Medi ambient

Regularan les inundacions a la zona del Baix Ter

El projecte Hidronet, amb un pressupost de 2.996.090 euros, ha de permetre minimitzar les avingudes menors a través de recursos naturals i recuperar la gran diversitat ecològica a la zona

Les inun­da­ci­ons menors a la zona del Baix Ter, als ter­mes muni­ci­pals de Tor­ro­e­lla de Montgrí, Gualta i Ullà, es mini­mit­za­ran amb una pio­nera actu­ació que pri­o­rit­zarà les inter­ven­ci­ons de caràcter natu­ral i que tindrà el valor afe­git d’apli­car solu­ci­ons per recu­pe­rar la bio­di­ver­si­tat natu­ral. Aquest és l’objec­tiu del pro­ject amb el nom d’Hidro­net que, amb un pres­su­post de 2,9 mili­ons d’euros i amb una durada d’octu­bre del 2022 a desem­bre del 2025, té com a objec­tiu clar “replan­te­jar el model actual de dre­natge d’inun­da­ci­ons”, segons va expli­car ahir, durant la pre­sen­tació, Xavier Quin­tana, direc­tor de la Càtedra d’Eco­sis­te­mes Lito­rals Medi­ter­ra­nis de la UdG, que va afe­gir: “És una solució basada en la natura que ha de per­me­tre resol­dre pro­ble­mes d’inun­dació recur­rents a nuclis urbans de l’àrea del Baix Ter, deri­vats de la reducció històrica de superfícies inun­da­bles d’aquesta plana al·luvial, els rius i recs.” El pro­jecte, però, no està pen­sat per a les grans inun­da­ci­ons.

Una eva­cu­ació ràpida

L’objec­tiu és clar: acon­se­guir una eva­cu­ació ràpida d’aigua a través de canals pavi­men­tats, i subs­ti­tuir-lo per un nou model basat en la cre­ació i inter­con­nexió de zones de lami­nació per alen­tir pro­gres­si­va­ment el flux d’aigua. Això impli­carà recu­pe­rar aigua­molls i zones inun­da­bles anti­gues, actu­al­ment des­se­ca­des. Aquest tre­ball es durà a terme amb la impli­cació de la Uni­ver­si­tat de Girona, el Con­sorci del Ter i la Junta Cen­tral d’Usu­a­ris d’Aigua del Baix Ter i la Dipu­tació de Girona. D’aquí ha de sor­tir la redacció d’un pla inte­gral de gestió del risc d’inun­da­ci­ons al Baix Ter, que abor­darà la manera de miti­gar el risc d’inun­dació a tots els muni­ci­pis de la zona i l’exe­cució de zones de lami­nació en punts con­crets com a experiències demos­tra­ti­ves de referència per a l’apli­cació futura del model a tot l’àmbit del Baix Ter.

Aquesta inter­venció la van defen­sar i aplau­dir, ahir, durant la pre­sen­tació a l’Espai Ter de Tor­ro­e­lla, els alcal­des de Gualta, Jaume Font­de­vila; Tor­ro­e­lla, Jordi Colomí, i UIlà, Josep López Ruiz, com també el pre­si­dent de la Dipu­tació de Girona, Miquel Noguer, i el vice­pre­si­dent del Con­sorci del Ter, l’alcalde de Man­lleu, Àlex Gar­rido.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.