Societat

J.M. CALAF I JORDINA CAMPS

TÈCNICS MUNICI. IMPULSORS DEL CAMÍ DE MARINA

“Volem que molts ens copiïn el camí ramader de marina”

La feina que fan els pastors de forma discreta i silenciosa seria inassumible fer-la des de l’administració
La xarxa de camins ramaders de Catalunya pot arribar a tenir més de 20.000 quilòmetres, que s’haurien de protegir

Josep Maria Calaf i Jor­dina Camps són tècnics muni­ci­pals de Medi Ambi­ent i Turisme de l’Ajun­ta­ment de Santa Mar­ga­rida i els Mon­jos. En els últims deu anys, un seguit de cir­cumstàncies els han empès a impul­sar una asso­ci­ació de muni­ci­pis en què, jun­ta­ment amb repre­sen­tats de Llívia i Lluçà, tre­ba­llen per recu­pe­rar i dig­ni­fi­car la xarxa de camins de pas­tura de Cata­lu­nya, amb el camí rama­der de marina com a prin­ci­pal eix d’actu­ació. En aquest temps el camí rama­der de marina ha ins­pi­rat acci­ons de pro­moció i divul­gació sobre el pas­tu­ratge, així com la rein­tro­ducció dels ramats d’ove­lles i cavalls pro­vi­nents del Piri­neu al parc natu­ral del Gar­raf per pas­sar l’hivern, a través d’ini­ci­a­ti­ves i acords amb dife­rents enti­tats com ara la Fun­dació Miranda, que pro­mou el conei­xe­ment i el res­pecte als cavalls, les per­so­nes i la terra.

Com va néixer el pro­jecte de recu­pe­ració del camí rama­der de marina?
Nosal­tres entrem a col·labo­rar amb el grup de tre­ball de trans­humància de la Gene­ra­li­tat l’any 2013 arran del con­tacte amb Joan Rovira, veí de la Ràpita amb qui als anys 90 ja havíem orga­nit­zat una tro­bada de pas­tors... Va ser ell qui ens va empènyer a con­tac­tar amb altres muni­ci­pis per inten­tar recu­pe­rar una via mil·lenària que estava amenaçada. Feia tres anys que s’havia for­mat el grup des del que, ales­ho­res, era la Fun­dació del Món Rural. Les reu­ni­ons ens van per­me­tre conèixer millor el tema i coin­ci­dir amb per­so­nes de dife­rents comar­ques. Allà vam entrar en con­tacte amb gent de la Cer­da­nya, Llívia i el Lluçanès, i l’any 2015 ja vam sig­nar un pri­mer acord entre tres ajun­ta­ments –Santa Mar­ga­rida i els Mon­jos, Llívia i Lluçà– amb la volun­tat de fer-lo exten­siu a tots els muni­ci­pis impli­cats en el camí. I, final­ment, l’any 2018 es va crear l’Asso­ci­ació del Camí Rama­der de Marina, que aplega una tren­tena de muni­ci­pis i que aspira a con­ti­nuar crei­xent i incor­po­rar ciu­tats com Vila­nova o Man­resa en una gran xarxa que pot arri­bar a aglu­ti­nar fins 20.000 quilòmetres de camins rama­ders.
Quins són els objec­tius d’aquesta asso­ci­ació?
Pri­mer de tot impul­sar la recu­pe­ració i pro­tecció del màxim nom­bre de camins rama­ders, així com la pro­moció de la pro­fessió de pas­tor i de totes les pro­fes­si­ons asso­ci­a­des al sec­tor, amb la cre­ació d’uns estu­dis reglats que per­me­tin garan­tir el relleu gene­ra­ci­o­nal o visi­bi­lit­zar el paper de la dona en el món pas­torívol. Hi ha mol­tes dones que tre­ba­llen i que són essen­ci­als en les fei­nes de cor­ral i tota la burocràcia asso­ci­ada, i són invi­si­bles. Hem de pro­moure que les dones joves també s’hi incor­po­rin. També és impor­tant, per a nosal­tres, que soci­al­ment tots pren­guem consciència de les difi­cul­tats del sec­tor quan, en canvi, par­lem del con­sum d’ali­ments de pro­xi­mi­tat i de qua­li­tat. I, en defi­ni­tiva, visi­bi­lit­zar un ofici mil·lenari que si des­a­pa­reix gene­rarà un pro­blema molt greu per garan­tir el con­trol i la gestió del pai­satge. I, final­ment, recu­pe­rar tot el patri­moni asso­ciat no només als camins i els espais físics, sinó també tota la memòria oral o el patri­moni imma­te­rial asso­ciat a les pas­tu­res.
A Santa Mar­ga­rida i els Mon­jos encara hi ha acti­vi­tat de pas­tura?
Sí. Hi ha dos pas­tors, encara, i els hem vol­gut donar una mica de pro­ta­go­nisme en aquest pro­jecte perquè en el con­text actual, amb les difi­cul­tats que hi ha per tenir relleu en aquest sec­tor, enteníem que havíem de tre­ba­llar per posar-los les coses el màxim de fàcils... En un moment en què l’admi­nis­tració posa tants entre­bancs al sec­tor de la rama­de­ria exten­siva, a causa de la gran quan­ti­tat de burocràcia que hi ha o per la falta de sen­si­bi­li­tat per a la pro­tecció dels camins rama­ders, pro­jec­tes com aquest per­me­ten donar valor a la feina d’aques­tes per­so­nes.
Com han estat les rela­ci­ons amb el parc del Foix en aquest sen­tit?
A través del parc hem pogut arre­glar camins d’ús pecu­ari, millo­rar les senya­lit­za­ci­ons, arre­glar tan­cats per guar­dar els ramats, ins­tal·lar abeu­ra­dors, i fer tota una sèrie de coses molt pen­sa­des per faci­li­tar la feina als pas­tors; i, d’altra banda, hem insis­tit molt en la millora de camins, que són una infra­es­truc­tura fona­men­tal per poder incen­ti­var aquesta acti­vi­tat, no només perquè ens aporta una carn de qua­li­tat –que també– sinó perquè ens ajuda a pre­ser­var el pai­satge. Si la feina que els dos pas­tors que tenim a Santa Mar­ga­rida i els Mon­jos fan de forma dis­creta i silen­ci­osa l’hagués de fer l’admi­nis­tració pública, neces­si­taríem un munt d’ope­ra­ris per des­bros­sar i man­te­nir el sota­bosc i els espais flu­vi­als.
Heu comp­ta­bi­lit­zat mai la des­pesa que això supo­sa­ria per a l’Ajun­ta­ment?
Jo crec que seria inas­su­mi­ble. En un país com el nos­tre és inas­su­mi­ble des de l’admi­nis­tració. Els ramats no tenen fes­tius ni diu­men­ges, i pas­tu­ren dia sí dia també... Quan acaba la verema entren a la vinya i per­me­ten que el pagès no hagi de llau­rar tant; en deter­mi­na­des èpoques, pas­sen per espais flu­vi­als, i hi ha moments que també arri­ben a entrar a pas­tu­rar al sota­bosc encara que no els és tan ren­di­ble.
Per què no és tan ren­di­ble entrar a pas­tu­rar amb el ramat al sota­bosc?
Si no s’ha fet una des­bros­sada prèvia, el tipus de vege­tació que hi ha al sota­bosc és més lle­nyosa i al ramat no li acaba d’agra­dar i li costa més acce­dir-hi. Per això els pas­tors pre­fe­rei­xen anar per zones on la vege­tació és ten­dra i abun­dant, on les ove­lles tro­ben ali­ment saborós més fàcil­ment. De fet, les zones més lle­nyo­ses el més habi­tual és pas­tu­rar-les amb cabres. Per això, com a admi­nis­tració, hem de tenir molt clar que si volem que els pas­tors facin una feina de con­trol del sota­bosc, pot­ser els hem de pagar igual que paguem a una empresa de tre­balls silvícoles, igual que si volem tenir carn de pro­xi­mi­tat i de qua­li­tat hem de recu­pe­rar la idea dels escor­xa­dors muni­ci­pals o escor­xa­dors mòbils. Hem d’inten­tar ser cohe­rents amb el dis­curs de residu zero, men­jar de pro­xi­mi­tat i d’eli­mi­nació d’exter­na­li­tats. A Vila­franca del Penedès, l’escor­xa­dor és un cen­tre cul­tu­ral, i aquí, als Mon­jos, és el local de l’ADF. I està molt bé, però els dos pas­tors locals per poder ven­dre la carn han d’anar a Cas­tell­bis­bal, i això els com­plica la vida i els incre­menta els cos­tos.
Sobre el tema del con­trol del sota­bosc, hi ha hagut experiències amb ramats a la zona del Penedès.
Sí, es va fer una experiència pilot en el marc del pro­jecte Cli­no­mix de la UE, amb unes des­bros­sa­des prèvies en col·labo­ració amb la Fede­ració d’ADF del Penedès i el Gar­raf, i uns camps de pas­tura per com­ple­men­tar l’ali­men­tació del ramat. I des de la des­bros­sada ini­cial hi ha un ramat que hi va de forma regu­lar. En aquest cas, a través de la sub­venció del pro­jecte Cli­no­mix, s’ha pogut com­pen­sar la feina del pas­tor. Però un cop aca­bat el pro­jecte, si això es vol man­te­nir, s’hau­ria de bus­car la forma de com­pen­sar aquesta feina del pas­tor, ja que a ell no li és tan ren­di­ble.
No es podria arri­bar a pro­vo­car un pro­blema de sobre­pas­tura amb ini­ci­a­ti­ves d’aquest tipus?
Nooo... Seria molt difícil perquè els pas­tors ho saben per­fec­ta­ment i són els pri­mers interes­sats a man­te­nir els prats o les zones on saben que poden tro­bar ali­men­tació per al ramat, ja que la sobre­ex­plo­tació els aca­ba­ria fent mal. Per tant, ells matei­xos regu­len els seus ramats... Per això, els movi­ments trans­hu­mants tenen tant de sen­tit, tot i que actu­al­ment a Cata­lu­nya hi ha pocs ramats que facin recor­re­guts llargs. La majo­ria fan petits des­plaçaments en la seva àrea d’influència o fan des­plaçaments que s’ano­me­nen de trans­ter­mitància, per anar a un deter­mi­nat lloc on saben que tro­ba­ran uns recur­sos i un cop pas­tu­rada aque­lla zona tor­nen.
Els dos pas­tors que hi ha a Santa Mar­ga­rida i els Mon­jos, fan trans­humància?
En aquest moment no, però un d’ells n’havia fet fins als anys noranta. De fet, va ser l’últim pas­tor trans­hu­mant del Penedès. Ana­ven cap a la vall del Pedra­forca per pas­sar l’estiu allà amb el ramat. Durant molts anys van por­tar el ramat a peu fins allà i els últims anys ja ho feien amb cami­ons... Pas­sa­ven l’estiu allà i després tor­na­ven a bai­xar. Durant el des­plaçament, els feien el men­jar i els el por­ta­ven... I, quan tot el tra­jecte es feia a peu, sobre­tot en els tra­jec­tes bus­ca­ven la com­pli­ci­tat de cases d’aco­llida per poder tan­car el ramat algu­nes nits i poder tenir drets d’abeu­rada i espais perquè els pas­tors pogues­sin des­can­sar. Això eren pac­tes de paraula entre famílies que pas­sa­ven de gene­ració en gene­ració... Sovint els dies que el ramat estava en aques­tes cases pas­tu­rava la finca o dei­xava excre­ments que els page­sos uti­lit­za­ven, després, per ado­bar els camps a canvi de l’aigua i el refugi que ofe­rien.
I a l’època d’hivern també pas­sava això al Penedès?
Sí, sí... Tot això amb la meca­nit­zació del camp es va per­dre bas­tant, però hi va haver una època en què els ramats que bai­xa­ven del Piri­neu cap al Penedès arri­ba­ven un cop aca­bada la verema i, en aquell moment, quan el cep per­dia el pàmpol, si hi havia herba a les vinyes, els ramats la podien apro­fi­tar i el pagès s’apro­fi­tava dels fems. Era una relació simbiòtica en què tot­hom hi sor­tia gua­nyant. I aquesta tra­dició que sem­blava molt antiga és fàcil­ment recu­pe­ra­ble, i al Penedès ja hi ha cellers que han començat a fer-ho.
Des del pro­jecte del camí rama­der de marina, esteu col·labo­rant amb altres ini­ci­a­ti­ves simi­lars?
Sí, el pro­jecte del camí rama­der de marina ha anat avançant amb els anys, però encara té molt camí per córrer. Però hi ha una cosa molt impor­tant, i és que va néixer amb la volun­tat de pro­moure la pro­tecció dels camins rama­ders inde­pen­dent­ment del lloc on esti­guin situ­ats. Al llarg d’aquests anys hi ha hagut altres ini­ci­a­ti­ves iguals, i n’estem molt con­tents, perquè volem que ens copiïn molts per poder pro­te­gir el màxim nom­bre de camins.
Per què es per­den els camins rama­ders?
Si el ramat hi passa de forma con­ti­nu­ada tot­hom té assu­mit que allò és camí rama­der, però quan deixa de pas­sar-hi la gent se n’oblida, i mol­tes vega­des hi ha camins que es per­den perquè l’admi­nis­tració o els veïns no ho saben.
El pro­jecte del camí rama­der de marina rei­vin­dica el paper d’aques­tes vies com a cor­re­dors biològics.
Evi­dent­ment, els ramats quan pas­tu­ren per aquests camins no dei­xen de dis­per­sar la bio­di­ver­si­tat. Pre­ci­sa­ment aquest ha estat un dels temes que s’han pre­sen­tat a la segona edició del Congrés de Trans­humància que s’ha cele­brat aquest mes d’octu­bre a Amposta. Volem que la gent pren­gui consciència que el ramat, amb el que menja i amb els excre­ments que va dei­xant al llarg del camí, va escam­pant lla­vors i ajuda a pro­moure la bio­di­ver­si­tat i a esten­dre la flora.
És l’acti­vi­tat turística una bona manera de fer aquesta peda­go­gia.
L’objec­tiu del pro­jecte és pro­moure una acti­vi­tat turística per eta­pes molt lli­gada al patri­moni mate­rial i imma­te­rial, i amb una volun­tat molt lli­gada al turisme cul­tu­ral, més rela­ci­o­nat amb experiències com el Camí de Sant Jaume o el Camí dels Bons Homes que no amb el sec­tor turístic tra­di­ci­o­nal. Per desen­vo­lu­par aquesta idea hi ha d’haver una inter­re­lació amb el sec­tor pri­vat –les cases de turisme rural, els res­tau­rants, les empre­ses de llo­guer de bici­cle­tes, etc.– i bus­car totes les com­pli­ci­tats necessàries per fer el camí per eta­pes. El més impor­tant és que el camí sigui d’ús rama­der i, de forma com­ple­mentària que tin­gui un ús turístic. En aquest cas, el turisme ha de ser una acti­vi­tat sos­te­ni­ble en el sen­tit que no inter­fe­reixi l’acti­vi­tat prin­ci­pal i es basi en una experiència en què el patri­moni pai­satgístic i cul­tu­ral tin­gui un pes impor­tant.

On el camí et porta

L’any 1999, Josep M. Calaf entra com a tècnic de Medi Ambient a l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos. Ja hi havia fet les pràctiques de la universitat, la prestació social substitutòria i el projecte de final de carrera. I en poc temps es consolida com una peça necessària en un municipi que forma part d’un parc natural amb 3.150 ha. Al voltant de l’any 2010 entra en contacte amb Joan Rovira, pastor del Penedès, natural del nucli de la Ràpita, que li obre els ulls sobre la necessitat de recuperar la xarxa de camins ramaders i de transhumància com a corredors biològics que permeten preservar el paisatge i gestionar el territori. És així com es fa el primer pas per recuperar el camí ramader de marina, un pretext ideal per promoure el territori des del punt de vista del turisme responsable, que promou Jordina Camps, des de l’àrea municipal de Turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.