Salut

El nombre d’ingressos per covid-19 ja supera el centenar

El nombre de visites de pacients amb covid a l’atenció primària es dispara les darreres setmanes

Es recuperen mesures als hospitals

El Trueta anul·la activitat quirúrgica de tarda

Un total de 104 persones estaven ingressades ahir en algun hospital de la regió sanitària de Girona per covid-19. D’aquestes, 23 eren crítiques i semicrítiques. Mentrestant, la vacunació continua amb la cobertura d’un 72% de la població gironina vacunada i un 81,5% dels majors de 12 anys. Pel que fa a la tercera dosi a majors de 70 anys, ja hi ha un 36% de cobertura i un 64% en cas de 80 anys o més, i en percentatges molt semblants pel que fa a homes i dones, segons el portal de Salut Dadescovid.cat.

Cal remuntar-se fins a principis de setembre per trobar una xifra similar de persones ingressades als centres sanitaris gironins, quan la cinquena onada ja anava disminuint a la regió sanitària. Llavors, però, s’anava de baixa i ara, en canvi, la línia va en ascens. De manera paral·lela també, el nombre de visites d’usuaris a l’atenció primària per covid-19 va a l’alça des de finals d’octubre a la regió sanitària. Una pujada que s’ha accelerat la darrera setmana especialment, amb un increment del 46% en el nombre de visites respecte a la setmana anterior als centres d’atenció primària, on els darrers dies, a més, molts usuaris s’hi desplacen també a demanar el certificat digital de la covid.

Pel que fa al perfil dels ingressats, tenen una mitjana d’edat de 40 anys i un 54% són dones. Aquest és el perfil de les persones contagiades segons el portal de Salut de dades covid, que registra que el nombre de casos confirmats a la regió des de l’inici de la pandèmia ja és de 110.841 si es tenen en compte totes les proves. Des de l’inici de la pandèmia han mort 2.304 persones. Segons el mateix portal web, pel que fa a l’edat de les persones que hi ha a les UCI gironines, pràcticament la meitat tenen entre 60 i 69 anys, i la resta, entre 70 i 79 anys i 40 i 59 anys.

Risc de rebrot a 452

Pel que fa al risc de rebrot a la regió sanitària de Girona, les últimes dades indiquen que ha pujat a 452 –38 punts més que el dia anterior–, mentre que el valor de la setmana del 13 al 19 de novembre era de 325. L’Rt –la velocitat de propagació de la malaltia– es manté en 1,32, per sota de l’1,48 de l’interval anterior. La incidència a 7 dies és de 203. El 8,22% de les proves que es fan surten positives. Per comarques, el Ripollès és la que té el risc de rebrot més elevat, situant-se ahir en 1.378, molt per sobre de la resta. A la Garrotxa i l’Alt Empordà estan a 582 i 585 punts, respectivament, i a la Selva Marítima, en 558. Per sota també hi ha el Gironès sud i la Selva interior, amb 415 punts; el Gironès nord i el Pla de l’Estany, amb 374, i el Baix Empordà, amb 361.

Mesures als centres

Coincidint amb l’agreujament de la situació, els centres sanitaris han tornat a recuperar algunes mesures restrictives, especialment pel que fa a les visites. Així, destaca la reducció en l’horari de visita de l’hospitalització al Josep Trueta, que era de les 11.30 a les 20.30 h i ara ha passat a ser d’11.30 a 14 h i a només un acompanyant. En altres centres, com l’hospital de Blanes, des d’aquesta setmana també s’ha reduït l’horari de visites als pacients ingressats no covid i s’estableixen dos torns: de 12 a 14 h en torn de matí i de 18 a 20 h en torn de tarda, de dilluns a diumenge, a més de mantenir l’entrada d’un sol acompanyant, recomanant que sigui sempre la mateixa persona. A l’hospital Santa Caterina hi ha hagut fins ahir vigents les mesures implantades a principis de novembre, però en les properes hores està previst canviar-les i ser més restrictius a causa de l’evolució de la pandèmia. Així, es mantenen les visites a les unitats d’hospitalització de 13 a 21 h. I en cas pediatria i obstetrícia: 24 hores, igual que en persones amb TSI Cuida’m, tram final de vida i menors. Hi pot haver un sol acompanyant i sempre ha de ser el mateix. L’afluència a urgències i el bloc quirúrgic es manté en un acompanyament fins a l’admissió. També s’han habilitat mesures restrictives en altres centres, com l’hospital de Campdevànol, que ha limitat les visites. Així mateix, pel que fa a activitat quirúrgica, a partir d’aquesta setmana s’han anul·lat a l’hospital Josep Trueta de Girona dues de les quatre sessions quirúrgiques de cirurgia programada de tarda, que són de dilluns a dijous. Això s’ha fet per tal que els professionals de l’àrea quirúrgica puguin donar suport a l’atenció de pacients covid, especialment els crítics. També l’hospital de Figueres ja fa més d’una setmana, amb l’objectiu d’alliberar llits i professionals, va començar a fer desprogramacions puntuals d’operacions, proves i visites.

LES XIFRES

104
persones
estan ingressades per la covid-19. Fins a 23 d’elles són crítiques o semicrítiques.
8.556
visites
per covid-19 a l’atenció primària hi va haver la setmana passada, un 46,4% més que la setmana anterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona