Societat

Barcelona posa nom de dones a les parades de metro en un mapa simbòlic

Coincidint amb el 8-M, l’ajuntament de Barcelona ha presentat avui la campanya Ciutat de Dones consistent en la publicació d’un mapa de la xarxa de metro i de l’àrea urbana de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) on les 153 parades s’han rebatejat amb noms de dona. Amb aquesta cartografia simbòlica es pretén impulsar una reivindicació històrica: reconèixer l’empremta que han deixat les dones a la ciutat, en àmbits tan diversos com la ciència, la literatura, l’esport, la política o l’activisme veïnal. També es vol corregir la infrarepresentació de les dones a l’espai públic.

Actualment només el 8,3% dels carrers, les places i els espais públics de Barcelona porten nom de dona, enfront del 35% que duen nom d’home. Els noms que omplen els espais públics formen part de la vida de les persones que habiten i recorren la ciutat i s’han triat històricament des de posicions de poder dominades per homes. El resultat ha estat la invisibilització sistemàtica de les dones, segons una nota del consistori barceloní.

La Ciutat de Dones és una iniciativa per evidenciar les grans aportacions de les dones al llarg de la història i reivindicar més presència de la seva memòria en el plànol urbà. Mitjançant un mapa simbòlic del metro, es recuperen les trajectòries vitals de més de cent cinquanta dones que han marcat i marquen la història de la ciutat, i que són una mostra de l’empremta que han deixat a Barcelona innombrables artistes, esportistes, polítiques, activistes o científiques. Entre elles, es troben intel·lectuals i escriptores com Mercè Rodoreda o Carmen Laforet, personatges històrics poc coneguts com Josefa Vilaret, esportistes referents en l’actualitat com la futbolista Alèxia Putellas, activistes veïnals com Custodia Moreno, artistes com Carmen Amaya, científiques com Josefina Castellví, i lluitadores antifeixistes com Maria Salvo, entre moltes altres.

Paral·lelament a aquesta acció simbòlica, durant el mes de març s’inauguraran a la ciutat setze espais públics reals amb nom de dona. Així ens afegim a la commemoració del Dia Internacional de les Dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.