Societat

Paisatges fluvials del Ripollès on curar l’esperit

Una app web fa un acompanyament pel territori i suggereix exercicis de relaxació

Els llocs escollits tenen en comú que són al costat del Ter

Els indrets del projecte Vorater són de fàcil i ràpid accés

El sec­tor turístic del Ripollès i, en gene­ral, les admi­nis­tra­ci­ons locals de la comarca van apos­tar en el seu moment pel turisme fami­liar i de natura, apro­fi­tant el tipus de visi­tants que majo­ritària­ment ja tenien i el ric patri­moni pai­satgístic del seu ter­ri­tori. Ara, el Con­sell del Ripollès ha fet un pas més en aquesta línia i acaba de treure un pro­ducte turístic que el pre­si­dent de l’ens, Joa­quim Colo­mer, qua­li­fica de “molt espe­cial, dife­rent i inno­va­dor”. Amb el nom de Vora­ter , con­sis­teix en un acom­pa­nya­ment vir­tual, a través d’una app web (www.​vorater.​cat) a dotze punts de qua­tre espais a les ribes del Ter esco­llits perquè són espe­ci­al­ment agra­da­bles i per­me­ten que el visi­tant s’hi relaxi. A l’app s’indica el lloc (per arri­bar-hi només cal cami­nar poca estona) i, un cop l’usu­ari és a la des­ti­nació, pot escol­tar música rela­xant i la lec­tura de tex­tos breus (alguns son haikus); s’hi pro­po­sen exer­ci­cis (de movi­ment per millo­rar la capa­ci­tat pul­mo­nar i alli­be­rar ten­si­ons; de calma a base de res­pi­ració i medi­tació; d’obser­vació, parant atenció en l’entorn, i d’escrip­tura, per rete­nir l’experiència) pre­pa­rats per pro­fes­si­o­nals del mind­ful­ness. A més de l’app web, s’han dis­tribuït un mapa i un lli­bret a l’estil d’un qua­dern de viatge.

Els punts esco­llits

Els espais on con­du­eix Vora­ter són als ter­mes de Cam­pro­don, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Aba­des­ses i Ripoll. En el cas de Cam­pro­don es pro­posa el bosc madur de la rou­reda de Can Pas­cal, al turó de la Rovira, amb alguns exem­plars de més de 200 anys. A Sant Pau de Segúries, el lloc esco­llit és un tram del camí ral que passa a la vora del riu i on es bar­reja la natura amb tes­ti­mo­nis de l’acti­vi­tat humana, com és el pont del segle XIV. A Sant Joan de les Aba­des­ses la zona pro­po­sada és una petita ruta paral·lela a la riera d’Arçamala fins que es troba amb el Ter, on hi ha anti­gues estruc­tu­res vin­cu­la­des amb l’apro­fi­ta­ment de l’aigua, com ara un molí, un safa­reig i un pont. Final­ment, la pro­posta a Ripoll és un tram a la vora del riu que surt de la colònia de Santa Maria (o del Roig) i passa per la res­closa i el canal, a més de parat­ges natu­rals.

“Es busca que els visi­tants facin un recor­re­gut intros­pec­tiu”, explica el con­se­ller comar­cal de Turisme i alcalde de Cam­pro­don, Xavier Gui­tart.

LA XIFRA

1,6
milions d’euros
és el pressupost de la Xarxa d’Espais de Contacte amb el Riu Ter, a la qual pertany Vorater

LA FRASE

Es busca que els visitants facin un recorregut introspectiu
Xavier Guitart
CONSELLER COMARCAL DE TURISME

Millores en espais urbans i foment del turisme de proximitat

Vorater forma part del projecte Xarxa d’espais de contacte amb el riu Ter - Impuls a la diversificació del turisme de natura al Ripollès. Té un pressupost global d’aproximadament 1,6 milions d’euros, finançats en un 50% pels fons Feder de la UE. Hi estan implicats el Consell Comarcal –que n’és el promotor– i els ajuntaments de Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll. “L’objectiu –explica l’ens comarcal– és adaptar els espais de contacte amb el riu Ter perquè esdevinguin nous atractius turístics i continuar fent créixer les potencialitats del Ripollès com a destinació de turisme de natura, sempre apostant per un model respectuós amb l’entorn amb criteris de sostenibilitat.

En aquest context, a Camprodon han condicionat un aparcament a tocar de la Font Nova. Té 40 places, un punt de descàrrega d’aigües grises d’autocaravanes i un de càrrega per als vehicles elèctrics.

A Ripoll, de la seva banda, van projectar un mirador per disposar d’una visió de 360 graus sobre l’aiguabarreig del Ter i del Freser. A banda del mirador pròpiament dit (de forma circular i en voladís sobre el mur del camp de petanca), en el projecte s’inclou una escala d’accés i la reparació dels paviments ja existents. El mirador culmina una ruta de passeig a la vora dels rius a la zona de la Devesa.

A Sant Joan de les Abadesses, la intervenció se centra al paratge de les Cinc Fonts, on s’amplia l’aparcament –que passa de la quarantena de places a un centenar–, una nova zona enjardinada i la recuperació del bosc de ribera.

Paral·lelament a aquestes obres, s’ha organitzat un cicle de xerrades per a tècnics, administracions i empreses del sector sobre el turisme sostenible. La primera sessió, dedicada als visitants de proximitat, va ser a finals de l’any passat i les següents s’han programa en el primer semestre d’aquest 2022 i han tractat respectivament de la comunicació de la sostenibilitat, les certificacions de la sostenibilitat i el turisme sostenible pel que fa als rius.

Una injecció de 3,5 milions d’euros dels Next Generation

R. Estéban

La projecció del sector turístic del Ripollès disposarà d’uns 3,5 milions d’euros dels fons Next Generation, que han de servir per executar un paquet de projectes que el Consell Comarcal havia presentat a la convocatòria corresponent. El propòsit d’aquesta iniciativa és convertir la comarca en “un referent en turisme sostenible, transformador, integrat i coherent amb el caràcter del Ripollès”, expliquen a l’ens comarcal. Una part dels projectes són d’abast comarcal i d’altres, específics per a diversos municipis.

A nivell comarcal es preveu, per exemple, donar un impuls a la promoció i les accions de màrqueting del Ripollès sota la nova marca turística i l’eslògan Viu la teva història al Pirineu, posant èmfasi en el posicionament de la comarca com a destinació sostenible.

Quant a les accions en punts concrets, figura la interconnexió de les tres vies verdes que conflueixen a Ripoll i el seu enllaç amb l’estació de tren i la d’autobusos, per tal de millorar la connectivitat amb els polígons industrials, amb una aposta per la bicicleta com a opció no només turística sinó també per als desplaçaments diaris. Un altre projecte que es finançarà amb Next Generation és una prova pilot per monitorar la generació de residus al sector turístic de Sant Joan de les Abadesses, per així poder valorar el flux de residus i el funcionament del sistema de recollida selectiva, tot pensant en el sistema innovador de pagament per generació. Un altre projecte destacat és el condicionament d’una àrea d’autocaravanes per a escaladors i senderistes a Gombrèn, que s’emplaçarà en un terreny contigu a les piscines municipals. La intenció és que esdevingui un punt de recepció i informació per a tothom que vulgui acostar-se a les zones d’escalada del municipi.

Projectes descartats

El consell havia presentat propostes per un valor global de 5,5 milions. El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, administrador dels fons, va descartar projectes de Camprodon, Llanars, Sant Joan i Ripoll. Aquest últim consistia en la rehabilitació de les antigues cotxeres del tren per fer-hi un centre d’acollida de visitants i les oficines dels tècniques comarcals de turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.