Societat
El talent africà viu a Banyoles
Winnie Kirabo, nascuda a Uganda i establerta a la ciutat de l’estany ara fa set anys, ha estat guardonada com la millor dissenyadora de roba emergent de l’Àfrica del 2022
La millor dissenyadora de moda emergent de l’Àfrica del 2022 es diu Winnie Kirabo i resulta que viu a Banyoles. El premi l’hi han concedit fa poques setmanes en els Abryanz Style & Fashion Awards (Asfas), celebrats a Kampala, considerats els més prestigiosos i influents d’aquell continent en el camp de la moda. Kirabo, de 32 anys, és la creativa d’una firma, Wyne Kirabo , compartida amb la seva parella, el lleidatà Gerard Porta, encarregat del vessant de difusió, una feina que compagina amb la de mestre. Aquesta petita empresa es dedica al disseny i la confecció de vestits de gamma alta fets a mida –“alta costura assequible”, ho defineixen– que venen arreu del món, des de Banyoles mateix a Califòrnia, passant per Barcelona, Suïssa i Uganda, el país d’on és Winnie.
Si bé la marca Wyne Kirabo és desconeguda pel públic en general, en els ambients de la moda ja no ho era abans de rebre el guardó esmentat. En la cerimònia dels premis Max de l’any passat, la cantant basca Afrika Bibang vestia un dels seus models, i en desfilades d’aquí i de l’estranger (en això, compten amb la col·laboració de Piubella Models, de la banyolina Teresa Tarrats) d’un temps ençà ja s’hi mostren les seves creacions. Els Wyne Kirabo són “una fusió entre la cultura de vestir de l’Àfrica i les influències europees”, segons la descripció que en fan ells, que podríem resumir en una atractiva mescla d’exuberància i sobrietat. “La nostra missió és fer realitat el somni d’una fusió fluida i natural entre cultures, i ho fem vestint-te amb qualitat, exclusivitat, ànima i valors”, podem llegir al seu web. En consonància amb els temps que corren, és precisament internet i no pas les botigues el canal pel qual Wyne Kirabo es dona a conèixer, entra en contacte amb les clientes i ven.
La dissenyadora premiada es va establir a Banyoles ara fa set anys. Fins aleshores havia viscut a Uganda, on es va diplomar en microfinances mentre començava a fer els primers passos en el disseny de roba. “Vaig conèixer en Gerard a Uganda i vam decidir venir a Catalunya”, explica. Un cop aquí, es va acabar de formar a la UdG, alhora que anava aprenent català. Ara fa tres anys van fer el cop de cap de crear la marca. “No ha estat fàcil”, diuen, tot recordant el trànsit per la covid. El projecte empresarial –també vital– de la parella està en evolució i el premi, sens dubte, ha de ser un punt d’inflexió. “Està sent una bogeria”, admet ella; “De mica en mica anem creixent”, diu ell. La creativa i el seu soci són gent optimista: “El nostre objectiu? L’infinit.” De fet, Porta no descarta deixar la feina de mestre per dedicar-se del tot a la marca.