Societat

Reclamen que es revisi el barem per rebre ajudes

Les entitats socials alerten que el llindar no reflecteix l’encariment del cost de la vida

Proposen un augment del 15,9% i que es concreti en els pròxims pressupostos

Les enti­tats soci­als fa anys que recla­men al govern que actu­a­litzi el llin­dar que fixa la cober­tura de les pres­ta­ci­ons soci­als. La Taula del Ter­cer Sec­tor insis­teix que no es pot espe­rar més i que s’ha de revi­sar “urgent­ment” el barem que està con­ge­lat des del 2010 i que dona accés a les per­so­nes a pres­ta­ci­ons, com ara la renda garan­tida de ciu­ta­da­nia i ajuts per a la cober­tura de neces­si­tats bàsiques, així com les quan­ti­tats que han de per­ce­bre. “En aquest esce­nari de crisi social sense pre­ce­dents, d’una pobresa i una exclusió que es man­te­nen en màxims històrics i amb l’amenaça d’una pos­si­ble recessió que arros­sega encara més per­so­nes a la pre­ca­ri­e­tat, es fa més neces­sari que mai”, defen­sen des de la taula d’enti­tats. Així, pro­po­sen que s’aug­menti un 15,9% l’índex de renda de suficiència de Cata­lu­nya (IRSC) i que es passi dels 569 euros actu­als a 659 euros al mes, amb catorze pagues, “que cor­res­pon a l’enca­ri­ment del cost de la vida expe­ri­men­tat des de l’agost del 2017 fins al mateix mes del 2022”. Es pren com a referència l’any 2017, perquè és quan es va apro­var per llei la cre­ació de la renda garan­tida, que assu­meix la tota­li­tat de l’índex de suficiència, i l’IPC, perquè és l’indi­ca­dor que ofe­reix una pers­pec­tiva ter­ri­to­rial, pun­tu­a­lit­zen en un comu­ni­cat. En tot cas, dema­nen que l’aug­ment no sigui infe­rior al 8,7% que s’ha apli­cat al mateix barem esta­tal, l’Iprem.

Per la Taula del Ter­cer Sec­tor, l’actu­a­lit­zació és una pri­o­ri­tat social “ina­jor­na­ble” i per això demana que sigui el prin­ci­pal tema social a abor­dar en el debat de política gene­ral que ha de començar demà al Par­la­ment i reclama que es con­creti en els pròxims pres­su­pos­tos. Més enllà de la revisió, també recla­men esta­blir un cri­teri sobre com s’ha d’anar actu­a­lit­zant per tal d’evi­tar una nova con­ge­lació.

LA XIFRA

659
euros,
en 14 pagues, es fixarien com a llindar per accedir a prestacions socials. Actualment, és de 569 euros.

Dificultats per pagar factures

Segons l’última enquesta sobre les condicions de vida que elabora l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), a l’inici de l’estiu, la pobresa i l’exclusió assolien màxims històrics (26%), i respecte a l’any anterior augmentava el percentatge de famílies que no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada (9,4% el 2020 i fins a un 15,9% el 2021). Tampoc al juny es notava cap recuperació a les llars pel que fa al retard en el pagament de les despeses associades a l’habitatge (12,4% el 2020 i 13% el 2021). Tot i les mesures aprovades pel govern espanyol per rebaixar el preu de l’energia, les entitats temen que la situació de moltes famílies empitjori de cara a la tardor i l’hivern. La Taula d’Entitats del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) denuncien la inacció de la Generalitat per fer complir el conveni que regula la pobresa energètica i resoldre el deute acumulat per les famílies durant el 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.