Medi ambient

JOSEP PASCUAL

METEORÒLEG

“Després de tants anys, encara no hi entenc res”

En el futur ens haurem d’anar adaptant als canvis, i no podrem evitar que els fenòmens atmosfèrics siguin més extrems
Va començar reco­llint dades pluviòmetres amb una llauna i ara fa ser­vir eines d’alta pre­cisió.
Amb 13 anys ja pre­nia notes sobre el temps que feia, tot i que no tenia cap apa­rell. Guardo totes les notes a par­tir dels 15 anys, quan vaig adqui­rir un termòmetre de màxima i mínima. Quan vaig anar a estu­diar a Bar­ce­lona, l’octu­bre del 1968, vaig anar al ser­vei mete­o­rològic de l’època a men­di­car algun apa­rell i va ser quan vaig poder mun­tar l’estació, que s’ha anat moder­nit­zant fins a l’actu­a­li­tat, en què ja enre­gis­tra automàtica­ment totes les dades.
I el seu interès per començar a pren­dre la tem­pe­ra­tura del mar, en quin moment comença?
Amb 15 anys vaig pen­sar que el mar havia de tenir una tem­pe­ra­tura, però no la vaig tro­bar escrita enlloc. Als anys sei­xanta l’Estar­tit era la fi del món i no hi havia mit­jans. Era un poble petit de pes­ca­dors, aïllat i amb un turisme inci­pi­ent. No hi havia ni bibli­o­teca. Se’m va acu­dir posar un termòmetre a peu de platja i vaig començar a pren­dre dades de la tem­pe­ra­tura. Més enda­vant vaig aga­far un termòmetre de màxima i mínima. Per mirar la tem­pe­ra­tura en pro­fun­di­tat un termòmetre nor­mal no ser­veix, perquè, si el bai­xes fins als vint metres, quan el reculls i t’arriba a dalt la tem­pe­ra­tura ja ha can­viat.
Sor­tir a pes­car amb el seu avi i el seu pare va influir en aquesta passió?
D’aquí em ve. Quan tenia qua­tre o cinc anys no hi havia guar­de­ria, i la meva mare m’envi­ava a pes­car en barca amb ells. Avui dia és rela­ti­va­ment fàcil pre­veure el temps, però lla­vors, no. Ells pes­ca­ven amb tres­mall. L’hora en què es pesca habi­tu­al­ment amb aquesta sis­tema és al ves­pre o a la mati­nada. Es deixa la xarxa un dia a la tarda i l’endemà al dematí es recull. No havien de saber el temps que faria en el moment d’anar a calar, sinó pre­veure el que faria quan l’anes­sin a reco­llir l’endemà. I jo sen­tia com el meu avi i el meu pare comen­ta­ven quin seria el millor lloc per calar en funció del temps que pre­ve­ien. A l’Estar­tit, les Medes ens fan de refugi. Si el vent venia de tra­mun­tana, el cos­tat sud que­dava més o menys arre­ce­rat. I si el vent era de garbí, el cos­tat nord era més ade­quat. Ells havien de pre­veure, mirant els núvols i el mar, quin vent podia fer l’endemà per triar el millor lloc per dei­xar la xarxa.
Què va apren­dre d’aquell saber popu­lar?
Per exem­ple, que quan a l’Albera es forma un núvol que en diuen barda vol dir que bufarà tra­mun­tana. O que hi ha uns nuvo­lets, les saio­les, que es for­men a l’hivern quan hi ha inversió tèrmica. Mirant aquests núvols el meu avi i el meu pare sabien quin vent faria quan a mig matí des­a­pa­regués la inversió tèrmica.
En quin moment comença a pren­dre la tem­pe­ra­tura del mar regu­lar­ment?
A par­tir del 1973. Un dia que vaig anar al Ser­vei Mete­o­rològic a Bar­ce­lona els vaig dei­xar una gràfica sobre tem­pe­ra­tu­res a peu de platja. El doc­tor Antoni Balles­ter, de l’Ins­ti­tut de Ciències del Mar, el va veure i va pre­gun­tar d’on sor­tia. Es va posar en con­tacte amb mi i li vaig expli­car com feia les mesu­res, que eren molt rudi­mentàries. Em va citar a l’ins­ti­tut i em va dei­xar un termòmetre analògic mun­tat en una sonda. M’ho vaig endur d’estran­quis, ofi­ci­al­ment no es va moure del magat­zem. El 1974 és el pri­mer any que tinc amb dades sen­ce­res. Vaig començar fent unes 40 o 50 obser­va­ci­ons a l’any i ara en faig cap a un cen­te­nar, més o menys un parell per set­mana.
Quina meto­do­lo­gia es va mar­car?
Els pri­mers mesos anava una mica des­pis­tat i no em podia ima­gi­nar que gai­rebé 50 anys després encara con­ti­nu­a­ria. El més pro­ba­ble seria que me n’hagués can­sat. Vaig pro­var dife­rents punts i vaig veure que la capa super­fi­cial a l’estiu s’escalfa, però que a par­tir d’una certa fondària la tem­pe­ra­tura és pràcti­ca­ment la mateixa que la de l’hivern. A 100 metres és de 13,5 o 14 graus tot l’any, però a dalt sí que s’escalfa. Vaig tro­bar interes­sant que aquest gruix de la capa de dalt, fins a uns 30 o 50 metres, fos tan vari­a­ble. Al final vaig tro­bar un punt de 90 metres de fondària una milla enfora de la Meda. Al cap d’un any em pen­sava que ho sabia tot, però després em vaig ado­nar que res es repe­tia exac­ta­ment igual. Això va fer que no plegués. I a hores d’ara, després de tants anys, encara no hi entenc res.
Doncs si vostè no hi entén res...
Tant és així que vaig pen­sar si això podia pas­sar a tot arreu. La manera de saber-ho era anar a un labo­ra­tori natu­ral: l’estany de Banyo­les. I el 1976 m’hi pre­sento amb els matei­xos apa­rells. El pri­mer dia em vaig fer un fart de vol­tar fins que vaig detec­tar el punt amb més fondària. Allà vaig detec­tar una capa de 10 metres més tem­pe­rada. Entre els 10 i 20 metres hi havia una altra tem­pe­ra­tura i entre els 20 i la capa de llot de sota, una altra. Vaig veure que els nivells de les dife­rents capes eren molt cons­tants durant tot l’estiu. En canvi al mar això no pas­sava. Ara sé que és per diver­sos motius. Per exem­ple, pels grans cor­rents marins, però també pels locals. Quan a l’estiu hi ha tra­mun­tana i dura uns dies, es crea un cor­rent marí que no va de nord a sud, com seria d’espe­rar, sinó que, per l’efecte de Cori­o­lis, es des­via cap a la dreta res­pecte de la direcció del vent. Quan fa tra­mun­tana ve un cor­rent de mar cap a la costa, i quan arriba a la costa no pot avançar més i fa aug­men­tar el gruix d’aigua tem­pe­rada, de manera que a una fondària de 50 metres hi ha una tem­pe­ra­tura molt sem­blant a la de la superfície. En canvi, en situ­a­ci­ons de garbí passa al revés, el cor­rent que es crea també es des­via cap a la dreta res­pecte de la direcció del vent i va de la costa cap enfora, arra­cona l’aigua tem­pe­rada i l’aigua freda de sota es veu obli­gada a pujar per subs­ti­tuir l’aigua que ha mar­xat. En con­seqüència, a 10 metres de fondària ja es troba aigua freda com la de l’hivern. Fa uns anys això va pas­sar a Platja d’Aro al mes d’agost. El garbí va fer pujar aquesta aigua freda fins a la superfície. La gent es banyava amb vents de garbí, que són calents, però tro­bava aque­lla aigua fredíssima. Els dia­ris en van par­lar i tot.
Quin valor té la seva base de dades?
A Cata­lu­nya hi ha mol­tes dades de pluja perquè hi ha molts pluviòmetres. Si només n’hi hagués un, tin­dria molt més valor que un termòmetre de mar. Però tenim mol­tes dades de pluja i poques del mar. Amb el canvi climàtic, les poques que hi ha adqui­rei­xen més valor perquè ens aju­den una mica a enten­dre què està pas­sant. Per a la bio­lo­gia marina són útils perquè aju­den a com­ple­men­tar la feina dels estu­di­o­sos sobre, per exem­ple, els hàbitats de la flora i la fauna marina.
Quins can­vis han detec­tat les seves obser­va­ci­ons?
En superfície, la tem­pe­ra­tura és un grau més alta que fa 50 anys. A 80 metres, que és la màxima fondària que tinc estu­di­ada, és de mig grau llarg. Sort n’hi ha del mar, que absor­beix aquesta calor. Si no hi hagués els mars, la terra seria inha­bi­ta­ble perquè la tem­pe­ra­tura puja­ria massa. Al mar s’escalfa l’aigua de la superfície i amb els cor­rents aquesta calor es va trans­por­tant cap a nivells infe­ri­ors, el mar va pujant centèsimes de grau i fa de fil­tre de la calor atmosfèrica.
Què pot pas­sar, en el futur, amb aquest aug­ment de la tem­pe­ra­tura del mar?
Les zones con­ti­nen­tals s’escal­fa­ran en més pro­porció que no pas les zones oceàniques. I això pot fer que les situ­a­ci­ons de vent canviïn. I si can­vien els vents també poden can­viar la plu­vi­o­me­tria i els cor­rents oceànics marins. I podria pas­sar que d’aquí a uns quants anys hi hagués can­vis impor­tants. I que no necessària­ment tota la Terra s’escalfi, sinó que vagi per zones. Pot haver-hi grans emi­gra­ci­ons huma­nes. Els fenòmens més extrems segu­ra­ment ani­ran en aug­ment perquè quan la tem­pe­ra­tura ambi­ent és més alta, l’aire pot con­te­nir més vapor d’aigua, de manera que les tem­pes­tes poden tenir més con­tin­gut d’aigua.
L’aug­ment de la tem­pe­ra­tura també pro­voca un aug­ment del nivell del mar, que vostè també ha detec­tat i mesu­rat.
Això passa per diver­sos motius. D’entrada, perquè les gla­ce­res es fonen a velo­ci­tats més grans del que toca­ria. A més, l’aigua és un líquid que es dilata quan puja la tem­pe­ra­tura. La suma de les dues coses fa que el nivell del mar esti­gui pujant. Aquí ha pujat entre 10 i 11 centímetres des de prin­ci­pis dels noranta. És a dir, entre 3 i 4 mil·límetres l’any.
En l’oro­gra­fia de la costa ha notat algun canvi atribuïble a aquest aug­ment?
Des del 1993 cal­culo, amb un sis­tema tri­go­nomètric, el posi­ci­o­na­ment de la línia de platja en un cen­te­nar de punts llargs, des de la platja d’Illa Roja fins a l’Estar­tit. Aquesta línia ha recu­lat una mit­jana de 60 centímetres cada any, és a dir, un total de 20 metres de mit­jana. Visu­al­ment enga­nya, perquè en alguns llocs la platja ha avançat, i a vega­des un any recula d’un lloc i un altre any, d’un altre. Però la costa està recu­lant. El nivell del mar hi té a veure, però també la pràctica de reme­nar la sorra de la platja amb les màqui­nes per nete­jar-la, que fa que la sorra més fina pugi cap a la superfície. I quan fa vent, se l’endú. Un altre pro­blema que tenim són els pan­tans, que evi­ten que arri­bin els sedi­ments a la Gola del Ter.
El tem­po­ral Glòria va ser con­seqüència del canvi climàtic?
Segu­ra­ment hi té a veure el fet que amb una tem­pe­ra­tura més alta, la capa­ci­tat de l’atmos­fera de car­re­gar-se amb vapor d’aigua és més gran i, per tant, quan es for­men núvols estan molt més car­re­gats. El que va ser excep­ci­o­nal d’aquell epi­sodi van ser les plu­ges for­tes que hi va haver a la capçalera del Ter un mes sec com el gener. En un any nor­mal, allò hau­ria estat neu, però va ser aigua que va bai­xar de dret. Si la tem­pe­ra­tura hagués estat més freda s’hau­ria que­dat a terra i s’hagués anat fonent de mica en mica.
Des de quan és cons­ci­ent del canvi climàtic?
D’entrada me’n va fer ado­nar gent que en començava a par­lar, no ho vaig veure per mi mateix. Però després vaig repas­sar les dades i vaig veure que sí. Fa 20 o 25 anys no era tan evi­dent. Pen­sava que podia trac­tar-se d’una vari­ació natu­ral. Però no, ara no hi ha cap dubte del canvi climàtic, que no és natu­ral sinó pro­vo­cat.
Les seves dades sobre la tem­pe­ra­tura del mar han estat d’uti­li­tat fins i tot per a la NASA . Expli­qui-m’ho.
Van veure que les dades dels seus satèl·lits coin­ci­dien amb les meves obser­va­ci­ons, i això els per­met fer una extra­po­lació i pen­sar que fun­ci­o­nen a nivell mun­dial. Ho van saber gràcies a un tre­ball del doc­tor Jordi Salat i els seus col·labo­ra­dors en el qual s’expli­cava aquesta equi­valència entre les meves dades i les dels satèl·lits. Va sor­tir publi­cat en una revista i la NASA en va tenir conei­xe­ment. Ens va enviar una carta d’agraïment a Jordi Salat i a mi per aquesta feina. Van que­dar tran­quils perquè van veure que les seves mesu­res coin­ci­dien amb les pre­ses in situ.
Té constància d’una altra base de dades com aquesta en alguna altra part del món?
A nivell científic la tem­pe­ra­tura de l’aigua sem­pre s’ha estu­diat, no per efec­tes climàtics sinó com a com­ple­ment de dades biològiques en estu­dis, per exem­ple, d’hàbitats de flora i fauna. En les cam­pa­nyes per fer aquests estu­dis es pre­nen dades, però quan s’aca­ben ja no se’n pre­nen més. Tenim molts ser­veis de mete­o­ro­lo­gia atmosfèrica que de manera cons­tant recu­llen dades, però amb el mar això no passa. No tenim dades perquè no és el mateix tenir un pluviòmetre a casa que sor­tir amb barca regu­lar­ment fins al mateix punt un parell de cops per set­mana, amb uns apa­rells que no són habi­tu­als i que són cars. He tin­gut sort que diver­ses ins­ti­tu­ci­ons m’han aju­dat amb les des­pe­ses de gasoil i de man­te­ni­ment de la barca. O que m’han dei­xat els apa­rells a canvi que jo faci les obser­va­ci­ons i els passi les dades.
La seva balisa va detec­tar una pujada del nivell del mar per la recent erupció del volcà de Tonga?
I tant, el mar es va bellu­gar uns 40 centímetres, però no és que pugés. Va ser una oscil·lació de 40 centímetres, que és un feno­men que de manera natu­ral també passa. Però com que estàvem en una situ­ació de calma i d’altes pres­si­ons, és atribuïble a l’erupció amb tota segu­re­tat. Hi ha un pre­ce­dent. Fa 15 o 20 anys hi va haver un ter­ratrèmol al nord d’Algèria que va pro­duir una mena de tsu­nami que aquí va arri­bar en forma d’oscil·laci­ons de fins a 90 centímetres.
Quina con­clusió prin­ci­pal treu de la seva feina d’obser­vació?
Que ens hau­rem d’anar adap­tant al que vin­gui. Per més que des­a­pa­re­guin els com­bus­ti­bles fòssils, que ja cos­tarà, el CO2 que ja hi ha que­darà vole­iant i cos­tarà de treure’l. A més, pot­ser un dia tots els cot­xes seran elèctrics, però després pot­ser no podrem pagar l’elec­tri­ci­tat, que no és de franc i cada cop és més cara. I si fem elec­tri­ci­tat cre­mant petroli tam­poc no solu­ci­o­nem res. I si s’ha de fer amb ener­gia neta, com tin­drem capa­ci­tat de fer anar tots els cot­xes? I els avi­ons, podran fun­ci­o­nar amb ener­gia solar i bate­ria? Ens hau­rem d’anar adap­tant, però les cos­tes, sobre­tot les bai­xes, s’ani­ran ero­si­o­nant. La gent dels països que estan en illes bai­xes del Pacífic, l’Índic o el Carib haurà de mar­xar de casa seva. El que no podrem evi­tar és que els fenòmens cada vegada siguin més extrems per efecte de l’aug­ment de tem­pe­ra­tura.

Mar i sardanes

Els viatges per anar a pescar amb barca amb el seu avi i el seu pare van despertar en Josep Pascual (l’Estartit, 1950) la passió per la meteorologia. Amb 15 anys va començar a prendre dades amb una sabata i una espardenya, però va perseverar i amb l’ajut de diverses institucions va començar a disposar d’aparells de precisió. El 1973 va començar a prendre la temperatura del mar i disposa d’una base de dades de gran valor, perquè ni entitats públiques ni particulars han tingut la constància de sortir regularment al mar per fer aquesta feina. Una feina reconeguda, fins i tot, per la NASA, que va comprovar que les dades preses in situ per Pascual coincidien amb les dels seus satèl·lits i donaven validesa als seus mètodes. Amb 71 anys, Pascual continua ben actiu, tant al mar com a terra, on encara fa de tenora de La Principal de Banyoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia