Societat

Commoció a França pels casos d’abusos a l’Església

Un informe revela que almenys 216.000 menors van ser víctimes d’agressions sexuals per part de capellans o religiosos des del 1950

El president dels bisbes francesos diu que sent “vergonya” i demana “perdó”

“Ver­go­nya.” Això és el que va dir que sen­tia el pre­si­dent de la Con­ferència Epis­co­pal Fran­cesa, Éric de Mou­lins-Beau­fort, ahir en conèixer les xifres de l’hor­ror a l’Església fran­cesa: 216.000 menors van ser vícti­mes d’abu­sos sexu­als per part de cape­llans i reli­gi­o­sos a l’Estat francès en els dar­rers setanta anys. Una xifra que s’eleva a 330.000 si se sumen els abu­sos exer­cits per laics que tre­ba­lla­ven en mit­jans reli­gi­o­sos, cate­quesi o cen­tres edu­ca­tius catòlics.

Aques­tes xifres les recull l’informe de la comissió inde­pen­dent sobre els abu­sos sexu­als a l’Església, pre­sen­tat ahir, fruit d’una inves­ti­gació ini­ci­ada fa 32 mesos. Aques­tes, però, no són les úniques xifres d’aquest infern. El nom­bre de depre­da­dors sexu­als a l’Església catòlica fran­cesa s’acos­ta­ria als 3.000 cape­llans o reli­gi­o­sos. Els autors de l’informe con­si­de­ren que es tracta d’una “esti­mació mínima” basada en el cens ecle­sial i l’anàlisi dels pro­ces­sos judi­ci­als en què estan invo­lu­crats sacer­dots, les denúncies poli­ci­als i els tes­ti­mo­nis apor­tats per milers de vícti­mes.

Prop del 80% de les vícti­mes eren nens, d’entre 10 i 13 anys, segons l’informe, de més de 2.500 pàgines, que con­clou també que l’Església és el ter­cer lloc on més abu­sos a menors es pro­du­ei­xen, dar­rere del cer­cle fami­liar i el d’amics. “Aques­tes xifres són més que pre­o­cu­pants, són acla­pa­ra­do­res, i de cap manera poden que­dar sense res­posta”, va dir el pre­si­dent de la comissió, Jean-Marc Sauvé.

L’Església catòlica va mos­trar “fins a prin­cipi de la dècada del 2000 una gran indi­ferència, i fins i tot cru­el­tat, cap a les vícti­mes” de la pederàstia, hi va afe­gir Sauvé, que es va posar al cap­da­vant de la comissió el 2018. “Des del 1950 fins a la dècada del 2000 les vícti­mes no van ser cre­gu­des, escol­ta­des, es con­si­de­rava que havien con­tribuït més o menys al que els havia pas­sat”, va expli­car Sauvé.

Segons la inves­ti­gació, durant dècades la ins­ti­tució reli­gi­osa no només va ama­gar els abo­mi­na­bles crims, sinó que va per­me­tre que con­ti­nu­es­sin pas­sant. En alguns casos, fins i tot, afe­geix, va man­te­nir les vícti­mes en con­tacte amb els seus depre­da­dors, tot i tenir conei­xe­ment del que pas­sava. Tot per pro­te­gir l’Església d’un escàndol, recri­mina la comissió d’inves­ti­ga­dors, que denun­cia que els abu­sos han tin­gut caràcter “sis­temàtic” i reclama que l’Església catòlica reco­ne­gui la seva “res­pon­sa­bi­li­tat en el que va pas­sar”, a més d’ofe­rir una “repa­ració” finan­cera per a totes les vícti­mes.

Davant el deso­la­dor informe, el pre­si­dent dels bis­bes fran­ce­sos, Éric de Mou­lins-Beau­fort, va mani­fes­tar “ver­go­nya” i va dema­nar “perdó”. “El meu desig és dema­nar perdó, perdó” a cadas­cuna de les vícti­mes. Fran­cesc, per la seva banda, va expres­sar “dolor” pel docu­ment.

La inves­ti­gació fran­cesa és l’última feta pública a Europa. A diferència d’altres estats euro­peus, a l’espa­nyol l’Església no ha fet cap inves­ti­gació glo­bal i l’últim que se sap és de l’abril pas­sat, quan el secre­tari gene­ral de la Con­ferència Epis­co­pal Espa­nyola, Luis Argüello, va infor­mar que un total de 220 cler­gues havien estat denun­ci­ats entre el 2001 i el 2021, i que d’aquests casos 151 havien estat ja resolts i 69 con­ti­nuen oberts.

80
per cent
de les víctimes eren nens d’entre 10 i 13 anys, segons la investigació.
3.000
són
els abusadors que han estat identificats, dos terços dels quals eren sacerdots.
56
per cent
de les agressions i actes pedòfils identificats es van produir entre el 1950 i el 1969.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.