La DO Pla de Bages preveu una producció similar a la de l’any passat malgrat la sequera
Calcula recollir al voltant del milió de quilos de raïm, que serà més petit però de millor qualitat
Les altes temperatures fan avançar la verema
La DO Pla de Bages afronta una verema “molt irregular” per culpa de la sequera, que ha afectat més algunes zones que d’altres, tot i que en general, es preveu que la producció global sigui molt similar a la de l’any passat perquè no hi ha hagut pedregades. En total, els 17 cellers que formen la DO Pla de Bages calculen recollir al voltant del milió de quilos de raïm a les 500 hectàrees de vinya que hi ha a la comarca. (uns 2.500kg per hectàrea), que avisen serà més petit però de millor qualitat.
La calor de finals d’agost ha fet accelerar el procés de maduració i la verema s’ha avançat uns deu dies. El president de la DO Pla de Bages, Carles Playà, que va ssumir el càrrec a l’estiu, avisa en declaracions a l’ACN que la sequera també pot tenir efectes a llarg termini perquè un estrès hídric continuat pot acabar matant la planta.
El canvi climàtic ha fet que molts cellers apostin per incorporar el reg a la vinya. “No només per la sequera, també per controlar la temperatura de la terra”, subratlla Playà. Però el que sí s’ha convertit en un imprescindible a la vinya són els tancats per tal d’evitar els estralls de la fauna cinegètica. Sobretot, del porc senglar i el cabirol que, segons Playà, s’ha convertit ja en “una plaga” al Bages.