Salut

Societat

Inclusió darrere els fogons

El projecte D’ins, creat per donar oportunitats formatives i laborals a persones vulnerables, celebra el desè aniversari

La Fundació Formació i Treball obre el setè restaurant, el primer a Barcelona, i gestiona quatre menjadors socials

L’entitat mira de potenciar les línies d’àpats a domicili per generar més llocs de treball

“Quan em van contractar vaig tocar el cel, perquè a la meva edat em veia perdut per començar de zero”

Equi­pat amb el típic bar­ret de cui­ner, l’Edu­ardo cada dia es pre­para perquè no falti res als cen­te­nars de plats d’ama­nida que pre­pa­ren a l’escola res­tau­rant D’ins que la Fun­dació For­mació i Tre­ball té a Sant Adrià de Besòs. Aquest argentí de 62 anys va arri­bar a Bar­ce­lona fa set anys, pel casa­ment d’un dels fills, i la família ja no el va “dei­xar tor­nar” tenint en compte la difícil situ­ació econòmica que viu el país. Sense feina ni papers, es va apun­tar als cur­sos for­ma­tius de Bar­ce­lona Activa. Quan va aca­bar, va acon­se­guir un con­tracte d’inserció a la Fun­dació For­mació i Tre­ball, pri­mer a la planta de trac­ta­ment de roba i calçat que hi ha al sub­sol de les ins­tal·laci­ons de Sant Adrià, i després va pas­sar a ren­tar plats a la cuina. “Quan em van con­trac­tar vaig tocar el cel, perquè a la meva edat em veia per­dut per començar de zero”, explica agraït per una feina que li garan­teix tenir el sou mínim, amb la “res­pon­sa­bi­li­tat” d’aju­dar els qui comen­cen de nou com un dia va fer ell. “Hi ha bon ambi­ent, i si calen mans surts a fer de cam­brer, que és el que havia fet tota la vida a l’Argen­tina”, diu, con­fi­ant que quan venci el con­tracte d’inserció que se li acaba, perquè màxim es pot pror­ro­gar tres anys, es pugui que­dar for­mant part de la “gran família”. Com explica l’Edu­ardo, en aquest entorn ha rebut la “com­pli­ci­tat i el suport” per tirar enda­vant, i entre els com­panys hi ha un reco­nei­xe­ment i ganes d’apren­dre en un pro­jecte en què saps que “aju­des altres per­so­nes que tam­poc ho tenen fàcil”. A l’estiu, explica el cui­ner, és quan més noten el volum de feina, perquè fan mol­tes més ama­ni­des pels àpats a domi­cili que ser­vei­xen a per­so­nes grans.

El pro­jecte D’ins va néixer per crear ocu­pació entre els col·lec­tius en risc d’exclusió social i donar l’opor­tu­ni­tat de for­mar-se en una pro­fessió voca­ci­o­nal com és la res­tau­ració. L’apre­nen­tatge es fa en un entorn real de tre­ball, perquè les per­so­nes, a través dels iti­ne­ra­ris d’inserció i super­vi­sa­des pels tècnics que les acom­pa­nyen, tre­ba­llen a l’escola i als res­tau­rants ges­ti­o­nats per l’enti­tat, pro­mo­guda per Càritas Dio­ce­sana de Bar­ce­lona.

L’Edu­ardo n’és un exem­ple, així com en Moha­med, que també està a la cuina i és el cap de sala al res­tau­rant, assu­mint la gestió del ser­vei de càtering per a col·lec­ti­vi­tats. Des de les ins­tal·laci­ons de Sant Adrià es fan 1.200 menús dia­ris per por­tar als qua­tre men­ja­dors soci­als que ges­ti­o­nen a la ciu­tat de Bar­ce­lona i el ser­vei d’àpats a domi­cili per a gent gran a Sant Adrià de Besòs.

La cap d’hos­ta­le­ria de la Fun­dació For­mació i Tre­ball, Olga Ochoa, explica que els iti­ne­ra­ris d’inserció, amb con­trac­tes de mínim sis mesos i que es poden allar­gar fins als tres anys, donen l’opor­tu­ni­tat d’espe­ci­a­lit­zar-se en una pro­fessió i fer el salt a una feina en el mer­cat ordi­nari. En els con­trac­tes que fan d’un any a per­so­nes migra­des, això els per­met regu­la­rit­zar la seva situ­ació al país. Durant el 2022, D’ins va inse­rir 119 per­so­nes en risc d’exclusió social en el marc dels con­trac­tes d’inserció, en el qual el 70% de la plan­ti­lla del pro­jecte gas­tronòmic prové d’aquests iti­ne­ra­ris for­ma­tius, que donen pas a una feina tem­po­ral abans no es puguin incor­po­rar pel seu compte. “S’ha anat crei­xent a poc a poc i bus­cant l’equi­li­bri entre la for­mació i la sos­te­ni­bi­li­tat econòmica”, des­taca Ochoa sobre un pro­jecte que té un ves­sant social, però que també ofe­reix ser­veis com a empresa d’hos­ta­le­ria.

Bus­car l’equi­li­bri

“Tant si cui­nem per als men­ja­dors soci­als com per a un càtering, el ser­vei al cli­ent ha de ser el mateix”, indica la res­pon­sa­ble ara que cele­bren la recent inau­gu­ració del setè res­tau­rant D’ins, el pri­mer que obre les por­tes a la ciu­tat de Bar­ce­lona, a l’edi­fici de Bar­ce­lona Activa. “És una nova veta de mer­cat per a nosal­tres”, comenta satis­feta la res­pon­sa­ble d’hos­ta­le­ria de l’enti­tat, que entre el 2015 i el 2019 va anar ampli­ant la gestió de dife­rents ser­veis de col·lec­ti­vi­tats i en l’ober­tura de nous res­tau­rants gràcies a les lici­ta­ci­ons, diri­gi­des a mer­cat reser­vat per a empre­ses soci­als, que va ofe­rir la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya (UPC) tant al Cam­pus Dia­go­nal-Besòs com al de Ter­rassa. Els altres res­tau­rants són al cam­pus de Sant Joan de Déu, a Sant Boi de Llo­bre­gat i les dues residències d’estu­di­ants, la Xior i la MiCam­pus, a Sant Adrià de Besòs.

For­mar els més joves

Entre el per­fil de per­so­nes que arri­ben bus­cant una opor­tu­ni­tat, hi ha molts joves que no tenen experiència labo­ral a l’hos­te­le­ria i que abans s’han de for­mar a la mateixa escola. “Pre­fe­rei­xen anar a fer de repar­ti­dors o altres fei­nes en què no hagin de tre­ba­llar els caps de set­mana o a les nits”, lamenta Ochoa després de l’esforç d’uns iti­ne­ra­ris que dei­xen a mit­ges quan els ofe­rei­xen feina en un altre sec­tor.

Amb l’arri­bada de la pandèmia, el 2020, D’ins va bus­car la manera de rein­ven­tar-se, per tro­bar una alter­na­tiva al tan­ca­ment dels bars i res­tau­rants per les res­tric­ci­ons soci­o­sa­nitàries i va poten­ciar al 100% el ser­vei a col·lec­ti­vi­tats, que ja ofe­ria. “Va ser el que ens va sal­var”, reco­neix Olga Ochoa, en un moment en què rebien mol­tes dona­ci­ons ali­mentàries per ela­bo­rar els àpats a domi­cili.

El pri­mer men­ja­dor, a Tar­ra­gona

Poc després dels seus ini­cis, l’any 2014, es va obrir el men­ja­dor social de Tar­ra­gona, que va començar a ges­ti­o­nar D’ins fent un pas més cap a la cre­ació de llocs de tre­ball i l’ajuda a col·lec­tius vul­ne­ra­bles amb la dig­ni­fi­cació de l’entrega d’ali­ments, com de les per­so­nes usuàries del men­ja­dor social. És un dels men­ja­dors soci­als més impor­tants ges­ti­o­nats per D’ins i va ser l’inici del ser­vei de col·lec­ti­vi­tats que s’està poten­ci­ant des de la pandèmia. “És el nos­tre repte, perquè gene­rem més llocs de feina per a per­so­nes vul­ne­ra­bles que aju­den els col·lec­tius vul­ne­ra­bles”, explica Ochoa, que aplau­deix les admi­nis­tra­ci­ons que posen a lici­tació ser­veis, com el men­jar a domi­cili per a gent gran, res­trin­git a les empre­ses que tre­ba­llen en l’àmbit social.

En el con­text actual d’inflació i amb els preus des­bo­cats, les enti­tats noten la forta dava­llada en les dona­ci­ons ali­mentàries. La lluita con­tra el mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari i la recu­pe­ració d’ali­ments és un dels objec­tius prin­ci­pals del pro­jecte que va per­me­tre l’any pas­sat trans­for­mar en pro­ducte fresc 344.993 qui­los d’ali­ments que s’hau­rien malmès i que són aptes per al con­sum humà.

D’ins, com totes les línies pro­duc­ti­ves amb què tre­ba­lla la fun­dació, segueix un model d’eco­no­mia cir­cu­lar i solidària, tenint en compte el ves­sant social per cobrir l’ali­men­tació dels més vul­ne­ra­bles; l’aspecte medi­am­bi­en­tal, reduint la gene­ració de resi­dus mit­jançant la recu­pe­ració d’ali­ments; l’econòmic, cre­ant llocs de tre­ball per a per­so­nes en risc d’exclusió social, i poten­ci­ant l’aspecte comu­ni­tari, perquè la inserció labo­ral es fa des del ter­ri­tori.

Tothom a la feina
No hi ha ningú de braços plegats de bon matí a l’escola restaurant de D’ins. L’Eduardo té feina fent les amanides mentre altres cuiners escalfen les olles als fogons. Al menjador els cambrers més joves eixuguen coberts i paren taula. A la mateixa sala faran el curs de formació per fer de cambrers per aprendre a presentar i a retirar els plats a taula. Són sessions formatives prèvies que es fan a l’entitat abans de fer els contractes d’inserció per oferir una feina temporal a la mateixa escola
119
persones
en risc d’exclusió social es van contractar el 2022.
344.993
quilos
d’aliments recuperats es cuinen de donacions alimentàries.
620.821
menús
es van servir als set restaurants i 1.200 àpats diaris a col·lectius vulnerables.

Servint el càtering del Primavera Sound

D’ins va començar a gestionar serveis de càtering per a empreses i particulars, i cada vegada hi ha més persones que confien en el servei social que ofereix. Un dels càterings més importants i que dona més visibilitat al projecte és el que van iniciar el 2018 per als treballadors del festival Primavera Sound, que es va recuperar l’any passat després de la interrupció per la pandèmia que va obligar a cancel·lar durant mesos actes multitudinaris com concerts i festivals.

“Ens dona molta visibilitat i és una experiència diferent, sobretot per als més joves”, explica la cap d’hostaleria de l’entitat, Olga Ochoa, perquè la logística i les tasques són diferents de les que estan acostumats a fer als menjadors i agafen experiència pensant en esdeveniments a gran escala com podrien ser convits o casaments. Per la responsable de la fundació, és destacable la “consciència social” dels organitzadors del festival, que tornarà a mobilitzar milers de persones a l’esplanada del Parc del Fòrum a principis de juny.

El servei de l’any passat va disposar d’un equip de 60 treballadors que incorpora des de personal de cuina fins a transport i servei de sala per fer els torns i servir els menús a l’equip que fa possible l’esdeveniment, on van servir 7.000 menús per a l’equip tècnic del festival i uns 5.000 pícnics.

El festival que se celebra a l’esplanada del Fòrum, està ubicat a pocs metres de les instal·lacions de l’escola que té la fundació, entitat sense ànim de lucre que a partir del 2013 es va dedicar a la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables apostant per la línia de la restauració després d’uns anys dedicats a l’hostaleria. En aquest entorn de la zona del Fòrum, a més dels espectacles que s’hi fan com el Primavera Sound, s’hi concentren una àmplia oferta hotelera i el molts estudiants, perquè hi ha el campus de la UPC i les residències d’estudiants que s’han obert. Des del 2019, D’ins també gestiona el servei de bar i restaurant al mateix campus i en dues residències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia