Societat

Salt presenta la programació per la commemoració dels 40è aniversari de la independència

El tradicional lliurament dels Premis Tres de Març tindrà un caràcter especial enguany amb un espectacle de “reconeixement a la ciutadania” per marcar la commemoració

L’Ajuntament de Salt ha presentat aquest matí la programació per commemorar els 40 anys de la recuperació de la independència al municipi. El tret de sortida als actes seran els Premis Tres de Març que tindran, excepcionalment, un caràcter especial perquè els premiats seran ‘tots els saltencs i saltenques’ en un espectacle que vol ser una festa i un reconeixement a la ciutadania.

Aquest Tres de Març se celebrarà, en dues sessions diferents, a El Canal i es representarà l’espectacle Salt i els fils invisibles, amb direcció de Xicu Masó. Durant la vetllada els assistents podran gaudir del llibre que s’ha publicat especialment per a l’ocasió, El meu Salt i el del futur, una obra coral que inclou una memòria visual del fotògraf Josep Maria Oliveres i que ha comptat amb la participació de tots els exalcaldes d’aquestes quatre dècades i la d’una quinzena de contribucions de veïns i veïnes i persones vinculades al poble amb perspectives molt diverses El comissari dels actes dels 40 anys de la independència de Salt, el saltenc i professor honorari de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Berga, explica que “la programació s’ha preparat amb un esperit escrupolosament institucional i participatiu i amb l’ajut d’una comissió ciutadana a l’hora de projectar les diverses iniciatives”.

Per la seva banda, l’alcalde saltenc, Jordi Viñas, considera que “estem d’aniversari i cal celebrar-ho al mateix temps que cal reivindicar les nostres arrels, posar en valor i analitzar el nostre present i, tot plegats, visualitzar i projectar el futur de Salt”.

De la programació que ja està preparada, més enllà de les que puguin sorgir de les mateixes entitats de Salt o del Festival Temporada Alta, destaquen la presentació del documental Migraland, sobre l’obra teatral d’Àlex Rigola, amb el director del documental Salvador Sunyer Vidal; la remodelació de la font del Passeig Ciutat de Girona inaugurada el 1985 i relacionada amb el decret d’independència municipal; el desenvolupament d’un mapa virtual de Salt amb tecnologies de realitat virtual o la publicació de ’L’Espriu (1976-1983): L’institut de Salt en els anys de la transició’, de Carles Barceló que en va ser el primer director.

També la publicació de la biografia política de Salvador Sunyer i Aimeric, a càrrec de Lluís Serrano, gràcies a un Conveni entre l’Ajuntament de Salt, la UDG i la Fundació Valvi; el congrés internacional ’Educació i Democràcia’ al setembre; les jornades d’estudi de la realitat metropolitana de Girona amb la Fundació Pi i Sunyer; la jornada acadèmica a la UdG sobre els anys de la transició a propòsit de la biografia de l’alcalde Sunyer i la creació del documental ’Salt: terra de somnis’, dirigit per Adrià Exposito.

El logotip de la celebració del 40è aniversari s’ha dissenyat sobre la base de la ’i’ d’independència que va crear l’artista saltenc Lluís Mateu i que presideix cada any els Premis Tres de Març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.