Societat

Demanen que els presos segueixin amb les videoconferències familiars iniciades durant la pandèmia

El Síndic de Greuges lliura al Parlament l’informe del Mecanisme Catalàde Prevenció de la Tortura

Reclamen que la immobilització i la contenció mecànica es minimitzin en la resolució de conflictes

El Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT) demana que es puguin seguir fent de forma telemàtica les comunicacions dels presos amb l’exterior, com s’ha fet durant la pandèmia. Aquesta mesura ha estat ben valorada pels interns i per això l’MCPT en demana la seva continuïtat. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i l’adjunt general, Jaume Saura, han lliurat aquest dimarts a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, l’Informe del 2021 de l’MCPT, juntament amb altres membres d’aquest organisme.

Malgrat que el febrer de 2021 es van reprendre les visites presencials a centres amb persones privades de llibertat, que s’havien aturat abruptament el març de 2020, encara no s’han desenvolupat amb normalitat. Durant aquest any, el MCPT ha fet set visites a comissaries dels Mossos d’Esquadra –sis per fer seguiment i una a la nova de Sarrià-Sant Gervasi--, vuit de policies locals –Sabadell, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilanova i la Geltrú, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Joan Despí i Ciutat Vella a Barcelona--, set presons, cinc centres de justícia juvenil, una unitat terapèutica, un centre residencial d’educació intensiva (CREI), on viuen menors tutelats per la Generalitat, i un centre per a persones amb discapacitat.

Tot i que s’ha mantingut el protocol d’actuació durant les visites, enguany s’ha prioritzat l’intercanvi d’informació amb les direccions dels centres i el coneixement in situ de les mesures adoptades per prevenir i fer front a la pandèmia de la covid-19.

A banda del resum de les visites realitzades, en què es recullen les principals observacions i conclusions extretes per l’equip, l’informe d’aquest any també presenta un estudi monogràfic, que inclou els resultats d’una enquesta que, amb la col·laboració del Departament de Justícia, es va distribuir a totes les persones internes en centres penitenciaris i de justícia juvenil per valorar la resposta de les administracions públiques en la gestió de la covid-19 en el context de privació de llibertat.

En relació amb la pandèmia, el Síndic ha manifestat que els protocols de prevenció adoptats i la vacunació del personal funcionari i de la població interna han permès que la taxa de contagis als centres hagi estat relativament baixa. Així mateix, també valora positivament l’adaptabilitat a les noves situacions per part de les direccions i els equips de professionals. Ha recomanat, però, mantenir i millorar les comunicacions telemàtiques, que han servit per connectar els centres amb l’exterior durant la pandèmia, de manera que tots els centres disposin d’espais adequats i de cobertura suficient per continuar l’experiència de les comunicacions via videotrucada.

Resultats de l’enquesta als interns

El 71% dels 1.623 enquestats consideren que van disposar de prou informació al voltant de la pandèmia, però només el 51% afirma haver rebut prou mesures d’higiene com mascaretes i gel hidroalcohòlic. El 61% afirma haver notat un augment de la neteja i la desinfecció dels centres i el 56% diu que s’ha garantit el distanciament entre interns i entre interns i funcionaris. Més de la meitat admeten que la pandèmia els ha provocat efectes emocionals o d’altre tipus, però gairebé cap ha rebut cap tipus de tractament.

D’altra banda, la immensa majoria d’interns diuen que se’ls va oferir la possibilitat de comunicar-se amb la família i amics de manera telemàtica, i la van fer servir, però gairebé la meitat creuen que les mesures van ser insuficients. També més de la meitat diuen que el confinament va afectar negativament les activitats i programes de tractament.

La valoració mitjana de la gestió de la pandèmia a les presons és de 3,13 sobre 5, però als centres de Mas d’Enric i Ponent la direcció dels centres obté un suspens per part dels interns. Les millors notes les tenen els centres oberts. Pel que fa als centres de justícia juvenil, obtenen un 3,38 de mitjana. El centre de Montilivi és l’únic que suspèn.

Contenció mecànica

Pel que fa a l’aplicació dels mitjans de contenció a les presons, el Mecanisme recorda que la immobilització i la contenció mecànica haurien de ser l’última ràtio en la resolució de situacions conflictives i demana que les mesures de desescalada estiguin protocol·litzades i les apliqui un equip multidisciplinari adequadament format i amb capacitat en la resolució de conflictes. Davant l’anunci de la intenció de modificar la Circular 2/2021 per part del Departament de Justícia, l’MCPT suggereix que aquesta revisió es faci de manera transparent i participada per tots els interlocutors rellevants, i que inclogui persones especialitzades en el respecte als drets humans en l’àmbit penitenciari. Justícia i els sindicats de presons consideren que l’actual circular no ha funcionat del tot bé i els funcionaris estan descontents perquè han augmentat les agressions per part dels interns.

L’actual circular, aprovada el maig passat per l’anterior Govern, ha suposat una reducció del seu número i durada, cosa que el MCPT valora positivament. No obstant, critica que no s’hagi fet la prova pilot a Brians 2 ni a altres presons per instal·lar cel·les encoixinades com a alternativa a la subjecció al llit. Ribó ha explicat que fa uns dies la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, li va dir que la nova circular entraria en vigor a finals de gener o al febrer, i que abans es reunirien tots dos. L’1 de gener, però, entraran en vigor algunes mesures per reduir les agressions d’interns a funcionaris, tal com demanaven els sindicats.

A més, Ribó demana que se li faciliti l’esborrany de la nova circular i que aquesta també tendeixi a la contenció zero, i ha reclamat el programa de formació als funcionaris per portar a terme les contencions mecàniques tal com estableixen les recomanacions internacionals.

En el cas concrets dels infants, el Síndic demana que la contenció mecànica només s’hauria de poder aplicar amb criteri mèdic i amb supervisió de professionals de l’àmbit de la salut, tal com estableix la llei orgànica de protecció de la infància i l’adolescència davant la violència. Pel que fa als infants amb els progenitors a presó, el Síndic insisteix en la necessitat de millorar els espais de comunicació familiar per garantir entorns adequats i amigables per als infants.

El Mecanisme ha recomanat reiteradament que s’incorpori la perspectiva de gènere al tractament de les dones i adolescents que es troben ingressades en centres penitenciaris i de justícia juvenil, la qual cosa hauria de portar a revisar els mòduls i altres espais de privació de llibertat, els programes de tractament que s’ofereixen a aquestes persones i repensar altres activitats.

Quant a la custòdia de persones detingudes per les policies locals de Catalunya, el Mecanisme recomana des del 2014 que les policies locals que practiquin alguna detenció traslladin la persona detinguda directament a la comissaria corresponent dels Mossos d’Esquadra i que, a aquest efecte, s’estableixi un protocol d’actuació entre l’ajuntament corresponent i el Departament d’Interior, tal com ja fa l’Ajuntament de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.