Un 65% dins del municipi
Avui es fan uns 100.000 desplaçaments al dia entre Tarragona i Reus, tot i que són intermunicipals dos de cada tres
Menys del 10% surten de la regió
Dos de cada tres desplaçaments al Camp de Tarragona (un 65%) es fan avui dins del mateix municipi, ràtio que baixa al 56% els caps de setmana. En altres paraules, un de cada tres en surten. En xifres absolutes, és clar, és a Tarragona (310.200) i Reus (233.700) on n’hi ha més els dies feiners. El flux entre les dues grans ciutats de la regió també és el més important pel que fa a desplaçaments supramunicipals, uns 100.000 cada dia. Aquestes són algunes de les dades recollides en la fase de diagnosi del pla de mobilitat per l’Autoritat Territorial de la Mobilitat (ATM), que entre el febrer i el març del 2020 va realitzar una enquesta de mobilitat quotidiana que va complementar amb l’anàlisi de la base de dades obertes del Ministeri de Transports construïda a partir dels registres de la telefonia mòbil.
Tot just un 5,6% utilitza el transport públic per moure’s internament entre setmana, que baixa al 2,2% el cap de setmana, quan el total també cau dels 1,9 als 1,1 milions de desplaçaments. La ràtio contrasta amb el vora 80% d’ús del transport públic a l’àrea metropolitana de Barcelona, per la qual cosa tots els implicats coincideixen que és un gran repte fer-lo créixer a la de Tarragona en els propers anys. Els enquestats citaven l’oferta inadequada a les seves necessitats o la poca freqüència com els principals factors pels quals no el fan servir. Tot i que no arriben al 10%, els que més agafen el transport públic ara a la regió són els nens, els menors i els joves de fins a 35 anys.
Avui, un 53,4% dels desplaçaments interns al Camp de Tarragona es fan en vehicle privat entre setmana, que puja al 57,7% els festius. Curiosament, es detecta que els homes abusen més del vehicle privat: un 60% el fa servir habitualment, i tot just un 49,5% en el cas de les dones. El 40% de la mobilitat habitual restant és a peu o en bicicleta.
En dies feiners, el 45% de desplaçaments són per motius laborals, i es fan sobretot als polígons industrials, i el 55% restant és per motius personals. Òbviament, el cap de setmana les xifres canvien, i baixen al 8,7% els professionals i al 91,3% els personals. La mitjana és de tres desplaçaments per persona i dia, i 9,8 quilòmetres cadascun. Els temps mitjans oscil·len entre els 12 i els 23 minuts, segons si els desplaçaments són dins del mateix municipi o entre dues comarques diferents.
Més del 90% dels fluxos quotidians de la regió són interns, mentre que la resta van especialment cap a l’àrea de Barcelona, on es calcula que se’n fan uns 43.000 diaris. Vora 20.000 són cap a l’àrea del Penedès i el Garraf, i vora 8.000, cap a les Terres de l’Ebre. Uns 2.500 són cap a les Terres de Ponent, encara no un miler a altres indrets del país i fins i tot uns 4.500 són cap a i des de destinacions de fora de Catalunya.
El pla de mobilitat en elaboració preveu encarregar una nova enquesta de mobilitat a turistes i excursionistes al llarg del 2024, així com una altra sobre l’ús dels mitjans actius (bicicleta i a peu) i els vehicles de mobilitat personal (per exemple, patinets), que de fet ja es troba en licitació per part de l’ATM.