La vinya i el vi en primera persona
Juvé&Camps aposta per l’enoturisme i obre una botiga a l’edifici històric de Sant Sadurní
Els cellers del Penedès treballen plegats per donar a conèixer i enfortir aquesta destinació
El govern manté que el turisme enogastronòmic ha de ser un dels puntals del país per la seva importància en la sostenibilitat i la desestacionalització
“Sí que és veritat que cada cop hi ha més gent que hi entén, de vins, però també n’hi ha molta d’altra que no en té ni idea, fins i tot que no saben que el vi i el cava venen del raïm. Aquí els ho expliquem tot!”, assegura Marian Hernando, responsable d’enoturisme de Juvé&Camps. Aquest celler, que va elaborar el seu primer cava el 1921 però que ja feia vi des del 1796 i que continua a mans de la família Juvé, ara ja en la quarta generació, va obrir al mes de març la seva botiga dintre mateix de l’edifici emblemàtic que tenen al centre de Sant Sadurní d’Anoia. És en aquesta botiga nova de trinca (Wine Bar, construïda a la zona on abans es feia la fermentació del vi) on es reben els turistes que per un dia o per unes hores es volen endinsar en el món del cava i de les vinyes. “El turista que ve aquí pot decidir si vol fer un tast de cinc caves, per exemple, si vol fer un tast gastronòmic o si, a més del tast, vol fer una visita privada al celler o vol ampliar i anar a les nostres vinyes d’Espiells”, especifica Ana Lopezcano, una de les responsables de comunicació de l’empresa, que aposta fort pel projecte de l’enoturisme. “Les altres caves no són competència per a nosaltres, al contrari: tots estem d’acord que treballem per potenciar una destinació, que és Sant Sadurní d’Anoia i el Penedès”, especifica Lopezcano. Els cellers, per tant, s’organitzen. Ara mateix, i fins al 28 de maig, s’està fent el que s’anomena la Primavera del Cava, en què divuit cellers elaboradors de cava a l’Alt Penedès –entre els quals Juvé&Camps–, l’Alt Camp, el Maresme i la Conca de Barberà participen en un festival d’enoturisme amb diferents propostes. Organitzat per l’Associació d’Elaboradors de Cava (AECAVA) i amb els eixos principals de la natura i la desconnexió entre vinyes, es fan tallers de cuina, caminades, cursos de tast, passejades amb aperitius i degustacions amb gastronomia inclosa. Una de les propostes concretes dels cellers del Penedès –que funcionarà tot l’any– es diu Camins del Cava (www.caminsdelcava.com) i és una xarxa de camins en què cada grup de turistes o particulars pot triar el seu itinerari, que combina passejades entre les vinyes per Sant Sadurní amb les visites a cellers i restaurants.
L’enoturisme ja és un dels puntals del Penedès i també d’altres comarques vitivinícoles catalanes. Als cellers els interessa molt, no només per donar a conèixer el seu producte, sinó també per fidelitzar el client i revalorar la zona. Aquesta forma de turisme agrada a molta la gent del país, que decideix visitar vinyes (i després quedar-se a dinar en un restaurant de la comarca o, fins i tot, fer-hi nit en un hotel o una casa rural), però cada cop hi ha més estrangers que quan venen a Catalunya ja ho fan amb la idea d’aprofitar la seva estada per conèixer els seus millors restaurants i els millors vins i caves. I més tenint en compte que Sant Sadurní és a poca estona de Barcelona, de l’aeroport i de les platges.
Les maneres d’apropar-se al vi són moltes. A Juvé&Camps, que té més de dues-centes hectàrees de vinya a Espiells, es poden veure les vinyes fent una ruta a peu, en Mehari o, els més agosarats, en uns escúters que poden entrar en els camins més estrets, sempre que mantinguis l’equilibri. I parlant d’equilibri: en aquest celler també hi ha la possibilitat que grups interessats puguin fer ioga entre les vinyes. La botiga de J&C està a partir d’ara oberta cada dia (menys els dilluns) i la visita al celler permet veure com maduren les ampolles de cava, passejar pels passadissos on fan criança milers d’ampolles i presenciar una demostració d’un desgorjament artesanal (com treuen els llevats que s’han anat concentrant al coll de l’ampolla), a més de fer un tast d’un gran reserva.
L’enoturisme és una aposta també del govern de la Generalitat, que el considera un pal de paller per al turisme i la vertebració del país. Va ser al celler d’Espiells de Juvé& Camps que el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va presentar l’estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya 2022-2027, amb la qual el país vol esdevenir una referència del turisme enogastronòmic d’Europa. Entre altres iniciatives, l’executiu aquest any ha destinat 7 milions d’euros provinents dels fons europeus per tirar endavant 32 projectes. Entre aquests hi ha la creació d’infraestructures i equipaments, i diversos projectes relacionats amb la digitalització de l’oferta gastronòmica. Destaquen tres nous espais immersius –ubicats a Falset, Palamós i l’Ametlla de Mar–, la implantació d’un projecte agroturístic al parc agrari del Baix Llobregat i la creació d’un nou traçat d’11 quilòmetres pedalable i per fer a peu a la zona d’Aitona.