Societat

La crisi alimenta les bandes de la marihuana

El 53% dels detinguts durant el 2021 són delinqüents primaris

Els Mossos volen perseguir el blanqueig de diners

Disset pàgines és el gruix, excepcional, del dossier de premsa que el servei de comunicació dels Mossos d’Esquadra va difondre ahir per explicar el fenomen de les organitzacions criminals, que ha convertit Catalunya en l’“epicentre del mercat de la marihuana a Europa”, en paraules de l’intendent Joan Carles Granja. I, entre la munió de dades que descriuen a la perfecció aquest fenomen, una que apunta a una problemàtica social de primer ordre: el 53% de les persones que van ser detingudes l’any passat, vinculades a les màfies de la marihuana, eren persones sense antecedents, que no havien delinquit fins ara. Aquest fet fa pensar que la duresa de la crisi econòmica provocada per la covid-19 està derivant alguns ciutadans cap al món del delicte, com a alternativa a guanyar-se la vida, fet que dibuixa un problema de desestructuració social important.

D’aquestes persones detingudes per primer cop, una de cada quatre té passaport espanyol, i les altres tres són estrangeres, fet que es vincula a la mobilitat geogràfica.

Les grans xifres indiquen que durant el 2021 es van interceptar quasi nou tones de marihuana, una quantitat una mica inferior a la de l’any anterior, i es van fer 1.998 detencions. Un dels indicadors que han crescut és la intervenció del nombre de plantacions, fins a 662 de desmantellades, i de plantes intervingudes, fet que s’explica per la creixent col·laboració ciutadana en la lluita contra aquesta modalitat delictiva.

Les plantacions de marihuana es duen a terme, majoritàriament, en espais interiors, pisos, alguns ocupats per les màfies, o cases en nuclis poc habitats. L’abandonament de l’àmbit rural ha generat l’existència d’un parc d’immobles buits que són aprofitats per les màfies. L’activitat anormal en aquests immobles, denunciada pels veïns, o la detecció d’un consum elèctric desmesurat per part de les companyies elèctriques són alguns dels canals pels quals arriba la informació als Mossos d’Esquadra per poder dur a terme la intervenció policial.

El negoci de l’heroïna va a l’alça a Catalunya pel preu més assequible que hi ha aquí. Com més al nord, més cara i això fa que al Principat les bandes criminals hagin arrelat, i que el negoci sigui tan important que, fins i tot, hi ha la presència d’un nou personatge del negoci, batejat com a “broker de la marihuana” pels Mossos, que té la funció de negociar, i posar en contacte productors i compradors, mercats, territoris i xarxes, funcionant com si fos una borsa de negocis convencional.

En la lluita contra aquesta droga, un dels objectius que s’han plantejat els Mossos és reforçar l’àrea central de delictes econòmics, amb l’objectiu d’investigar tot l’entramat financer, de blanqueig de diners, que hi ha a l’entorn del negoci de la droga. Per activar aquestes investigacions es reforçarà la unitat amb 28 agents que rebran formació específica i especialitzada.

L’increment de la presència d’organitzacions criminals que treballen en el mateix negoci ha comportat un augment de la conflictivitat entre elles, i també de la violència. Hi ha constància d’almenys tres assassinats vinculats a enfrontaments entre narcotraficants. Hi ha també constància d’assalts violents a plantacions, per robar el gènere, i també a clubs cannàbics, legalitzats i que reben la visita de delinqüents per robar-los la marihuana que emmagatzemen per als seus socis.

Les dades dels Mossos diuen que l’any passat es van produir 127 incidents violents a l’entorn del negoci de la marihuana, que representen un 24,5% més que l’any anterior. Es van produir 107 narcoassalts i la resta d’incidents són segrestos amb detencions il·legals, amenaces, atacs a policies i homicidis, entre els quals hi ha els tres consumats.

La comissaria de Nou Barris, magatzem

La comissaria de Nou Barris és l’espai escollit per la direcció dels Mossos d’Esquadra per situar-hi un magatzem centralitzat de substàncies estupefaents que es decomissen en les intervencions policials. Aquestes substàncies es tenen en custòdia fins que el jutge que intervé en cada cas n’autoritza l’eliminació, després d’analitzar-les i quantificar-les. El magatzem també permetrà millorar la cadena de custòdia de la droga decomissada. A la roda de premsa d’ahir es va demanar pel nombre d’agents dels Mossos implicats en casos de corrupció vinculats al robatori de droga decomissada, i no es va oferir aquesta dada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ