Medi ambient

Àustria

Dos ecologistes vessen petroli sobre un quadre de Klimt a Viena

L’obra, ‘Mort i vida’, està protegida per una pantalla de vidre i no ha resultat malmesa

Els activistes reclamen acabar amb les noves extraccions de gas i petroli i fer front al canvi climàtic

Dos acti­vis­tes climàtics han ves­sat supo­sa­da­ment petroli sobre el qua­dre “Mort i vida” de Gus­tav Klimt (1862-1918) al museu Leo­pold de Viena per denun­ciar la inacció con­tra la crisi climàtica. L’obra està pro­te­gida per un vidre i no ha patit danys.

Mal­grat els estric­tes con­trols, dos joves han acon­se­guit intro­duir el líquid al museu en una bossa d’aigua calenta i un d’ells l’ha llançat sobre la pin­tura, abans de ser immo­bi­lit­zat per un vigi­lant. El seu acom­pa­nyat s’ha engan­xat la mà amb cola a la pan­ta­lla pro­tec­tora del qua­dre.

“Atu­reu la des­trucció dels com­bus­ti­bles fòssils. Ens diri­gim cap a un infern climàtic”, han adver­tit els acti­vis­tes. “Conei­xem el pro­blema des de fa 50 anys, hem d’actuar d’una vegada sinó el pla­neta es des­truirà”, han afe­git.

L’entrada al Leo­pold avui era gratuïta amb motiu d’una fes­ti­vi­tat regi­o­nal i estava patro­ci­nada per la petro­li­era OMV.

El museu ha con­fir­mat poste­ri­or­ment que el qua­dre està pro­te­git per una gran pan­ta­lla de vidre i no ha resul­tat danyat, ni tam­poc el marc ori­gi­nal.

El col·lec­tiu Última Gene­ració ha rei­vin­di­cat l’acció a les xar­xes soci­als i ha denun­ciat que “els nous jaci­ments de petroli i gas són una sentència de mort a la huma­ni­tat”. “Neces­si­tem mesu­res con­tra el canvi climàtic ara. Reduir el límit de velo­ci­tat a 100 Km/h a les auto­pis­tes no costa d’imple­men­tar, estal­via 460 mili­ons de tones de CO2 per any només a Àustria i com­porta menys soroll, millor qua­li­tat de l’aire i car­re­te­res més segu­res. Què estem espe­rant?”, pro­posa el grup eco­lo­gista

Fa cinc dies altres dos acti­vis­tes del mateix grup es van engan­xar amb adhe­sius a fòssils de dino­sau­res del Museu d’Història Natu­ral de Viena, que no van resul­tar mal­me­sos, per cri­ti­car la des­trucció climàtica cau­sada pels hidro­car­burs. “Davant les res­tes dels gegants extin­gits, exi­gei­xen una política de super­vivència, en lloc de la contínua des­trucció dels nos­tres mit­jans de vida”, va jus­ti­fi­car el grup eco­lo­gista, molt actiu a Àustria i Ale­ma­nya, en un comu­ni­cat.

El Museu Leo­pold ha repli­cat en un comu­ni­cat que “les pre­o­cu­pa­ci­ons dels acti­vis­tes climàtics com les d'Última Gene­ració són vàlides, però ata­car obres d'art és defi­ni­ti­va­ment la direcció equi­vo­cada per per­se­guir l'objec­tiu pre­vist d'evi­tar el col·lapse climàtic pre­vist”. La ins­ti­tució ha defen­sat que els museus són pre­ci­sa­ment “ins­ti­tu­ci­ons pre­ser­va­do­res i, en aquest sen­tit, un exem­ple de sos­te­ni­bi­li­tat”. “L'art crea iden­ti­tat. Pre­ser­var, res­tau­rar, docu­men­tar i pre­sen­tar es tro­ben entre les tas­ques essen­ci­als de les ins­ti­tu­ci­ons dels museus. Els museus són un lloc de tro­bada, de dis­curs, però també un lloc de gaudi i reflexió, una alter­na­tiva a l'enre­nou frenètic de la vida quo­ti­di­ana”, ha rei­vin­di­cat la ins­ti­tució.