Administracions

La Generalitat fixa en 189 milions buidar Vacamorta

El pla de buidatge de l’abocador de Cruïlles, clausurat ara fa vuit anys, preveu mobilitzar fins a 3,5 milions de tones de residus

El govern exigirà “responsabilitats” per “aquesta barbaritat”

El pla de bui­datge de l’abo­ca­dor de Cruïlles tindrà un cost de 189 mili­ons d’euros i mobi­lit­zarà 3,5 mili­ons de tones. El pla, que fixa que l’abo­ca­dor s’haurà bui­dat del tot el 2041, va ser pre­sen­tat ahir al ter­ri­tori per Acció Climàtica i l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya. Sobre aquest abo­ca­dor, que fa quasi vuit anys que està clau­su­rat, pesen nom­bro­ses sentències, segons informa l’ACN.

Per a la reti­rada dels resi­dus es pri­o­rit­zarà la mine­ria d’abo­ca­dor; és a dir, la reu­ti­lit­zació i el reci­clatge. D’entrada, a finals d’aquest any se’n començaran a extreure 20.000 tones, en una fase prèvia al bui­datge efec­tiu. El govern, que n’assu­mirà tot el cost, ja avança que exi­girà “res­pon­sa­bi­li­tats” als qui van come­tre “aquesta bar­ba­ri­tat”.

El pla per bui­dar l’abo­ca­dor de Vaca­morta dona res­posta al com­promís que va asso­lir el direc­tor de l’ARC, Isaac Peraire, en l’última reunió de la comissió de segui­ment. En aque­lla tro­bada, cele­brada al març, Peraire va asse­gu­rar que el docu­ment que­da­ria enlles­tit en tres mesos.

Sota el paratge de l’abo­ca­dor de Vaca­morta, situat al terme muni­ci­pal de Cruïlles, s’hi acu­mu­len fins a 3.539.629 tones de resi­dus; aquests resi­dus són tots aquells que s’hi van abo­car d’ençà que es va obrir l’abo­ca­dor, comp­tant també mitja tona de ter­res amb què es van sege­llar les escom­bra­ries el 2014. Gai­rebé la mei­tat de tot aquest volum (el 49%) són fangs pro­ce­dents de plan­tes de trac­ta­ment de resi­dus i d’aigua. A aquests, els seguei­xen un 27% de resi­dus d’indústries; un 13% de cons­trucció (terra i pedres); un 5% de pro­ces­sos químics orgànics, i en menor mesura, resi­dus d’indústries tèxtils i pelle­te­res o de fusta i paper (un 2% cadas­cun). Es reti­ra­ran totes les dei­xa­lles que es van abo­car al paratge (tot i que el focus del litigi faci referència a la llicència ambi­en­tal, ator­gada el 2003).La reunió de pre­sen­tació es va cele­brar ahir al Con­sell Comar­cal del Baix Empordà.Isaac Peraire ha expli­cat que, a l’hora de treure les escom­bra­ries, es farà ser­vir el mètode de “mine­ria d’abo­ca­dor”. És a dir, que se’n pri­o­rit­zarà la reu­ti­lit­zació, el reci­clatge i la recu­pe­ració energètica. L’objec­tiu és que tan sols cal­gui tras­lla­dar-ne a d’altres abo­ca­dors tots aquells que no es puguin valo­rit­zar­Se­gons recull el pla de bui­datge que ha pre­sen­tat el Govern, de les 3.539.629 tones que s’acu­mu­len al paratge, un 20% són ter­res i argi­les amb què es van reco­brir les escom­bra­ries un cop es va clau­su­rar Vaca­morta, i també altres mate­ri­als que es poden reu­ti­lit­zar (en con­cret, 533.832 tones).Que­da­rien, doncs, 3.005.788 tones de resi­dus enter­rats que són els que s’han de ges­ti­o­nar. D’aquests, la Gene­ra­li­tat estima que 1.406.200 tones serien mate­ri­als que es podrien reci­clar, reu­ti­lit­zar o por­tar a dipòsits de resi­dus inerts. “Men­tre que, en les millors esti­ma­ci­ons actu­als, les 1.599.888 tones res­tants, s’hau­rien de ges­ti­o­nar mit­jançant dipòsits con­tro­lats de Classe II”, recull el docu­ment.És a dir, que més de la mei­tat de les dei­xa­lles que hi ha enter­ra­des a Vaca­morta s’hau­rien de des­ti­nar a rebuig; i en con­seqüència, desen­ter­rar-les i por­tar-les fins a d’altres abo­ca­dors. El direc­tor de l’ARC, però, sí que ha vol­gut ser explícit amb què la volun­tat del Govern és no haver-ne d’obrir cap de nou.

LA DATA

2041
El buidatge s’allargarà una vintena d’anys i, segons el pla, preveu mobilitzar fins a 3,5 milions de tones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.