Societat

ciència

En marxa la missió espacial europea Juice a Júpiter

Estudiarà l’habitabilitat del gegant planeta gasós i les seves tres grans llunes oceàniques

El coet Ariane 5 de l’Agència Espacial Europea (ESA), amb la sonda Jupiter Icy Moons Explorer (Juice), ja es dirigeix cap a Júpiter. Finalment, aquest divendres, quan faltava un minut per a 1/4 de tres de la tarda hora catalana, l’aeronau s’ha enlairat amb èxit des de Kourou, a la Guaiana Francesa, després que dijous el seu llançament hagués estat suspès per risc de llampecs.

Amb l’enlairament de l’Ariane 5 comença la missió Juice, el projecte més ambiciós de l’Agència Espacial Europea. La missió Juice estudiarà l’habitabilitat en aquest planeta gegant gasós, així com en tres de les seves llunes: Ganimedes, Cal·listo i Europa. A més de ser el projecte espacial europeu més ambiciós llançat fins ara, Juice és també el més gran i sofisticat que hagi estudiat el planeta gasós i els seus satèl·lits, que podrien guardar oceans amb grans quantitats d’aigua líquida sota la seva escorça congelada.

“Separació confirmada”, s’ha sentit en una de les sales de control i tot seguit es van sentir els primers aplaudiments per celebrar l’èxit d’anys de treball i, cinquanta minuts més tard d’haver-se enlairat a bord de l’Ariane 5, Juice ha enviat el seu primer senyal al centre de control. “La nau ha emès el primer senyal des de la seva nova llar, l’espai, i ha estat captada per l’estació terrestre de l’ESA a New Norcia, a Austràlia Occidental”, ha resumit l’agència espacial en un dels seus comptes de Twitter. I de nou es van tornar a sentir aplaudiments a les sales de control de la missió.

El desplegament dels deu panells solars de la nau va ser la següent etapa crítica. Juice ho ha aconseguit una hora i quart després de l’enlairament, i ja estan usant la seva pròpia energia.

“Europa té una missió. Volem a Júpiter”, ha resumit Andrea Accomazzo, director d’operacions de l’ESA durant la retransmissió del llançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia