Societat

“La nostra festa és intocable”

Aficionats ebrencs reivindiquen els correbous com una festa pròpia que defensaran “a mort”

Els participants en el concurs de retalladors de Masdenverge surten a la plaça amb una senyera

La prohibició de les curses de braus ha provocat que ara el focus d'atenció se centri en els correbous de les Terres de l'Ebre, on s'ha generat un debat que està més viu que mai. La polèmica coincideix amb les dates en què les festes amb bous són protagonistes. Masdenverge és un dels municipis on els actes taurins ocupen gran part del programa de festa major, i ahir s'hi celebrava el primer concurs de retalladors. Tot i que l'acte es va desenvolupar amb normalitat, era fàcil sentir comentaris sobre el debat. “Tot plegat, si només són vint pobles a Catalunya on es fan bous”, ironitzava un aficionat taurí.

“L'ambient està calent”, confirmava Santiago Gisbert, de la comissió de bous de Masdenverge. “La gent està enfadada, perquè els que ho volen prohibir no estan dins la festa”, va insistir Gisbert. Amb l'acte d'ahir es va voler escenificar el sentiment identitari de la festa, i abans de començar el concurs, i després de la crida que havien fet les penyes divendres, tots els participants van sortir a la plaça amb una senyera, i per la megafonia es clamava: “La nostra festa és intocable i la defensarem a mort”.

“La gent està preocupada, perquè després de prohibir les corridas, vindran aquí”, lamentava ahir Alfredo Barberà, veí de Masdenverge. D'altres ho viuen simplement amb resignació, aprofitant que encara poden viure els correbous. “Faran el que voldran”, opinava Ilario Arasa, aficionat taurí “de tota la vida”.

Les festes amb bous, com ara el concurs de retalladors d'ahir, es viuen amb passió, i també atreuen curiosos o gent que hi va com faria en qualsevol altra festa. “No som toreros, però ens agrada l'ambient”, explicava ahir a Masdenverge una parella d'Amposta. Però encara que sembli estrany, a les Terres de l'Ebre també hi ha qui detesta les celebracions amb bous. “Tinc tota la família a la plaça, però jo no hi he anat mai”, explicava Dolors Oliver. L'alternativa: un bon llibre a la fresca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona