Societat

Modernització total del planetari del Montsec

En quatre mesos s’haurà modernitzat i renovat totalment el planetari l’Ull del Parc Astronòmic del Montsec que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). En concret s’hi farà la instal·lació d’un nou sistema de projecció 3D actiu, la remodelació del pati de butaques, amb un increment del 26% de la seva capacitat, i millores en els sistemes d’àudio i de l’enllumenat amb una inversió de 625.000 euros.

El planetari de l’Astronòmic, amb una cúpula de 12 metres de diàmetre, és l’únic de l’Estat espanyol que compta amb projecció 3D i l’únic del món que permet obrir la seva cúpula i deixar el visitant sota el cel real. El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha visitat avui l’equipament on ha destacat que l’any passat va rebre 31.000 visitants, xifres que suposen la consolidació post pandèmia.

El sistema actual del planetari es va instal·lar amb la posada en marxa del centre en el període comprès entre 2005 i 2008 i posteriorment, l’any 2015, es va fer una reconversió parcial, convertint el sistema de projecció en 3D. El nou sistema de projecció audiovisual permetrà operar el planetari amb 3D actiu, basat en un sistema de cinc projectors perimetrals, de forma que es podrà guanyar l’espai central. Es remodelarà el pati de butaques, paviment i revestiment inclosos, i s’incrementarà l’aforament, passant de 68 a 86 places, amb noves butaques que disposaran de sistemes interactius.

També s’actualitzarà completament el sistema informàtic, que se situarà a la sala tècnica ubicada a la planta inferior, es renovarà completament el sistema d’àudio i el sistema d’enllumenat, que serà controlable informàticament al 100%. En la reforma s’inclourà també l’actualització dels sistemes de control dels diversos dispositius i perifèrics existents o que s’incorporin en aquest projecte al planetari (control de la cúpula, llums, so i la correcta operativitat del sistema de control de dispositius de visualització 3D actiu, ulleres i accessoris).

El conseller ha destacat que l’equipament és un “punt de referència del país” en l’àmbit de la divulgació científica i la recerca i, coincidint amb la celebració de l’Any Oró, el ha destacat que la inversió ajudarà a impulsar aquest espai “únic i líder al món en matèria d’astronomia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona