El castell de Lloret serà un centre dedicat al canvi climàtic
L’ha comprat l’empresari Gustavo Buesa per tres milions d’euros i s’ha compromès a invertir-n’hi cinc més per rehabilitar-lo
Es vol obrir com una experiència immersiva en 3D la primavera que ve
El castell d’en Plaja de Lloret de Mar es transformarà en un espai cultural dedicat al canvi climàtic que oferirà als seus visitants una experiència immersiva en realitat virtual. Ho va anunciar ahir en un acte el propietari, l’empresari Gustavo Buesa, que va adquirir l’edificació i que està disposat a rehabilitar-la amb una inversió de fins a cinc milions d’euros més, juntament amb l’alcalde de la vila, Jaume Dulsat, i l’equip multidisciplinar que dirigeix aquest projecte, el creatiu Toni Cruz i els arquitectes responsables de la rehabilitació, Valentí Orpí i Quim Planiol.
L’equipament tindrà tres sales que se centraran en les causes, les conseqüències i les solucions a l’escalfament global. La primera permetrà als visitants d’endinsar-se en l’experiència per mitjà d’ulleres en 3D. En la sala Conseqüències, el visitant viurà els efectes de l’emergència climàtica en una pantalla led de 12 metres. En la tercera sala, l’anomenada Solucions, es farà un espectacle de llum i so i, a través de jocs digitals interactius, s’exposaran les claus per aturar la crisi climàtica. Al vespre, també s’obrirà la terrassa per fer-hi una copa i, en temporada alta, la façana projectarà cada nit un espectacle de llums i colors. S’espera que l’espai rebi uns 100.000 visitants l’any.
Buesa va manifestar que, amb aquest projecte, el grup GBI, que ell encapçala, vol “fer valer el compromís amb l’entorn”. “Volem que esdevingui un espai pedagògic que projecti la situació actual, però que també mostri al visitant les diferents solucions que tenim al nostre abast i, sobretot, que els lloretencs i lloretenques per fi es facin seu un edifici històric que sempre ha estat privat”, va declarar .
L’alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, per la seva banda, va destacar que es tracta d’un projecte que pretén ésser un “homenatge als lloretencs, convertint-lo en un espai obert a la ciutadania”.
Les feines de rehabilitació han estat dificultoses. S’ha fet una actualització de l’accessibilitat, un reforç estructural i noves instal·lacions i serveis. Han dificultat la rehabilitació l’estat deficient de l’edifici i el fet que és justament al davant del poblat ibèric del Turó Rodó i al peu de sa Caleta i del camí de ronda.