Medi ambient

Barcelona, a les portes de l’emergència hídrica

Tot i que ja només la meitat del consum ve de pantans, l’ACA decretarà dimarts mesures al sistema Ter-Llobregat per preparar el pas a final de desembre a l’alerta màxima per sequera

Les conques internes, al 18,5%, mínim històric

L’aigua que ve de pous i pantans a l’àrea barcelonina cau del 95% al 42%

Els llums d’alarma fa mesos que estan enge­gats, però ara sí que la situ­ació ha entrat en una fase crítica. L’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA) decre­tarà dimarts l’estat de pre­e­mergència per sequera al sis­tema Ter-Llo­bre­gat, del qual beu tot el ter­ri­tori que hi ha per sota els pan­tans de les con­ques hidrogràfiques d’aquests dos rius. És a dir, l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona, gran part de la Cata­lu­nya Cen­tral i bona part de les comar­ques giro­ni­nes, on viu la major part de la població del país. Es tracta d’una fase intermèdia que de fet no està pre­vista en el pla espe­cial de sequera (PES) vigent des del 2020, ja que després de l’estat d’excep­ci­o­na­li­tat en què es troba aquest ter­ri­tori des de fa vuit mesos ja hi ve direc­ta­ment l’emergència, que es decreta quan els pan­tans bai­xen del 16%, un fet que es pre­veu que passi la segona quin­zena de desem­bre. Ahir, els embas­sa­ments de les con­ques inter­nes con­te­nien ja menys de 130 hm³, encara amb un mínim marge perquè suposa un 18,5% de la seva capa­ci­tat, si bé específica­ment els del Ter-Llo­bre­gat ja han cai­gut als 118 hm³.

Es tracta, doncs, d’un nou mínim històric que con­ti­nua bai­xant cada dia des que es va batre fa una set­mana –l’ante­rior a les con­ques inter­nes datava del 16 de novem­bre del 1989, quan esta­ven al 19,08%, si bé lla­vors hi havia una mica menys d’aigua que ara, 117,4 hm³, perquè no hi havia encara la Llosa del Cavall– i per això l’ACA no vol espe­rar més i dic­tarà ja demà pas­sat un seguit de mesu­res pont que ser­vei­xin per cons­ci­en­ciar la població i pre­pa­rar el pas cap a la fase d’emergència, que ja es veu ine­vi­ta­ble assu­mi­des també les escas­ses expec­ta­ti­ves d’un epi­sodi generós de pluja en els pro­pers mesos. De fet, no se’n té cap espe­rança fins a l’abril o maig. “L’emergència és a tocar i hem de fer aquesta tran­sició”, resu­mia aquesta set­mana el direc­tor de l’ACA, Samuel Reyes. “El canvi és impor­tant entre excep­ci­o­na­li­tat i emergència, on les res­tric­ci­ons són més inten­ses, i així fem el pas comu­ni­ca­tiu, també perquè la ciu­ta­da­nia pren­gui la màxima consciència”, jus­ti­fi­cava, tot adme­tent que fins ara els habi­tants d’aquest ter­ri­tori poc han notat les res­tric­ci­ons que ja s’hi han impo­sat. Durant aquest “mes o mes i mig” que duri la pre­e­mergència, doncs, es pretén anar fent l’adap­tació amb mesu­res tran­sitòries que segons ell no impac­tin tant en l’eco­no­mia i per­me­tin reduir con­sums en l’àmbit urbà, garan­tint l’abas­ti­ment domi­ci­li­ari a par­tir del nivell de reser­ves de què es dis­posa.

Si bé fins dimarts no es con­cre­ta­ran les mesu­res, després d’haver ava­luat les dades de l’octu­bre, Reyes avançava que no ani­ran “gaire lluny” de les que fixa el PES, segons el qual l’estat d’emergència, que avui ja s’aplica a 34 muni­ci­pis de la conca de la Muga, Riu­de­ca­nyes, Due­saigües i Valli­rana, pri­o­ritza garan­tir l’aigua de boca. Es pro­hi­beix del tot el reg públic i pri­vat, sigui agrícola (tret de la super­vivència dels frui­ters) o de jar­dins i zones ver­des; es pro­hi­beix ren­tar el vehi­cle, si no és en un esta­bli­ment específic, els usos indus­tri­als es redu­ei­xen en un 25% i es rebaixa també al mínim l’ús recre­a­tiu, pro­hi­bint-se així omplir pis­ci­nes amb aigua dolça.

En els tres anys que s’acu­mu­len ja amb un règim plu­viomètric per sota de l’habi­tual, es cal­cula que han anat a parar uns 300 hm³ menys d’aigua als pan­tans de les con­ques inter­nes. O sigui, el que s’hi con­su­meix en uns deu mesos, ja que en una situ­ació de nor­ma­li­tat es gasta un hm³ al dia de mit­jana. Això sí, els esforços rea­lit­zats des que fa dos anys es va acti­var ja el PES han permès reduir tant el con­sum total com la part que se n’agafa dels embas­sa­ments. Així, si el gener del 2021 en venia el 85% de l’aigua, ara la xifra ha bai­xat al 50%, ja que la resta s’ha suplert amb l’aug­ment de la des­sa­li­nit­zació, la rege­ne­ració i l’aigua sub­terrània, que han apor­tat “com Sau i dues vega­des la Baells”, segons exem­pli­fi­cava Reyes.

Només enguany, el govern ha mobi­lit­zat més de 100 mili­ons per poten­ciar aques­tes fonts alter­na­ti­ves: 40 per a obres d’abas­ta­ment en alta (nous dipòsits i plan­tes), 50 per a la xarxa en baixa (sobre­tot per la digi­ta­lit­zació que la fa més efi­ci­ent) i 10 més que ha tret ara per cer­car nous pous –molts muni­ci­pis aga­fa­ven ara dels pan­tans el 100% de l’aigua, i durant anys no han uti­lit­zat les reser­ves que tenen sub­terrànies, recor­dava Reyes–, als quals cal sumar 1,2 mili­ons per sufra­gar cis­ter­nes i obres d’emergència. “Sense totes aques­tes mesu­res, els embas­sa­ments ja esta­rien buits”, sen­ten­ci­ava el direc­tor de l’ACA, que tam­poc des­carta recórrer a l’arri­bada de vai­xells, perquè “s’han d’ana­lit­zar totes les solu­ci­ons”.

També aquesta set­mana, Aigües de Bar­ce­lona, que abas­teix la regió metro­po­li­tana, encara afi­nava més i deia que si un any nor­mal el 95% de l’aigua con­su­mida “està vin­cu­lada al clima” (ve dels pan­tans o aigües sub­terrànies), en l’actual situ­ació de sequera extrema la xifra ha cai­gut al 42%, men­tre la resta ja és des­sa­li­nit­zada i rege­ne­rada. La com­pa­nyia va cons­ti­tuir el febrer del 2022 un comitè de sequera que ha anat apli­cant mesu­res, com l’envi­a­ment d’aigua rege­ne­rada riu amunt des de la depu­ra­dora del Baix Llo­bre­gat, perquè la capti la pota­bi­lit­za­dora de Sant Joan Despí i la rein­tro­du­eixi a la xarxa, una mesura que es va ini­ciar amb 200 litres per segon i ara puja als 1.500. Igual­ment, es fa ser­vir aigua rege­ne­rada per a l’agri­cul­tura des del canal de la dreta del Llo­bre­gat, i per a la neteja de car­rers i reg de zones ver­des en diver­sos muni­ci­pis de la comarca. A més, es fa una cap­tació par­cial d’aigua del Rec Com­tal i s’ha posat en marxa la pota­bi­lit­za­dora a la Lla­gosta.

El con­sum domèstic mitjà a l’àrea metro­po­li­tana és ara de 105 litres per per­sona i dia, men­tre que la mit­jana cata­lana és de 117 i l’esta­tal, de 131. La reducció de pèrdues a la xarxa i la major res­pon­sa­bi­li­tat dels més de tres mili­ons de per­so­nes a què dona ser­vei Aigües de Bar­ce­lona han permès reduir de manera des­ta­cada el con­sum, ja que ha pas­sat de 230 hm³ l’any el 2007 als 190 del 2022. Des de la dar­rera sequera, doncs, s’han estal­viat més de 600 hm³ a la regió, gai­rebé com qua­tre pan­tans de Sau.

Qui fixa les restriccions a casa?

En una situació d’emergència, el PES limita a 200 litres per persona i dia els que poden sortir dels dipòsits públics, comptant usos domèstics (la mitjana és d’uns 100 a les conques internes) però també els d’indústries, negocis i serveis. Més, és clar, els que es perdin en pèrdues a les canonades. Si l’emergència es fa més extrema, fins i tot, el límit podrà baixar a 180 o fins i tot a 160 litres. L’ACA, però, no gestiona els abastaments, i com a molt pot emetre recomanacions, ja que són ajuntaments i operadors els que fixaran les mesures i restriccions que creguin convenients, que també poden ser minves de pressió o talls, per complir la ràtio fixada. El govern només pot permetre excepcions puntuals en la limitació a proposta d’un departament o dels ens locals, i per raons d’interès públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.