Societat

Anglès dona una segona vida a l’emblemàtica Burés

La nau número tres de l’antiga factoria serà un centre d’interpretació de la història de l’activitat econòmica del poble i rodalia

També serà el punt d’acollida dels visitants del municipi

La fàbrica era com una petita ciutat, era autosuficient

L’Ajuntament d’Anglès té a punt per començar-la a executar l’any vinent la transformació de la nau número tres de l’antiga fàbrica tèxtil Burés en un centre d’interpretació del municipi i de la comarca, un equipament que està cridat a ser una peça clau per atraure visitants i difondre el ric patrimoni etnogràfic local.

El nou espai no partirà de zero, atès que en una sala de l’antiga factoria ja s’exposa una de les tres màquines de vapor amb què havien fet anar la fàbrica (vegeu l’article de la pàgina següent). A més d’entrar a l’espectacular espai del vapor (com es coneix l’aparell), el visitant podrà fer un recorregut per la geografia i la natura, les diferents activitats econòmiques de què ha viscut la zona al llarg de la història i, per descomptat, la Burés, a la qual estan vinculades moltes famílies del poble i de la rodalia (oberta l’any 1887 i tancada el 2002, va arribar a tenir un miler d’empleats).

L’espai i les peces

“El mateix espai, la nau, serà un aspecte clau de la visita al centre d’interpretació”, explica la tècnica de projectes de l’Ajuntament, Anna Jornet. És per això que aquesta immensa sala de columnes metàl·liques s’alterarà només l’indispensable. El vessant museogràfic inclourà moltes peces de la Burés conservades gràcies sobretot a Emili Rams, Miquel Tarrés, Lluís Pont, Josep Armengol, Pere Figuereda i Kim Barcelona, del Grup d’Estudis de la Vall d’Anglès. “La feina d’aquesta gent ha estat fonamental”, remarca l’alcalde, Jordi Pibernat.

Les peces que s’hi mostraran seran una selecció de tot el que s’ha guardat. Hi haurà, per exemple, un teler, una centraleta telefònica antiga (amb cables que connectava una operadora), un petit vehicle de bombament d’aigua per apagar focs, una pantalla de raigs X, un projector de cinema... “Hem de tenir en compte que la Burés era pràcticament autosuficient, una petita ciutat”, expliquen Jornet i Pibernat. Com a testimonis d’altres activitats d’Anglès i la comarca, hi haurà una màquina de fer les molles de les agulles d’estendre roba o una mostra dels populars llapis de colors Alpino, que s’havien fabricat al poble, una vagoneta de les mines d’Osor... També una reproducció de la barca que havia servit per creuar el Ter.

El pressupost

El cost serà de 349.000 euros, que es cobreixen amb fons europeus Feder (el 50%), una subvenció de la Diputació (25%) i fons propis de l’Ajuntament (25%). “És un pressupost modest en comparació amb el d’alguns projectes similars que s’han fet a Catalunya, però és que nosaltres ens estalviem l’edifici, que ja el tenim”, manifesta l’alcalde. El pressupost inclou la restauració de les peces que s’exposaran, la insonorització de la sala polivalent (ja existent, en un extrem de la nau), la posada en servei d’una pàgina web i l’elaboració de material didàctic, ja que es preveu que entre els visitants hi hagi grups escolars.

Acollida

La recepció del centre d’interpretació s’adaptarà per ser també el punt d’acollida de visitants, des d’on s’informarà sobre les rutes que es poden fer a Anglès. En aquest sentit, es mirarà de promocionar el barri vell, ric en edificis medievals i molt poc explotat des del punt de vista turístic.

LES FRASES

La feina dels que han anat conservant els materials ha estat fonamental
Jordi Pibernat
ALCALDE D’ANGLÈS
El mateix espai, la nau, serà fonamental en la visita al centre d’interpretació
Anna Jornet
TÈCNICA DE PROJECTES DE L’AJUNTAMENT D’ANGLÈS

L’encariment dels materials

Si les obres encara no han començat és perquè els tràmits previs s’han encallat en la licitació del subministrament dels materials del centre d’interpretació, que és una de les parts en què es va desglossar el projecte a l’efecte de contractació.

Tal com està passant en altres contractacions públiques del país, l’encariment de molts materials fa que els pressupostos s’hagin de revisar a l’alça perquè al contractista ara no li surten els números. En aquest cas, el concurs va quedar desert i ara s’han retocat les xifres per actualitzar-les i fer-les més atractives als proveïdors. Inicialment el pressupost de sortida sí que devia ser interessant per als subministradors, però en els quatre mesos que van transcórrer entre l’aprovació de les xifres i el concurs pròpiament dit, els preus es van disparar, explica Anna Jornet. Per tal de no variar el cost global, l’Ajuntament ha optat per restar-ho d’una altra partida. “Hem sacrificat la climatització de la sala polivalent”, lamenta l’alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.