Societat

societat

El documental sobre la salut mental “Bailar la Locura” aterra a Banyoles

L’entitat banyolina Granés Fundació també programa l’espectacle de dansa “J-AhO! II”, Qui està boig, tu o jo?

El proper dissabte 4 de novembre Banyoles acollirà dues propostes artístiques: l’espectacle de dansa “J-AhO! II” Qui està boig, tu o jo? i el documental “Bailar la locura”. Els treballs busquen, un amb el llenguatge audiovisual i l’altre amb la dansa, ajudar a comprendre i donar valor a la diversitat, a trencar estigmes i prejudicis amb la salut mental.

La programació de les activitats, organitzades per Granés Fundació, començarà a les sis de la tarda amb la projecció del documental codirigit per Marta Espar i Maiol Virgili. Les entrades tindran un preu de 6 euros i ja estan a la venda a la web de Cultura Banyoles . Tot seguit, a la Plaça Major es podrà gaudir de l’espectacle de dansa de forma gratuïta amb les ballarines Clàudia Gómez, Amaiur Luluaga i Monte Àlvarez. Després de l’espectacle de dansa, hi haurà un espai de debat amb les artistes dels dos espectacles.

“J-AhO! II”, Qui està boig, tu o jo?

L’espectacle sorgeix d’una reflexió sobre el límit entre el seny i la bogeria. Se sol associar la bogeria amb allò que es desvia de la norma, però què és la normalitat? A partir d’aquesta pregunta es qüestiona el concepte de normalitat, i les creadores indaguen en la possibilitat que es tracti d’un constructe establert per la societat amb la finalitat de crear un ordre a la comunitat.

El nom de la peça, J-AhO!, fa referència a l’expressió “jota ha(g)o!” (estàs com una regadora!”), utilitzada al País Basc per dir-li a algú d’una manera jocosa o també despectiva que la seva actitud o manera de ser no és gaire comú, i per tant “no normal”. D’altra banda, “aho” significa boca, de manera que el nom de la peça també té el seu sentit en aquest àmbit: en la xerrameca, l’estigma, en les paraules que es fan servir per parlar dels altres. A més, la cal·ligrafia de J-AhO! té la seva referència al DSM-V, el llibre de diagnosi psiquiàtric per excel·lència.

“Bailar la Locura”

El documental combina seqüències més reflexives amb d’altres carregades d’una intenció més poètica que intentaran arribar a l’espectador a través dels sentiments i l’empatia. La projecció intenta ser un treball lluminós, allunyant-se dels prejudicis habituals en el tractament dels problemes de salut mental.

El procés de creació de la peça de dansa és el fil conductor que ens permet descobrir el procés de recuperació de les tres noies diagnosticades amb un trastorn mental, així com el retrat més profund d’aquestes sis dones, amb les seves inquietuds, temors i somnis. Sempre en primera persona. I amb la intenció que l’espectador pugui decidir per sí mateix on dibuixar la línia entre la normalitat i la bogeria.

“Bailar la locura” va guanyar el Premi del Públic el passat octubre al festival Chorescope de dansa i cinema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]