La negociació pels sòls del Trueta
L’Ajuntament de Salt es reunirà aquest mes amb una dotzena de propietaris per definir el sector del campus de salut
Sosté que s’ha ajustat al que li cal al govern i que la tramitació per cedir els terrenys va a bon ritme
L’Ajuntament de Salt treballa per desenvolupar l’àmbit del sector sud del municipi on la Generalitat de Catalunya construirà el nou hospital Josep Trueta i el campus de salut. L’equip de govern, d’ERC i Junts, es reunirà aquest mes amb una dotzena de propietaris i començarà les negociacions per fer la cessió dels terrenys al Departament de Salut. Dos terços del futur complex sanitari són a Salt i un terç, a Girona.
En els dos municipis més grans de la comarca del Gironès, l’Ajuntament generarà el subsector (o parcel·la) que cedirà a la Generalitat a partir d’uns aprofitaments. Els tècnics i càrrecs electes del consistori saltenc aspiren a agilitar la tramitació a través d’eines de procediment urbanístic com ara la compensació, la cooperació o l’expropiació dels terrenys als amos. “Aquesta última no és la figura desitjada”, assenyala el regidor de Territori de Salt, Àlex Barceló (ERC). Alguns propietaris estan convocats divendres que ve a la tarda a l’ajuntament de Salt a una reunió.
Legitimitat
L’àmbit del sector sud de Salt, a tocar de l’avinguda de la Pau, abraça un terreny de 900.000 m², 120.000 dels quals seran d’ús hospitalari. Hi haurà també usos comercial i industrial i usos residencials i de serveis. La negociació amb els amos hauria de permetre “aprofitaments legítims, és a dir, que compensin allò que els propietaris donen”, explica Barceló.
A Girona, la situació és similar. L’equip de govern, de Junts i ERC, ha fet una consulta prèvia abans de fer la modificació del pla general. En el futur hi haurà també un pla parcial amb el projecte d’urbanització de l’àmbit, segons detalla el regidor d’Urbanisme, Lluís Martí (Junts). Al terme de Girona, els sòls que cedirà el consistori són al sud del mas Sureda, a tocar de la riera Marroc i el polígon industrial de Mas Xirgu. En aquests terrenys, l’Ajuntament ja té hi sòls i, a més, ha d’arribar a acords amb els amos del dos masos afectats, mas Bellsolà i mas Sureda.
A Salt, el treball de compensació no només inclourà el sector del Trueta. “Anirem ampliant l’àmbit perquè allò que compensa el que necessitem sigui distribuïble a la resta de l’espai [que es desenvoluparà posteriorment i més proper a la sortida de l’AP-7]. Això és el subsector, l’espai mínim on es pot fer repercutir aquesta càrrega, el que ens han cedir a nosaltres per a l’interès públic”, detalla.
La negociació (i la compensació) dependrà de si l’aprofitament donat al privat és en un terreny d’ús “comercial, industrial o d’equipaments”. Hi haurà debat (desacords?) entre les dues parts sobre allò que es necessita per a l’interès públic, que “inclou zones verdes carrers i tot l’àmbit del campus” i el que n’obtindran els amos dels terrenys perjudicats.
L’àmbit rectangular que cedirà l’Ajuntament de Salt inclourà centres d’investigació, les facultats de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona (UdG). És entre l’avinguda de la Pau i la C-65 (la carretera que du fins a la sortida de l’AP-7 Girona Sud). És just a l’altre costat de l’hospital Santa Caterina, que forma part del parc hospitalari Martí i Julià.
El 20 de juliol del 2022 la comissió territorial d’Urbanisme de Girona va validar el canvi del pla general de Salt, aprovat en el ple del juny. Ara l’aprovació ja és definitiva. L’Ajuntament de Salt sosté que la tramitació urbanística va a un ritme adequat. Inicialment, els terrenys eren més a prop del mas Sureda, a Girona. Ara, el Servei Català de la Salut, que treballa en la redacció del projecte, ha posat els terrenys “en paral·lel” a l’actual Santa Caterina, exposa Barceló. El PSC creu que la tramitació va amb retard, segons indica el seu portaveu, Joan Martín.
Entre el 2017 i el 2020
L’octubre passat, l’Observatori del Campus de Salut Girona Nou Trueta es va mostrar preocupat pel ritme de Salt. L’equip de govern recorda que entre el 2017 i el 2020 ja van parlar amb els propietaris per a l’aprovació inicial del canvi del pla general i que ja en saben els interessos.
Barceló sosté que la prudència de l’Ajuntament ha estat beneficiosa. “Si haguéssim aprovat i seguit la tramitació del 2017, la que vam aprovar inicialment, avui el campus de salut no podria ser. Perquè l’hauríem aprovat d’una manera que no seria compatible amb el que volíem. Per força, ens havíem d’esperar a aquests tempos, perquè tothom parlés del que necessitava.” El regidor de Territori es refereix al pla funcional assistencial, en què treballen els professionals.
Tant Barceló com Martí formen part d’una comissió paritària que treballa amb el departament. També hi són l’alcalde, Jordi Viñas, per part de Salt, i la regidora de Salut, Eva Palau, per Girona.
LES FRASES
Un espai ofert a Girona, a l’altra banda dels masos
L’Ajuntament de Girona ha confirmat que el mas Sureda, un dels dos masos inclosos en l’àmbit del futur Trueta, anirà a terra i que es mantindrà, en canvi, el mas Bellsolà. L’equip de govern, de Junts i ERC, haurà d’arribar a acords amb els dos propietaris dels masos i dels terrenys, que justament preparen un aparcament provisional en l’espai del futur campus de salut, ja al terme de Salt, fins que no comencin les obres de l’hospital.
El regidor d’Urbanisme de Girona, Lluís Martí, assenyala que els aprofitaments per als propietaris inclouen una peça a l’altra banda del carrer de Salt, és a dir, al sector de Mas Masó, a prop del parc Jordi Vilamitjana. És una franja delimitada per un parc urbà de patinatge i la riera Marroc i a tocar del carrer Maria Castanyer [al mapa, de color blanc]. Aquest espai és l’únic que serà ofert als propietaris que és a la banda nord de l’avinguda de la Pau, que a Girona és el carrer de Salt. Al municipi veí, el consistori oferirà terrenys del Pla de Salt perquè, a l’altra banda, hi ha el Santa Caterina i quasi tot està urbanitzat.
Quan es va acordar l’emplaçament del Trueta i el campus sanitari, amb facultats de la UdG i equipaments per a la recerca, l’Ajuntament de Girona va posar a disposició de Salut 60.000 m², però no és segur que tots siguin inclosos en la “reparcel·lació” i en la cessió definitiva, pel regidor d’Urbanisme. Segons el mapa del campus de salut que figura en l’acord de la comissió d’Urbanisme del juliol del 2022, a Girona hi haurà una àmplia zona verda.