Medi ambient

Reciclatge estancat

En la darrera dècada s’ha passat de reciclar el 40% dels residus al 46,6%

Es consolida l’aposta dels municipis per models com el porta a porta per arribar a l’objectiu de la UE de reciclar almenys el 55% dels residus el 2025

El reci­clatge a Cata­lu­nya està estan­cat, i és a molta distància de refe­rents euro­peus com Ale­ma­nya, que té una taxa de reci­clatge del 80%. La reco­llida selec­tiva al Prin­ci­pat va arri­bar el 2021 al 46,63% del total de resi­dus, encara lluny de l’objec­tiu de la UE per al 2025 d’arri­bar al 55%. Per avançar en el reci­clatge, s’estan adop­tant nous models, com el porta a porta o els con­te­ni­dors intel·ligents (tan­cats). Amb aquests sis­te­mes més per­so­na­lit­zats, s’espera reci­clar més i millor.

L’any 2010 es van reci­clar el 40,5% dels resi­dus del país. És a dir, en 11 anys s’ha avançat un 6% en el reci­clatge (46,6%). A l’Estat, la taxa de reci­clatge és encara infe­rior: el 35%. Aquest ritme és insu­fi­ci­ent i, per això, les admi­nis­tra­ci­ons estan actu­ant. Diver­sos muni­ci­pis estan can­vi­ant els sis­te­mes de reco­llida de brossa, asses­so­rats tècni­ca­ment per l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC), que vol impul­sar el reci­clatge. El seu direc­tor, Isaac Peraire, asse­vera que és l’hora de les grans ciu­tats: en con­cret, els 20 muni­ci­pis més poblats que tenen 4 mili­ons d’habi­tants, que implica la regió metro­po­li­tana. Un salt enda­vant aquí seria sig­ni­fi­ca­tiu. De moment, 303 muni­ci­pis ja han apli­cat el porta a porta, cosa que “ha permès millo­rar dades”, però encara ha de venir l’empenta clau. “Si hi sumem les grans ciu­tats arri­ba­rem al 55% de resi­dus reci­clats”, diu Peraire, tot i que es vol anar més enllà. Man­lleu, de 20.000 habi­tants, i Ripo­llet, de 40.000, ja estan apli­cant el porta a porta. També els bar­ris bar­ce­lo­nins de Sarrià i Sant Andreu, i zones de Man­resa i Mataró. El Bar­ce­lonès té una taxa de reci­clatge del 37% i el Baix Llo­bre­gat, del 42%. La comarca amb pit­jors xifres és la Cer­da­nya, amb un 28%, empesa a actuar. En canvi, la Conca de Bar­berà té una taxa de reci­clatge del 80%: hi va arri­bar can­vi­ant el sis­tema de reco­llida con­ven­ci­o­nal pel porta a porta i els con­te­ni­dors tan­cats. Van dei­xar d’estar estan­cats en la taxa del 50% el 2018 per enfi­lar-se al 80% actu­al­ment.

Models adap­ta­bles

Can­viar de model té un cost, però fa aug­men­tar l’eficiència en la reco­llida selec­tiva. També cal tenir en compte les dife­rents rea­li­tats dels muni­ci­pis, tot i que Peraire asse­gura que el model porta a porta “és el que dona millors resul­tats” i “es pot apli­car en tots els muni­ci­pis perquè és per­fec­ta­ment adap­ta­ble”. Hi afe­geix que “també va molt bé el sis­tema de con­te­ni­dors intel·ligents”, que és “un gran com­ple­ment al porta a porta”. És a dir, “els models mix­tos donen bons resul­tats”.

Ara bé, cada muni­cipi és dife­rent i, mal­grat que models d’Europa siguin refe­rents, “s’han d’apli­car quirúrgi­ca­ment en cada cas: per nom­bre d’habi­tants, carac­terísti­ques urbanísti­ques, etcètera”. En tot cas, s’aposta per indi­vi­du­a­lit­zar la reco­llida d’escom­bra­ries: el direc­tor de l’ARC ho jus­ti­fica adduint que aug­menta el reci­clatge i con­tri­bu­eix a una “fis­ca­li­tat justa”. Diu que reco­llir la brossa té un cost: qui ho faci mala­ment, haurà de pagar més. Així, es bene­fi­cia els bons reci­cla­dors, que no han de pagar els plats tren­cats, i s’espe­rona aquells que no ho fan prou bé per millo­rar.

De tota manera, el catedràtic en psi­co­lo­gia social i ambi­en­tal de la UB Enric Pol Urru­tia, que és expert en gestió de resi­dus, asse­gura que l’apli­cació de models com el porta a porta i con­te­ni­dors intel·ligents com­porta pro­ble­mes pel tarannà pre­do­mi­nant en un indret con­cret. “Als Països Bai­xos, com que tenen el con­cepte estricte de segui­ment de la norma, els con­te­ni­dors tan­cats fun­ci­o­nen, però aquí som menys estric­tes: o ho adap­tem a la cul­tura que tenim o la inten­tem can­viar, cosa molt difícil per a can­vis imme­di­ats”, relata. Alhora, explica que “no és el mateix apli­car un porta a porta en un poble petit de cases que en una ciu­tat plu­ral de gran trànsit en què hi ha mol­tes famílies per cada porta”. “En una gran ciu­tat d’aquí és molt difícil que pugui fun­ci­o­nar el porta a porta” gene­ra­lit­zat, men­tre que, “si hi ha una zona de cases uni­fa­mi­li­ars, sí que es pot fer bé, com a les ciu­tats nòrdi­ques”, que tenen una estruc­tura de cases. És a dir, segons Pol, el que fun­ci­ona en un barri pot no fun­ci­o­nar en un altre, per les carac­terísti­ques urbanísti­ques o per les dinàmiques econòmiques i soci­als impe­rants.

En indrets com el barri bar­ce­loní de Sant Andreu del Palo­mar, els veïns s’han quei­xat diver­ses vega­des per la brutícia gene­rada per la brossa, de vega­des acu­mu­lada al car­rer perquè no s’ha llençat la matèria que toca. L’inci­visme d’alguns també és recur­rent. Aquests són alguns dels mal­de­caps en grans ciu­tats.

Una nova ini­ci­a­tiva que podria fun­ci­o­nar és la reco­llida incen­ti­vada (no pre­vista pas per l’admi­nis­tració cata­lana). Enric Pol exposa que el sis­tema, força implan­tat a Ale­ma­nya per a diver­sos enva­sos, va reei­xir en una prova pilot de la UAB entre estu­di­ants uni­ver­si­ta­ris, que havien de retor­nar ampo­lles. “El fet de gene­rar un cert ingrés va fun­ci­o­nar”, ja que “en deter­mi­nats con­tex­tos els pot anar bé”.

D’altra banda, les tècni­ques que s’empren per reco­llir la brossa i per­me­tre’n un nou ús van can­vi­ant, segons la tec­no­lo­gia. “Par­lem de les millors tècni­ques dis­po­ni­bles per al reci­clatge actu­al­ment”, sosté el direc­tor de l’ARC, Isaac Peraire. Per aquest motiu, “fem inversió en recerca i desen­vo­lu­pa­ment [R+D]: estem oberts a noves tècni­ques i hem d’anar evo­lu­ci­o­nant”. Per fomen­tar la reco­llida selec­tiva als muni­ci­pis, l’ARC hi va des­ti­nar 22 mili­ons el 2022, i aquest any s’hi afe­gi­ran 10 mili­ons més.

Tenint clar que és la tec­no­lo­gia el que marca el tipus de reco­llida selec­tiva, Enric Pol afirma que “l’actual sis­tema implica una tec­no­lo­gia com­pli­cada per al ciu­tadà perquè sem­pre hi ha hagut ele­ments que gene­ren con­fusió que no faci­li­ten la reco­llida com voldríem”. Diu que “amb la tec­no­lo­gia que tenim és el millor que podem fer, però es fa una comu­ni­cació massa categòrica i cal dei­xar clar que si la tec­no­lo­gia avança can­vi­a­rem la manera de sepa­rar els resi­dus”. Defensa que cal des­men­tir mites i lle­gen­des fal­ses sobre el reci­clatge amb trans­parència i clare­dat comu­ni­ca­tiva, expli­cant els pro­ces­sos i dei­xant sem­pre la porta oberta a la inno­vació.

Cons­ci­en­ci­ació i model

La rellevància de cons­ci­en­ci­ació als ciu­ta­dans no ha variat, però com asse­gura Peraire, volen “dei­xar clar que no només depèn de la ciu­ta­da­nia, també de l’eficiència dels sis­te­mes que s’imple­men­tin i de la indústria”. A més, recorda que “el millor és el residu que no es genera”, que és la pri­mera baula de la cadena.

Enguany jus­ta­ment fa 10 anys de l’anunci d’“Envàs, on vas?”, que va supo­sar un canvi impor­tant per a les cam­pa­nyes de comu­ni­cació del reci­clatge. Aquest anunci per pro­moure el reci­clatge i amb una cor­recta sepa­ració va que­dar al cap de molts cata­lans i, per això, la Gene­ra­li­tat ha fet un anunci per com­me­mo­rar-ho, seguint amb el mateix tarannà i peti­ci­ons. Però, més enllà de la cons­ci­en­ci­ació, el catedràtic de la UB Enric Pol adver­teix que, si bé “la gent ten­deix a fer-ho tan bé com pot, cal tenir en compte fins a on està dis­po­sada a arri­bar i tro­bar l’equi­li­bri entre les exigències i les pos­si­bi­li­tats”. “El pro­blema és que cal enten­dre que som per­so­nes i grups soci­als i hi ha un cert desa­jus­ta­ment que pot gene­rar un sobre­es­forç exces­siu” i això implica que no tot fun­ci­oni com es pre­veu. També indica que cal revi­sar cons­tant­ment les polítiques de reco­llida per millo­rar, si bé des­co­neix si s’arri­barà a temps de com­plir l’objec­tiu de la UE de taxa de reci­clatge, del 55% el 2025. De fet, l’objec­tiu aug­menta fins al 60% el 2030 i fins al 65% el 2035. Caldrà veure si el canvi de model de reci­clatge tri­omfa amb les fites imme­di­a­tes.

LES XIFRES

46,6
per cent
del total de residus de Catalunya es reciclen, segons dades oficials del 2021.
80
per cent
del total de residus d’Alemanya es van reciclar. Aquesta taxa de reciclatge també la té la Conca de Barberà.

El camí cap a l’economia circular

Mesures com ara l’impost al plàstic d’un sol ús, que ha entrat en vigor aquest any, pretenen reduir aquests residus, que taquen el mar: només a l’Estat, hi acaben 126 tones a l’any. Alhora, vol fomentar els productes a granel, que hauran de suposar un 20% de les grans superfícies. A la reducció dels residus, s’hi afegeix la millora del reciclatge i el reaprofitament. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Periare, constata que el 84% dels residus són potencialment reciclables i posa l’accent en la correcta separació, sense oblidar la segona vida que han de tenir: “Hem de passar del comprar, usar i llençar (economia lineal) a una economia circular.” Actualment, el 12,8% dels recursos a Europa són d’origen reciclat. A l’Estat és un 11,2%, mentre que als Països Baixos, un 30%. El marge per millorar la circularitat és gran i cal implicar-hi la indústria. Peraire relata que es pot millorar en la circularitat de la matèria orgànica: s’ha invertit en plantes de compostatge i en normatives per als productes. Alhora, els avenços tecnològics permeten admetre les bosses de plàstic al contenidor groc (abans només reservat als envasos). El catedràtic de la UB Enric Pol sosté que la part que va al rebuig depèn de la tecnologia que tenim i això determina si es pot recuperar quelcom “ni que sigui per valoració energètica del rebuig” (incineració per fer energia). Però Pol també critica el model de societat “que ens fa consumir més i generar més rebuig”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia