Societat

50.000 habitatges projectats al litoral queden descartats

La Comissió de Territori aprova el pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar

1.878 hectàrees urbanitzables deixen de ser-ho

Els 431 habitatges previstos de construir a la zona anomenada Montgavina de Sitges finalment no es faran. Tampoc es construiran els 145 habitatges que s’havien de fer a la Muntanyeta de Vilanova i la Geltrú, ni els 1.769 projectats a la Creu del Vendrell, al Vendrell, ni els 169 al sector Mas d’en Virgili de Roda de Berà. La Comissió de Territori de Catalunya va aprovar ahir el pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar (deixant al marge l’àrea metropolitana de Barcelona), que frena la construcció, per motius ecològics, paisatgístics i de sostenibilitat, de 46.800 nous habitatges. El Departament de Territori ara obrirà un període d’informació pública i es preveu que el PDU s’aprovi definitivament i entri en vigor el gener del 2023.

Amb l’aprovació del PDU del litoral entre Malgrat de Mar i Alcanar es desclassifiquen 1.878 hectàrees de sòl que eren urbanitzables i que ara deixen de ser-ho en zones de molta pressió turística. El director d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, va assegurar ahir que la revisió feta als 41 municipis situats en aquesta costa i la desclassificació de moltes hectàrees urbanitzables “garanteixen un litoral de qualitat amb l’objectiu d’assolir un model urbà sostenible i competitiu a llarg termini”.

En els 41 municipis situats entre Malgrat de Mar i Alcanar (menys l’àrea de Barcelona) hi havia projectes per construir 106.000 habitatges, que majoritàriament havien de ser destinats a segons residències i al turisme (hotels, per exemple). D’aquests, 46.800 (el 44%) han quedat descartats.

Entre les poblacions “més afectades” hi ha el Vendrell, al Baix Penedès, on, a banda de descartar-se els 1.769 habitatges de la Creu, s’han descartat 19 projectes més: la construcció de 1.043 pisos al Saldonar, 1.131 habitatges a la Masia Francàs o 1.773 pisos al Pinell.

I Creixell

Una altra localitat “molt afectada” pel canvi de qualificació del PDU és Creixell, al Tarragonès, on s’han descartat, per exemple, els 787 pisos previstos de fer a la Residencial Llevant, els 672 que es volien fer a la Residencial Ponent o els 497 que es volien fer al Torrent. Tots aquests sòls passen de ser urbanitzables a no urbanitzables.

El Departament de Territori manté que el PDU s’ha consensuat amb els municipis i que s’ha fet “cirurgia jurídica” per evitar reclamacions dels possibles promotors perjudicats. El pla director urbanístics de revisió de sols no sostenibles pretén una ordenació sostenible amb menys consum de sòl i que pobles i ciutats siguin més compactes, per tal d’anar descartant les noves construccions que suposin fer urbanitzacions lluny dels nuclis urbans. Aquest estiu, amb els incendis, s’han vist els perjudicis de les urbanitzacions en zones allunyades dels centres.

Menys urbanitzacions

El pla director també vol que el que es construeixi de nou –el que està fet ja està fet– sigui més sostenible i redueixi la mobilitat motoritzada. Descartant edificar en zones allunyades dels nuclis es redueix l’ús del vehicle i les emissions de CO2. De fet, el Departament de Territori ha calculat que amb els quasi 50.000 habitatges que es deixaran de fer al litoral entre Malgrat de Mar i Alcanar s’estalviarà l’emissió a l’atmosfera de gairebé dos milions de tones de CO2 cada any.

El pla director urbanístic (PDU) que ara es comença a tramitar forma part de la tasca de revisió del planejament vigent a tot Catalunya que el Departament de Territori va iniciar el 2015. “Atesa la complexitat del procés”, els plans directors s’han aprovat per parts. El 2020 es va aprovar el de l’Alt Pirineu. En aquell cas es va evitar la construcció de 8.500 habitatges (entre altres els de la vall Fosca) i el gener del 2021 es va aprovar el PDU del litoral de Girona, el pla de protecció de la Costa Brava. En aquest cas es va evitar l’edificació de prop de 15.000 habitatges.

Segons va explicar ahir el director d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, sumant els tres plans directors el govern haurà desclassificat una superfície de 3.558 hectàrees, la meitat de la superfície classificada, “que és com dir cinc eixamples de Barcelona”, i s’haurà evitat la construcció de 70.000 nous pisos, “com l’actual parc d’habitatges de Lleida.

No es faran quasi 7.000 pisos a Mont-roig del Camp

El PDU (que es pot consultar al web del govern) ha impedit la barbaritat de construir a Mont-roig del Camp 12 projectes que haurien suposat 6.864 habitatges. Una mica massa si es té en compte que aquesta localitat té 12.000 habitants. Un altre cas: en un municipi tan turístic i de segones residències com Torredembarra, que té censats 17.000 habitants, s’han descartat tres projectes que de ben segur haurien canviat la fesomia del poble. Un projecte preveia la construcció de 555 habitatges a la platja Muntanyans, en un terreny de quasi 17 hectàrees. Un altre projecte preveia 292 pisos més al camí de Bens. A Altafulla no es faran 160 pisos previstos de fer en el projecte de Brises de Mar ni els 131 als Munts. I a Salou –municipi de 28.000 habitants– s’han fenat 459 pisos a Sangulí i 1.101 pisos més a la zona Emprius sud. A Cambrils, al Baix Camp, no es faran 2.910 habitatges projectats en un total de quatre projectes. A Vinyols i els Arcs, un poble de poc més de 2.000 habitants, el PDU impedeix fer-hi dos projectes que haurien suposat, de cop, la construcció de 186 habitatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.