Medi ambient

Més MAT

Tres projectes de línies elèctriques procedents de parcs eòlics i fotovoltaics d’Aragó posen en alerta el territori

La més llarga va de Terol fins a Begues, fa 182 quilòmetres i preveu la instal·lació de 374 torres de 90 metres d’alçària

L’apa­rició de pro­jec­tes de línies de molt alta tensió (MAT) per trans­por­tar ener­gia elèctrica des d’Aragó fins a Cata­lu­nya ha posat en alerta el ter­ri­tori, que s’oposa fron­tal­ment a aques­tes ini­ci­a­ti­ves pri­va­des des­ti­na­des a fer arri­bar l’ener­gia que es gene­rarà des de cen­trals foto­vol­tai­ques i parcs eòlics situ­ats a les províncies de Terol i Osca. En cas que tires­sin enda­vant, es trac­ta­ria de les pri­me­res línies de MAT pri­va­des que es des­ple­guen en ter­ri­tori català i la seva cons­trucció inclou tota una xarxa de tor­res d’alta tensió d’uns 90 metres d’alçària que trin­xa­rien zones agràries i espais d’alt valor natu­ral sense que des del govern català hi hagi la pos­si­bi­li­tat d’atu­rar els pro­jec­tes, que tra­mita direc­ta­ment el govern de l’Estat.

Enti­tats eco­lo­gis­tes, par­tits polítics, con­sells comar­cals, ajun­ta­ments afec­tats i el govern català estan en con­tra del des­ple­ga­ment d’aquests pro­jec­tes i ja han pre­sen­tat al·lega­ci­ons al pla que es coneix com a Clúster Begues, impul­sat per Fores­ta­lia, que pre­veu una línia d’eva­cu­ació de 182,2 quilòmetres, amb 140,1 en ter­ri­tori català que tra­ves­sa­ria 8 comar­ques de les Ter­res de l’Ebre, el Camp de Tar­ra­gona i el Penedès. La secretària de Medi Ambi­ent i Sos­te­ni­bi­li­tat, Anna Bar­na­das, qua­li­fica el pro­jecte d’“agressió al ter­ri­tori” i nega que es tracti d’una línia d’eva­cu­ació, com fa cons­tar el pro­mo­tor. Aquest tipus de línies que van des de la infra­es­truc­tura de gene­ració fins a la cen­tral trans­for­ma­dora nor­mal­ment són cur­tes i per això des del govern català con­si­de­ren que és una línia de trans­port pri­vat d’ener­gia i com a tal hi ha d’haver un pla­ne­ja­ment urbanístic en què s’hi pugui inci­dir des de Cata­lu­nya. Les al·lega­ci­ons pre­sen­ta­des a través de la direcció gene­ral d’Ener­gia, la direcció gene­ral de Polítiques Ambi­en­tals i la secre­ta­ria d’Agenda Rural, plan­te­gen esme­nes en l’àmbit de la regu­lació energètica i també en les afec­ta­ci­ons ambi­en­tals en espais natu­rals pro­te­gits, en camps de cul­tiu, d’infra­es­truc­tu­res agràries i explo­ta­ci­ons rama­de­res. “No hi ha hagut sen­si­bi­li­tat amb el ter­ri­tori”, lamenta Bar­na­das, que explica que la línia passa per espais de la Xarxa Natura 2000, zones d’espe­cial pro­tecció de les aus i hàbitats d’interès comu­ni­tari on viuen espècies pro­te­gi­des com l’àliga cua­bar­rada, l’arpe­lla o l’aufrany. En la mateixa línia van les al·lega­ci­ons que han pre­sen­tat con­jun­ta­ment i per sepa­rat els con­sells comar­cals afec­tats i alguns ajun­ta­ments, que la set­mana pas­sada es van reu­nir amb el sub­de­le­gat del govern espa­nyol a Tar­ra­gona per expres­sar la una­ni­mi­tat del ter­ri­tori con­tra el pro­jecte i entre­gar els infor­mes jurídics, ambi­en­tals i tècnics que han fet ser­vir com a base per pre­sen­tar al·lega­ci­ons a la MAT.

Al Clúster Begues s’hi ha afe­git el pro­jecte impul­sat per Green Capi­tal Deve­lo­pe­ment, for­mat per 4 macro­cen­trals eòliques i les res­pec­ti­ves línies d’eva­cu­ació, jun­ta­ment amb una altra MAT d’apro­xi­ma­da­ment 45 km que trans­por­ta­ria l’ener­gia des d’Aragó fins a Ascó, tra­ves­sant les comar­ques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. L’enti­tat eco­lo­gista Gepec-EdC denun­cia que és una nova agressió al ter­ri­tori i ha anun­ciat que hi pre­sen­tarà al·lega­ci­ons abans que es tan­qui el ter­mini, el 8 d’octu­bre. Marta Josa, tècnica en defensa ambi­en­tal del Gepec-EdC, manté que el model que plan­te­gen aquests pro­jec­tes “hipo­teca el món rural i afecta la bio­di­ver­si­tat”.

Al Pallars Jussà hi ha pro­jec­tada una línia de MAT impul­sada també per Fores­ta­lia que va des d’Osca fins a Isona, que afec­ta­ria també els muni­ci­pis de Cas­tell de Mur, Tremp i Gavet de la Conca, amb una llar­gada de 152 quilòmetres. Enti­tats del ter­ri­tori han anun­ciat que pre­sen­ta­ran al·lega­ci­ons per fre­nar el pro­jecte i faran una marxa el pro­per 9 d’octu­bre per mos­trar el seu rebuig.

La secretària de Medi Ambi­ent i Sos­te­ni­bi­li­tat rebutja l’argu­ment que aquests pro­jec­tes són neces­sa­ris per pro­veir Cata­lu­nya d’elec­tri­ci­tat pro­ce­dent de fonts reno­va­bles i asse­gura que aques­tes línies no són necessàries. “Tre­ba­llem per un model de reno­va­bles on la pro­ducció i el con­sum s’acos­tin”, asse­gura.

Fores­ta­lia també és al dar­rere d’un pro­jecte que es va anun­ciar a l’abril d’una altra línia que ani­ria de Maials fins a Rubí. En aquell moment la ponència de reno­va­bles va ava­lar la via­bi­li­tat del parc eòlic del pla del Cire­rer, a Maials, amb sis aero­ge­ne­ra­dors i vin­cu­lat al pro­jecte d’aquesta MAT.

El des­ple­ga­ment de pro­jec­tes d’ener­gies reno­va­bles està posant en alerta orga­nit­za­ci­ons de diver­sos punts de l’Estat, que s’opo­sen a un model que asse­gu­ren que bene­fi­cia majo­ritària­ment les grans empre­ses. És per això que Ali­ente, una pla­ta­forma que aplega més de 160 asso­ci­a­ci­ons, ha con­vo­cat una mani­fes­tació a Madrid per al pro­per 16 d’octu­bre per exi­gir un model de tran­sició energètica dis­tribuït i just, que no es limiti a can­viar els com­bus­ti­bles fòssils per fonts de gene­ració ver­des a gran escala i que res­pecti els ter­ri­to­ris i la bio­di­ver­si­tat.

LA DATA

16.10.21
Es manifestaran
a Madrid 160 associacions de tot l’Estat que reclamen un model de transició energètica just

LES FRASES

Treballem per un model de renovables on la producció i el consum s’acostin
Anna Barnadas
Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat
Aquest model de transició energètica hipoteca el món rural i afecta la biodiversitat
Marta Josa
tècnica del GEPEC-edc

El Senat rebutja la línia Valmuel-Begues

El Senat es va definir en contra de la MAT Valmuel-Begues en una moció impulsada pel grup d’ERC que es va aprovar dimecres. El text reclama al govern espanyol que faci una “avaluació rigorosa” del projecte i dels seus impactes i reclama un treball amb els agents implicats i representants del territori que permeti desplegar un model de producció energètica “de proximitat” que vetlli per la protecció dels espais naturals. L’acord es fa extensiu a altres macroprojectes similars que han iniciat la tramitació administrativa en altres punts de l’Estat. La moció es va aprovar amb 155 vots a favor, 5 en contra i 101 abstencions gràcies a una esmena transaccional pactada amb els grups socialista, nacionalista, basc, democràtic i Izquierda Confederal.

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ja va admetre la setmana passada al Senat que el projecte de MAT del Clúster Begues és “difícil d’entendre” perquè es tracta d’un projecte desproporcionat sense lògica energètica i ambiental. “Té més sentit que les energies renovables evacuïn a la xarxa de nòduls de connexió pròxims i no en una línia que recorre províncies senceres”, va reconèixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.