Societat

Un nou punt de partida

Obertura ·

La Fundació Molí d’en Puigvert de Palafolls inaugura a Blanes una botiga on dona feina a persones amb trastorns de salut mental i en risc elevat d’exclusió social

L’objectiu és dissenyar itineraris personalitzats que incloguin formació per tal d’ajudar els membres d’aquests col·lectius a trobar feina

La Fundació Molí d’en Puigvert de Palafolls ha obert a Blanes la botiga Fora de Sèrie Estocs, un espai de serveis per unir l’acció social amb la formació i l’ocupació, dirigides sobretot a persones amb trastorns de salut mental, un col·lectiu al qual, i per primera vegada al centre, s’hi afegeixen dones en situació d’alt risc d’exclusió. La botiga, la primera que s’obre a la demarcació de Girona, ha generat deu llocs de treball directes, que s’afegeixen a les més de 80 persones que treballen als altres vuit establiments que dirigeix la fundació. L’entitat es va constituir i posar en marxa el 2002. Ara s’ha obert un centre a Blanes i es recull així el fruit d’un treball continuat en el temps. Per entendre la seva evolució, cal dir que l’any següent, el 2003, va suposar un punt d’inflexió gràcies a la inauguració de l’outlet de Massimo Dutti, que forma part del grup Inditex. Aquest projecte va ser cabdal, tant per a la sostenibilitat econòmica de l’organització com per a la consolidació del projecte social.

“El nostre objectiu és dissenyar itineraris personalitzats per a les nostres usuàries que incloguin preparació per accedir al mercat laboral, formació, contracte de treball a la botiga, seguiment i preparació per accedir finalment a una empresa ordinària”, explica Miguel Ángel Ruiz, gerent de la fundació. I, en el cas de Blanes, es tracta d’un nou projecte perquè per primera vegada inclou altres col·lectius vulnerables, com ara les dones en risc elevat d’exclusió social. En aquest sentit, l’establiment es presenta com alguna cosa més que una botiga, perquè disposa d’espais amplis de formació i treball per fer el seguiment de les dones en procés d’inserció que estan aprenent i treballen en el comerç.

A l’espai de venda de Blanes, amb una superfície de 200 m², que ocupa deu persones (vuit dones en situació vulnerable), s’hi pot trobar roba i complements a preus especials. El que és diferenciador d’aquests articles és que, en molts casos, provenen de donacions de grans empreses del sector tèxtil que col·laboren amb la fundació. Són restes de sèrie i, en alguns casos, poden tenir petites tares.

Els testimonis

“Benestar”, “creixement”, “repte” i “tracte”. Aquests són alguns dels conceptes que destaquen les persones que ja treballen a la botiga de Blanes. Aquesta feina, amb atenció de cara al públic, més la formació i el seguiment que se’ls fa, els permet avaluar-se contínuament per seguir evolucionant. La Rosa Maria té 53 anys i ens explica que ha pogut entrar en contacte amb un grup de persones amb les quals no havia treballat i amb una activitat que no havia fet mai: “M’aporta benestar, perquè hi treballo molt a gust. Afronto aquest repte cada dia i faig tots els possibles per aprendre i fer que la gent estigui contenta i se senti ben atesa, amb un bon tracte.” Una obligació, la feina, lligada a la formació i, segons els responsables de l’entitat, a la capacitat d’afrontar reptes, que els permet assolir elements per reforçar el seu creixement personal. “El repte l’afronto dia rere dia –ens explica la Susanna, de 47 anys–. I ho faig anant a treballar cada dia, tenint bona sintonia amb els companys i, a poc a poc, aconseguint tasques amb les quals cada vegada em trobo més còmoda.” La Susanna també posa sobre la taula dos elements clau que arrelen amb la filosofia de l’entitat: primer, que el fet d’incorporar-se a aquest projecte ha millorat molt el seu “creixement personal”. I, segon, la seguretat: “Ara per ara, tinc una seguretat i un ritme diari que fa quatre anys no tenia.”

Les activitats d’ocupació gestionades per la fundació donen feina a més de 220 persones. I cal afegir-n’hi 55 més que estan en procés formatiu. De les quals, més de 150 tenen trastorns mentals, mentre que la resta és personal d’administració i professionals de suport, com ara psicòlegs, treballadors socials i terapeutes. Tots ells treballen per generar salut i qualitat de vida mitjançant la capacitació i la posterior contractació de persones, així com per facilitar-los la integració social.

Vint anys al servei de les persones

L’abril del 2002, l’Ajuntament de Palafolls, la Comunitat Terapèutica del Maresme i la Cooperativa Agrícola de Palafolls van constituir la Fundació Privada Molí d’en Puigvert. L’objectiu era unificar esforços en el camp de la integració social i laboral de les persones amb malalties mentals a la comarca del Maresme. L’any 2003 es consolida l’activitat del Centre Especial de Treball amb la regularització de les activitats, que van suposar un augment significatiu de la plantilla: es va passar de 12 empleats a 30. Així mateix, es van crear els serveis de jardineria, neteja, obra, manteniment i forestal. L’estiu del 2011 l’entitat va traslladar la seu a un nou edifici al costat de l’antic emplaçament. S’hi han ubicat els serveis generals i els d’atenció a les persones.

“L’objectiu és ajudar-los a trobar una feina”

J.T

Miguel Ángel Ruiz, gerent de la Fundació Privada Molí d’en Puigvert, amb seu a Palafolls, explica la metodologia de treball de l’entitat i el que es vol fer amb la nova botiga que han obert a Blanes.

Quin és el col·lectiu principal que atén la fundació?
El nostre col·lectiu principal són persones amb problemes de salut mental. Darrerament, ja treballem amb persones en risc d’exclusió social, aturats de llarga durada, víctimes de violència masclista i joves sense formació ni ocupació.
Amb quin objectiu?
L’objectiu és ajudar-los a trobar una feina, ja sigui amb les nostres unitats de treball o bé a l’empresa normalitzada. Aquesta segona via és més complicada. És més habitual que treballin als nostres centres de treball, ja sigui a les botigues de roba o fent manteniment.
Com és la botiga de Blanes?
A Blanes es pot trobar roba de temporades anteriors de marques amb les quals tenim relació. Facilitem que aquesta roba, que no s’ha pogut vendre pels canals habituals, tingui una segona vida, una altra oportunitat. Pel que fa als treballadors, hi tenim persones amb problemes de salut mental i d’altres en risc d’exclusió social.
Quina és la metodologia?
Les persones en procés d’inserció laboral treballen acompanyades per un professional o monitor, un especialista que coneix un ofici –per exemple, el comerç o la jardineria– i l’ensenya. A més, després tenim l’estructural social, formada per psicòlogues i educadores socials, que aporten una mirada molt més social i atenen les especificitats, així com el procés d’inserció. Aquesta tasca entre l’experiència dels formadors i la branca social és el que hem anat consolidant com a model al llarg d’aquests anys, com han fet altres entitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.