Salut

El risc de morir per Covid amb diabetis es dispara amb nivells de sucre en sang diferents als habituals

Un estudi de l’Hospital del Mar i el CIBERDEM conclou que també creix la probabilitat d’entrar a l’UCI

Els paci­ents amb dia­be­tis tipus 2 que pre­sen­ten nivells de sucre en sang molt dife­rents dels que són habi­tu­als en ells en ingres­sar a l’hos­pi­tal per Covid tenen molt més risc de morir o de patir for­mes greus de la malal­tia. Així ho revela un estudi dels ser­veis d’Endo­cri­no­lo­gia i Nutrició i de Malal­ties Infec­ci­o­ses de l’Hos­pi­tal del Mar i d’inves­ti­ga­dors de l’Ins­ti­tut Hos­pi­tal del Mar d’Inves­ti­ga­ci­ons Mèdiques (IMIM-Hos­pi­tal del Mar) i del Cen­tre d’Inves­ti­gació Biomèdica en Xarxa de Dia­be­tis i Malal­ties Metabòliques Asso­ci­a­des (CIBER­DEM). En con­cret, pre­sen­tar uns nivells de sucre en sang un 18% infe­ri­ors als usu­als en el paci­ent, incre­menta en gai­rebé cinc vega­des el risc de morir. Si són un 22% més alts de mit­jana, les pos­si­bi­li­tats de morir es mul­ti­pli­quen 4,2 vega­des.

En l’estudi s’han ana­lit­zat dades de 91 paci­ents amb dia­be­tis tipus 2 ingres­sats a l’Hos­pi­tal del Mar per covid durant la pri­mera onada de la pandèmia. Els seus nivells habi­tu­als de glu­cosa es van cal­cu­lar a través de la deter­mi­nació de l’hemo­glo­bina gli­co­si­lada en analítiques de sang. Això per­met conèixer el nivell mitjà de sucre en sang dels paci­ents en els tres mesos ante­ri­ors.

Els inves­ti­ga­dors van con­cloure que quan els paci­ents tenien nivells de glu­cosa en l’ingrés més alts que la seva mit­jana, l’evo­lució era pit­jor pel que fa a la mor­ta­li­tat, l’ingrés a l’UCI i la neces­si­tat de ven­ti­lació mecànica. El mateix pas­sava si els nivells eren infe­ri­ors.

L’inves­ti­ga­dor de l’IMIM-Hos­pi­tal del Mar i cap de secció del Ser­vei d’Endro­cri­no­lo­gia, el doc­tor Juan José Chi­larón, ha asse­gu­rat que dis­po­sar dels nivells d’hemo­glo­bina gli­co­si­lada aporta infor­mació pronòstica precoç de la seva evo­lució.

Per con­tra, pre­sen­tar nivells simi­lars als habi­tu­als en el moment de l’ingrés, no tenia cap efecte sobre el pronòstic. Els sig­nants del tre­ball tam­poc van tro­bar relació entre els nivells de glu­cosa en sang i les pro­ba­bi­li­tats de tenir una mala evo­lució per la covid.

La met­gessa adjunta del Ser­vei d’Endo­cri­no­lo­gia i Nutrició i inves­ti­ga­dora de l’IMIM-Hos­pi­tal del Mar, la doc­tora Gemma Llau­radó, ha expli­cat que això obliga a posr els nivells de glu­cosa dels paci­ents en el seu con­text per poder-los valo­rar i fer-ne un segui­ment més estret, tenint en compte que es tracta d’un paci­ent de més risc. En aquest sen­tit, insis­teix que no ser­veis només fixar-se en com el paci­ent arriba a urgències sinó que s’ha de valo­rar la infor­mació en funció del seu grau de con­trol crònic. Per això, reco­mana fer una deter­mi­nació d’hemo­glo­bina gli­co­si­lada a tots els paci­ents amb dia­be­tis que arri­bin amb covid als hos­pi­tals.

Dels 91 paci­ents ana­lit­zats, dinou van morir per COVID-19. D’aquests, vuit pre­sen­ta­ven nivells més alts de glu­cosa que els seus habi­tu­als i nou més bai­xos. Només en dos casos no es va detec­tar una vari­ació sig­ni­fi­ca­tiva dels seus nivells de sucre en sang.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia