Societat

“No hi serem a temps”

Fa vuit mesos que els van reconèixer el grau III de dependència de la mare però “res es mou” esperant que Serveis Socials els citi per fer la valoració

S’han queixat a Drets Socials i, davant el silenci administratiu, al Síndic de Greuges

“Hi ha moltes coses que no funcionen en temes de dependència i salut, et trobes absolutament desemparat”

“Ens agradaria que pogués tenir una residència on estigués ben cuidada i atesa”

Ja fa unes set­ma­nes que en Pere Soler i els ger­mans dor­men poc i van de bòlit pen­dents de la salut de la mare, que ha anat empit­jo­rant fins que ha cal­gut ingres­sar-la a la planta de sub­a­guts del cen­tre hos­pi­ta­lari Pere Vir­gili. “Hi ha mol­tes coses que no fun­ci­o­nen en temes de dependència i salut i et tro­bes abso­lu­ta­ment des­em­pa­rat”, es lamenta aquest veí de Premià de Mar, que ha vis­cut de pri­mera mà el com­plex cir­cuit de la dependència en què els pro­ce­di­ments i la burocràcia per sol·lici­tar ser­veis, reco­ne­guts per la llei, es con­ver­teix en un “des­propòsit” pels temps d’espera que no tenen les per­so­nes usuàries, com ara la seva mare, que amb les com­pli­ca­ci­ons de l’edat ha fet una dava­llada i ha per­dut auto­no­mia i mobi­li­tat.

“El pit­jor és que ens temem que no hi serem a temps i el ser­vei arri­barà tard”, explica en Pere, que fa vuit mesos que mira d’acla­rir el motiu del retard en el pro­ce­di­ment de la valo­ració un cop reco­ne­guda la revisió del grau III de dependència de la mare. “No es mou res i et dene­guen rei­te­ra­da­ment la cita al·legant que l’expe­di­ent està en llista d’espera”, lamenta davant la res­posta dels Ser­veis Soci­als del dis­tricte d’Horta, a Bar­ce­lona, on els pro­fes­si­o­nals l’hau­ran de citar per fer el pro­grama indi­vi­dual d’assistència, el PIA, que dona lloc als ser­veis i pres­ta­ci­ons de la dependència.

Els pro­fes­si­o­nals fan ser­vir el barem de valo­ració de la dependència (BVD) per deter­mi­nar les dife­rents situ­a­ci­ons: mode­rada, severa i gran. El barem esta­bleix el cri­teri valo­rant el grau d’auto­no­mia de les per­so­nes i la seva capa­ci­tat per rea­lit­zar les acti­vi­tats bàsiques de la vida diària. La valo­ració té en compte tant els infor­mes rela­tius a la salut de la per­sona com l’entorn en què viu, i la pun­tu­ació del grau i el nivell de dependència es basa en les tas­ques bàsiques de la vida diària que la per­sona no pot dur a terme tota sola.

Soler reclama més atenció a les famílies davant uns pro­ce­di­ments que s’alen­tei­xen exces­si­va­ment. En el seu cas, amb més motiu, perquè la pri­mera sol·lici­tud de la revisió del grau II, que la mare ja tenia reco­ne­gut, es remunta a l’abril del 2021 i l’admi­nis­tració el va deses­ti­mar i ell va recórrer perquè li aca­bes­sin donant la raó i li reco­ne­gues­sin, amb caràcter retro­ac­tiu. Recorda que des d’aquesta pri­mera reso­lució, que no es va adme­tre per un error, han pas­sat divuit mesos. Ales­ho­res, davant el silenci admi­nis­tra­tiu pel recurs, ja va pre­sen­tar una queixa al Síndic de Greu­ges, i ho ha tor­nat a fer quan va tenir la reso­lució. En aquest cas, per denun­ciar la manca d’atenció dels Ser­veis Soci­als i pel retard a l’hora de fer la valo­ració. Un cop s’ha reco­ne­gut la situ­ació de dependència, per resol­dre quins dels ajuts i ser­veis pre­vis­tos s’ajus­ten millor a les neces­si­tats de la per­sona amb dependència, els Ser­veis Soci­als públics dis­se­nyen el pro­grama indi­vi­dual d’atenció (PIA). La durada màxima del procés d’ela­bo­ració del PIA són tres mesos des de la data de la reso­lució del grau i el nivell. L’apli­cació del PIA cor­res­pon a cada ajun­ta­ment. “El retard és espec­ta­cu­lar i ningú t’explica res, només el que he pogut saber pel síndic”, diu després de saber que al març es van apro­var i trans­fe­rir als Ser­veis Soci­als d’Horta les par­ti­des econòmiques per aten­dre el canvi de valo­ració dels PIA. Tot i la medi­ació del síndic no és gaire opti­mista després d’espe­rar mig any la reunió que es fa amb la família i l’afec­tat per veure les seves neces­si­tats. “Els mesos van pas­sant i no tens cap tru­cada, és des­es­pe­rant”, lamenta indig­nat pel que con­si­dera un “mal­trac­ta­ment al ciu­tadà” que el va por­tar a final d’any a regis­trar una queixa a Drets Soci­als, de la qual no ha obtin­gut res­posta. “Se’ns ignora, s’incom­plei­xen ter­mi­nis, dene­guen la cita prèvia, alguna cosa està fallant”.

En Pere explica que la mare, que té 92 anys, està en un estat molt deli­cat i sense mobi­li­tat perquè la cui­da­dora pugui con­ti­nuar ofe­rint el ser­vei que feia fins ara. “Ens agra­da­ria que pogués tenir una residència on estigués ben cui­dada i atesa”, diu el fill, que s’ha encar­re­gat de la tra­mi­tació de la dependència, que con­si­dera tot un repte per les “hores de dedi­cació” i els conei­xe­ments de l’entorn digi­tal.

En aquests mesos que la família fa que està espe­rant per aspi­rar a una plaça resi­den­cial per a la mare s’han hagut d’espa­vi­lar a casa per bus­car una per­sona que pogués cui­dar-la les 24 hores del dia, de dilluns a diven­dres. “No podíem pagar més hores”, reco­neix, i per això entre els tres ger­mans van deci­dir cobrir ells matei­xos les hores dels caps de set­mana per com­ple­tar l’atenció de la cui­da­dora deri­vada dels Ser­veis Soci­als, que en el cas d’un grau II, “es limita” a 7 hores a la set­mana. Aquesta atenció al domi­cili, però, la dei­xen de per­ce­bre cada cop que la mare ingressa a l’hos­pi­tal “quan li cal tenir algú al seu cos­tat”. Per en Pere l’espera s’està fent massa llarga i dubta que el ser­vei, que té reco­ne­gut, l’acabi rebent.

Grau III.
Es considera que una persona té una gran dependència quan necessita ajuda per realitzar diverses activitats bàsiques de la vida diària unes quantes vegades al dia i, per la seva pèrdua total d’autonomia mental o física, necessita la presència indispensable i contínua d’una altra persona o té necessitat d’ajuda extensa per a la seva autonomia personal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.