Medi ambient

Reclamen l’arbitratge de la Generalitat pel parc eòlic marí

Promotors i opositors coincideixen en un debat a Girona sobre l’interès perquè l’Observatori del Paisatge redacti un informe

Cada part creu que avalaria les seves posicions respectives i oposades

Els promotors del parc eòlic marí Tramuntana s’avenen a la petició d’un informe que redactaria l’Observatori del Paisatge de Catalunya –ens vinculat a la Generalitat–, sobre l’impacte del seu projecte al golf de Roses. A l’altra banda la plataforma Stop al Macro Parc Eòlic Marí, que reclama des de fa temps aquest informe i que sigui vinculant, se n’alegra. L’interès per aquest informe –que l’Observatori no s’ha compromès per ara a realitzar– és l’única coincidència que va sorgir ahir en un debat entre promotors i opositors del Parc Tramuntana. Les dues parts ho avalarien, convençudes que l’Observatori donaria la raó a les seves posicions respectives i oposades.

El debat, públic i al bell mig del carrer de les Ferreries Velles de Girona, l’organitzava l’Ateneu 24 de Juny. Tret d’aquesta coincidència per un arbitratge que ara per ara no existeix i sobre la necessitat d’afrontar la transició energètica, l’intercanvi entre Sergi Ametller, de l’equip directiu dels promotors i Jordi Ponjoan, vicepresident de la plataforma d’oposició al projecte, només va servir per refermar amb vehemència visons inconciliables. Ametller i Ponjoan van discrepar sobre l’impacte visual dels molins: “uns pelets de 13 mm a l’horitzó” o “una serralada de 300 m d’alçària”; sobre la importància del projecte: 35 aerogeneradors segons el promotor o una planificació de fins a 90 molins segons l’opositor; “un parc compatible amb el medi” segons Ametller i un “projecte brutal de negoci” que no té res a veure amb la transició energètica, en opinió de Ponjoan.

El debat també va donar la paraula a argumentacions més tècniques amb les intervencions de Rafael Sardà, investigador del CSIC, i Joan Vila, enginyer i directiu empresarial. Sardà va posar de manifest la sorpresa dels científics en constatar que una àrea que fins al 2019 era zona d’exclusió per a projectes eòlics havia passat al 2020 a ser compatible amb aquest projecte. Recalcant la riquesa en biodiversitat del golf de Roses va contraposar al parc Tramuntana la necessitat d’un “parc nacional dels canyons submarins de l’Empordà” per garantir la conservació d’aquest espai.

Vila va insistir en la necessitat de treballar per a la transició energètica perquè amb el model actual “el 2050 no hi haurà ni platja a l’Estartit, ni aiguamolls de l’Empordà ni delta de l’Ebre”. També va recalcar que amb només una tecnologia (eòlica, solar o biomassa), no se’n farà prou i que caldrà combinar-ne. Sobre el parc Tramuntana es va avançar dient: “El dono per fet, l’hauran d’adaptar, però sense ell no hi ha equilibri.” L’assistència de públic i les preguntes finals van evidenciar l’encert de l’Ateneu 24 de Juny portant aquest debat al cor de Girona i l’interès de la ciutadania a participar-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona