Societat

Denuncien l’aparició de grafits i la poda de branques en plàtans de la Devesa

Amics de la Devesa diu que les atraccions no s’adeqüen als usos de l’espai

L’Ajuntament explica que una poda es va fer per motius de seguretat

L’Associació Amics del Parc de la Devesa de Girona va denunciar la poda sense autorització de branques dels plàtans del parc, així com l’aparició de grafits a l’escorça d’alguns exemplars. Aquests fets, “absolutament inadmissibles”, s’afegeixen a la notícia ja coneguda del plàtan de 60 anys i 25 metres d’altura que van tallar la nit del 17 al 18 d’octubre, durant el desplegament de les atraccions a la Devesa, així com a la violació de les distàncies mínimes d’algunes atraccions respecte dels plàtans, cosa que limita la seva hidratació i oxigenació.

Segons Joan Vila, secretari de l’associació, la ubicació de les fires a la Devesa no s’adequa als usos del parc, que des del 1988 és un bé cultural d’interès nacional. A més, assegura que, malgrat que l’activitat que hi té lloc es fa amb autorització municipal, el muntatge i el desmuntatge de les atraccions es fa sense cap mena de vigilància, cosa que provoca diverses irregularitats.

“Els camions van per on volen i aparquen on volen. Al parc hi entren tràilers de gran tonatge, però també els cotxes particulars d’alguns firaires que van fins al costat de la seva atracció”, explica Vila. També assegura que a la Devesa, durant les Fires de Sant Narcís, es produeixen “conductes agressives” que no es permeten en altres zones verdes de la ciutat. “Aquest any, a més, sembla que s’ha fet una passa més en aquestes accions incíviques i que algunes persones es veuen més valentes”, assenyala Vila.

Martí Terés, regidor de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Girona, va explicar que el consistori coneix aquestes irregularitats i que treballa per corregir-les: “Recollim tota la informació de les situacions que es donen per la presència de les atraccions al parc per mirar de minimitzar-les els propers anys.” Referent a les pintades, Terés va explicar que és difícil aplicar sancions si no s’enxampa els autors in fraganti i va descartar actuacions per netejar-les: “En tractar-se d’un element vegetal, podria ser pitjor el remei que la malaltia. Els tècnics ens diuen que és millor que l’arbre es regeneri fins que amb el temps l’escorça caigui.” Terés també va explicar que un firaire havia podat les branques d’un plàtan per evitar els riscos als passatgers de la seva atracció: “És cert que ho hauria d’haver fet l’Ajuntament, però segons els tècnics tenen un diàmetre petit i no hi ha una afectació sobre l’arbrat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.