Societat

premià de dalt

Queixes veïnals per reactivar la Cisa

El san­tu­ari de la Cisa és un dels llocs més con­cor­re­guts amb unes vis­tes excep­ci­o­nals del Baix Maresme. Els veïns que tenen aquest paratge de Premià de Dalt com a punt de pele­gri­natge o tro­bada per fer excur­si­ons i pas­se­ja­des s’han quei­xat al Bis­bat perquè l’ermita no té un horari d’ober­tura i manté tan­cat al públic l’espai d’inter­pre­tació que es va habi­li­tar amb una expo­sició per­ma­nent sobre la història mil·lenària de la Cisa, on s’explica la lle­genda popu­lar de com es va tro­bar la mare­de­deu i el que són els exvots.

Els veïns s’han reu­nit recent­ment amb repre­sen­tants de l’arque­bis­bat de Bar­ce­lona per expres­sar el males­tar amb el suport de 417 sig­na­tu­res que van reco­llir, abans de l’estiu, de ciu­ta­dans que recla­ma­ven un “bon fun­ci­o­na­ment de l’ermita i el seu entorn”. Segons expli­quen amb la nova con­cessió al res­tau­rant, annex a l’ermita, es va dei­xar de fer les fun­ci­ons per man­te­nir obert el san­tu­ari i les dependències anne­xes, com s’havia anat fent fins ales­ho­res.

El Bis­bat es va com­pro­me­tre a “bus­car-hi solu­ci­ons”, segons expli­quen els veïns, que lamen­ten que el petit museu con­tinuï tan­cat i “ple de tras­tos perquè es fa ser­vir de magat­zem”. L’ermita de la Cisa no té un horari d’ober­tura al públic, però sí que s’obre unes hores al dia. El rec­tor de la parròquia de Premià de Dalt, Ramon Roca, de qui depèn el san­tu­ari, s’encar­rega d’aten­dre les per­so­nes que als matins troba al davant del san­tu­ari interes­sats a conèixer l’indret o per anar a pre­gar. “A una hora o altra hi trec el cap una estona als matins i si ve al cas m’afe­geixo amb ells a la pregària”, explica el mossèn, que asse­gura que més enllà de la missa que s’hi fa tots els dis­sab­tes és oberta a tots els qui vul­guin fer cele­bra­ci­ons posant-se amb con­tacte amb la rec­to­ria.

La reo­ber­tura del san­tu­ari tot el i l’accés al petit museu “dependrà de la decisió de l’arque­bis­bat”, diu el mossèn.

Rellançar l’entorn

El san­tu­ari de la Cisa, on cada any s’hi cele­bra l’aplec coin­ci­dint amb l’1 de maig, ha estat de sem­pre un lloc de tro­bada. L’entorn va can­viar la feso­mia amb la reha­bi­li­tació que es va fer per repin­tar la façana de l’ermita i millo­rar la resta de dependències, com l’edi­fici annex que era la casa de l’ermità. La reforma en una superfície de 456 m² va ser­vir per pro­jec­tar la sala per als visi­tants on expli­car la història, mos­trant l’expo­sició per­ma­nent i fins i tot reser­vant un espai per ven­dre petits records de la Cisa.

Per rellançar l’entorn es va refor­mar l’edi­fici annex del res­tau­rant que estava molt malmès. El pro­jecte que es va impul­sar el 2017 recu­pe­rava la figura del maso­ver, perquè una família s’ins­tal·lés a viure a la pri­mera planta, encar­re­gada de fer el man­te­ni­ment de l’espai i por­tant el ser­vei de men­ja­dor. El rec­tor d’ales­ho­res, el capellà Josep Colo­mer, va defen­sar el pro­jecte amb la intenció de reac­ti­var la Cisa i con­ver­tir l’entorn en alguna cosa més que una ermita.

Les obres es van dur a terme gràcies a la deixa, de 260.000 euros, que va fer la dar­rera des­cen­dent de mossèn Pere Ribot a la parròquia de Premià de Dalt, quan va morir el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.