Societat

SOCIETAT

Carlos Esteve, el viticultor que va prestigiar els vins del massís del Garraf

Mor als 72 anys el productor que va apostar pels cultius ecològics des del 1979 a Can Ràfols de Caus

Ens ha deixat un dels grans referents vinícoles del país, Carlos Esteve, que tenia 72 anys i era un pioner i gran líder del sector al Garraf. El seu nom anirà sempre lligat a la masia de Can Ràfols de Caus, una història d’amor que es remunta al 1979. Esteve es va instal·lar a l’antiga finca del seu avi, en ple massís del Garraf, i va aixecar-hi un edifici, literalment, en ruïnes. Des d’allà va ser un dels productors que millor va posicionar en el mercat aquesta regió. “Esteve va ser un avançat al seu temps, una persona visionària, rigorosa i d’esperit dinàmic; algú que va mirar a fora per després créixer i consolidar el seu projecte més personal a casa”, escrivia ahir Eva Vicens al lloc web especialitzat Va de Vi. El 2018 va rebre el premi Guia de Vins a la seva trajectòria.

El productor, originari de Menorca, va iniciar-se en el negoci als setanta en una distribuïdora de les Illes, però el gran canvi va ser quan va invertir en una finca al Garraf. El primer pas va ser aixecar la masia, però després va venir la regeneració de l’explotació de les vinyes amb un cultiu ecològic, amb noves varietats i mètodes de conreu. Seguint un mètode semblant als dels vins francesos va permetre elevar el prestigi de la DO Penedès. Esteve va ser nomenat titular de l’Acadèmia Internacional del Vi. Va ser autor d’una vintena de vins a la seva finca de Can Ràfols de Caus i va impulsar altres projectes, com Mas Oller, a l’Empordà, i Can Camps, al Parc Natural del Garraf.

“Mira, el massís del Garraf és la part més dura i la més desconeguda del Penedès. Només pedres i boscos, i costa que hi creixin les vinyes, però quan ho fan són excel·lents”, admetia el mateix Esteve en un reconeixement que se li va fer fa quatre anys. Esteve va recordar que a l’antiga masia de la seva família ja s’havia fet “vi a l’engròs” però que la seva idea des del principi era l’aposta per la qualitat. “El projecte era aprofitar el coneixement que tenia i introduir noves varietats de la regió de Bordeus, i fer-ho de forma ecològica des del primer moment. Amb el temps el celler és ara espectacular de veure, tot de pedra”, explicava Esteve.

“L’autèntica qualitat d’un vi es manifesta en l’efecte que el fa diferent, en allò que suscita. Els vins excepcionals tenen aquesta cosa que va molt més enllà del que som capaços de percebre amb els ulls, el nas i el paladar”, va escriure Esteve el 2000 en un article per a la revista Vinum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

Compren una antiga tèxtil per consolidar una illa educativa

Olot
Olot

La Plataforma Protegim el Volcà Montsacopa rep el suport de tres associacions de veïns

Olot
SOCIETAT

Els col·lectius LGTBI de Barcelona reclamen la superilla 28 de Juny

Barcelona
Societat

Cremen una bandera LGTBI penjada en un forn de Trinitat Vella

Barcelona
Societat

Lleida declara en ruïna imminent les dues naus cremades la revetlla de Sant Joan

Lleida
EDUCACIÓ

Conflicte entre docents i direcció a l’institut El Til·ler de les Franqueses

Les Franqueses del Vallès
Urbanisme

Tall de carrils a la ronda de Dalt per la cobertura d’un nou tram

Barcelona

Prop de 200 nens i nenes participen en les activitats de CaixaProinfància

GIRONA
MEDI AMBIENT

L’Energètica farà la primera compra de projectes renovables

Barcelona