Societat

La batalla dels ecologistes alemanys a Lützerath

Activistes climàtics es resisteixen al desallotjament d’un poble amenaçat per l’ampliació d’ una mina

El govern hi envia centenars d’agents per fer-los fora

La lluita posa els Verds davant les seves contradiccions

La batalla de Lützerath s’anunciava des de feia mesos com una prova de foc per als Verds, els socis del govern d’Olaf Scholz i el partit del ministre d’Economia i Protecció del Clima, el vicecanceller Robert Habeck. Lützerath, una petita població de Renània del Nord-Westfàlia pràcticament deshabitada, ja que els antics veïns han estat ressituats en altres zones, estava sentenciada pels plans del consorci energètic RWE d’ampliar la seva mina de lignit Garzweiler II.

El dia marcat per començar el desmantellament del poble era ahir, però ja des feia dies s’havien concentrat a la zona milers d’activistes climàtics, escampats entre granges i cases abandonades. I també centenars d’agents antiavalots desplegats a la zona, parcialment acordonada per una tanca quilomètrica aixecada per RWE.

A primera hora d’ahir van començar els aldarulls. Mentre grups d’activistes i ocupes es resistien al desallotjament amb accions de desobediència pacífica, d’altres van rebre els antiavalots a pedrades, amb pirotècnica i còctels molotov. Les televisions públiques i privades transmetien les imatges d’una batalla campal programada, amb Lützerath convertit en símbol dels dilemes interns de l’ecopacifisme alemany. Per Habeck, que ha hagut de buscar remei en un temps rècord a la dependència energètica russa heretada dels governs anteriors, l’ampliació de Garzweiler II està justificada i no contravé el pla per posar fi a les explotacions del carbó a la regió el 2030. Renània, i especialment l’anomenada conca del Ruhr, va ser la regió minera per excel·lència de l’oest alemany. Les antigues mines han anat tancant en els últims anys d’acord amb el calendari establert. Garzweiler n’és un reducte.

Lützerath és, per Habeck, un “mal menor”, davant les noves necessitats precipitades per la pràctica reducció a zero de les importacions de gas, petroli i carbó russos. A canvi del desmantellament d’aquest poble es respectaran dues altres localitats de la zona, inicialment afectades pels plans de RWE. A Habeck se li ha fet difícil pair aquesta decisió. També li resultarà difícil encaixar la concentració de protesta de dissabte, on s’espera la presència de l’activista sueca Greta Thunberg. “La ciència ho té clar. La gent directament afectada ho té clar: no més energia fòssil”, va escriure Thumberg a Twitter, a més d’anunciar la seva visita a Lützerath.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.