emès a les 8h d’aquest dimecres, redueix lleugerament aquesta estimació fins a les 150 hectàrees i els 300 immobles destrossats.
A més, confirma que es manté l’activitat eruptiva encara que el volcà ha entrat en zona d’estabilitat i la velocitat de desplaçament de les colades cap a la costa s’han alentit. La més activa avança 4 metres per hora.
Amb tot, els fronts d’avançament de la llengua han crescut en alçada i se situen entre els 8 i els 15 metres.
Sobre la qualitat de l’aire no hi ha registres que puguin indicar risc per a la salut, segons el DSN.
Segons informa l’Institut Volcanològic de les Canàries, l’alçada de la pluma volcànica s’ha estimat en 4,2 km per sobre de la boca eruptiva, una imatge que han transmès a través d’un vídeo .
Así amanece hoy La Palma en este time-lapse realizado por los compañeros de @INGVvulcani / This is how La Palma dawns today in this time-lapse made by the colleagues of @INGVvulcani pic.twitter.com/5nWJ7J069i
— INVOLCAN (@involcan) September 23, 2021