Salut

Salut

El menjar sí que cura

La Fundació El Maresme obté els primers resultats del programa pioner per lluitar contra la disfàgia en infants amb pluridiscapacitat

El 93% dels alumnes presenten millores en l’alimentació i la hidratació

L’estudi va començar el 2019, promogut pel Consorci Sanitari del Maresme

Hi van participar 33 alumnes i tots ells tenien dificultats per alimentar-se o beure correctament
S’ha signat un acord amb la Confederació Aspace i Fepccat per fer activitats de formació i recerca

En Joni Junior té tres anys i sis mesos i és d’Argentona, i la Vicky en té tretze i viu a Vilassar de Mar. Tots dos són alumnes de l’escola d’educació especial L’Arboç, que pertany a la Fundació El Maresme. En Joni Junior hi va entrar el setembre passat i la Vicky hi assisteix des que tenia tres anys. Tots dos formen part del grup d’alumnes que participen en un projecte pioner per lluitar contra la disfàgia en infants i joves que pateixen afectacions neurològiques severes. La seva situació dificulta molt sovint accions tan habituals com menjar i beure i pot arribar a provocar importants problemes de salut i afectar directament la seva qualitat de vida. L’any 2019 el Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), amb el suport de l’Ajuntament de Mataró, va posar en marxa una campanya per recollir fons que es destinarien a la investigació sobre aquesta malaltia, que en aquell moment afectava unes quatre mil persones només a la capital del Maresme.

En concret, segons recorda el director de recerca de l’ens hospitalari i especialista mundial en disfàgia, Pere Clavé, es pretenia avançar en la detecció precoç i en la millora dels tractaments. “Vam batejar la campanya com El menjar cura! i vam voler centrar la recerca en dos col·lectius especialment vulnerables a la malaltia com són nens i adolescents amb afectacions neurològiques greus i ancians hospitalitzats”, assenyala Clavé. La campanya de recollida de fons es va tancar el desembre del 2020 amb una important col·laboració tant en l’àmbit públic com especialment a través de donacions d’empreses i particulars. Amb els 50.000 euros recollits es va iniciar la recerca en aquesta doble vessant d’infants i gent gran. Inicialment, des de l’hospital de Mataró es va fer un seguiment de 500 ancians ingressats, en els quals la disfàgia era present com a mínim en la meitat dels casos. “És una malaltia que en el dia d’avui encara costa de diagnosticar. L’objectiu del programa va ser des del primer moment traslladar a la pràctica clínica la mínima intervenció que necessitaven aquests pacients per millorar el seu estat nutricional i d’hidratació”, afirma el director de recerca del CSdM.

Avaluació prèvia

Paral·lelament, l’equip d’investigadors va començar a treballar amb els alumnes de l’escola amb una avaluació prèvia de quin era l’escenari. Hi van participar un total de 33 alumnes i els especialistes van determinar que tots ells tenien dificultats per alimentar-se o beure correctament. Això comportava problemes de malnutrició i deshidratació. “Mostraven alteracions importants en la ingesta d’aliments i sòlids ja que la majoria d’alumnes estan afectats per importants lesions neurològiques i presenten retards en el desenvolupament psicomotor”, explica Pere Clavé. Les dificultats per succionar, mastegar o deglutir correctament els aliments provocaven sovint que els infants s’ennueguessin i això dificultava que mantinguessin una correcta nutrició.

El pla d’intervenció del programa va treballar en una doble vessant: la formació del personal docent i de les famílies, i l’adaptació de les dietes. En aquest sentit, es va ensenyar als responsables de l’escola com aconseguir uns millors resultats d’ingesta durant els àpats a través de tècniques específiques i, al mateix temps, es va dissenyar un pla d’intervenció per proporcionar dietes de textura modificada i líquids amb diferents nivells de viscositat adequats a les necessitats de cada alumne. Així, els infants i adolescents de L’Arboç van poder experimentar, entre d’altres, amb líquids de textures i colors diferents que els cridessin l’atenció i que, en funció de les seves capacitats, els estimulessin a l’hora de triar les seves preferències. “Es van fer tallers i activitats de tota mena on els alumnes van poder interactuar amb els materials i on es va insistir en la necessitat de crear hàbits saludables, com ara el de beure aigua”, esmenta el director gerent de la Fundació El Maresme, Albert Vidal. I la directora de l’escola L’Arboç hi afegeix: “Com més informació obtenim sobre disfàgia, més ens adonem de la incidència que aquesta malaltia té en una escola com la nostra i més conscients som de l’impacte en la salut del nostre alumnat.”

Per la seva banda, l’equip de dietistes i nutricionistes de l’empresa Serhs Food, que també col·labora en el programa, explica que el treball efectuat amb els aliments partia de la necessitat d’oferir des del començament els productes inclosos dins de la dieta mediterrània “i adaptar-los a les noves composicions més fàcils d’empassar”. En aquest sentit, l’equip de l’escola L’Arboç va treballar en una triple adaptació de la dieta (TAD), que consistia en l’adaptació de les calories i proteïnes dels plats a les necessitats de cada alumne, la seva viscositat i textura i la potenciació de les qualitats organolèptiques per fer els plats saborosos i atractius.

El treball constant, tal com destaquen des de l’entitat, ha donat finalment els seus fruits i a finals del juny passat es van fer públics els resultats: el 93% dels alumnes presenten una millora notable en la seva alimentació i hidratació. “I el que és més important, s’acaben diàriament la dieta de textura modificada i han duplicat la quantitat d’aigua que beuen en el temps que estan al centre educatiu”, constaten des de l’equip docent.

Acord signat

En el programa per lluitar contra la disfàgia en aquests col·lectius més vulnerables també hi han col·laborat, a banda del personal educatiu i sanitari de l’escola, l’equip de motilitat digestiva del CSdM i Serhs Food, la Fundació Furega i Nestlé Health Science. A més, la intervenció està vinculada al projecte europeu PECT de Mataró-Maresme: ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores i al programa PASCE (evolució del programa d’atenció a l’alumnat amb necessitats especials de salut als centres educatius). De fet, durant l’acte de presentació que es va fer a les instal·lacions que l’empresa Serhs Food té a Mataró, es va donar a conèixer l’acord signat amb la Confederació Aspace –una organització integrada per 85 entitats dedicades a persones amb paràlisi cerebral, amb més de 20.000 associats, 5.300 professionals i 230 centres d’atenció directa– i amb les 14 entitats de la Fepccat (Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya) per fer activitats de formació i recerca vinculades al projecte.

Des de la Fundació El Maresme, el director gerent va posar l’accent en les perspectives generades a partir dels bons resultats del programa. “Ens satisfà que la ciència també posi el focus en un col·lectiu que no per ser minoritari no es mereix la mateixa qualitat nutricional que qualsevol altra persona”, va constatar. Per la seva banda, el gerent del CSdM, Rafael Lledó, va remarcar el desig que la iniciativa “sorgida de la nostra política de responsabilitat social corporativa es pugui estendre al conjunt del país i formi part dels programes del CatSalut per atendre l’alumnat amb necessitats especials de salut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.