LA CIMERA DE DUBAI
La UE pressiona perquè la COP28 marqui “un punt d’inflexió”
El comissari europeu d’acció climàtica urgeix el món a una reducció de les emissions del 43% pel 2030
L’ONU avisa que no valen només les “bones intencions”
A punt que finalitzi la primera setmana de la COP28, el comissari europeu d’acció climàtica, Wopke Hoekstra, va instar dimecres a Dubai que “aquesta cimera marqui el principi de la fi dels combustibles fòssils”. L’holandès va reiterar la posició europea en la COP28 a favor d’un acord que empenyi el món a desfer-se dels combustibles fòssils per poder complir l’objectiu de l’Acord de París: que el planeta no s’escalfi més d’1,5 graus centígrads per damunt dels nivells preindustrials. “Sabem el que es necessita i que ens hem de moure ràpid: el món ha de reduir les seves emissions el 2025 com a molt tard i assolir una reducció del 43% pel 2030”, hi va afegir Hoekstra.
També la ministra espanyola de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que va parlar en representació del Consell de la UE va destacar el “punt d’inflexió històric”, que, a parer seu, pot suposar la cimera de Dubai per a aquesta dècada “crítica”.
Per la seva banda, l’ONU va avisar dimecres que “les bones intencions no reduiran a la meitat les emissions en aquesta dècada”. Ho va dir el secretari executiu de la Convenció Marco de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic, Simon Stiell, que hi va afegir: “Només podrem superar la crisi climàtica desfent-nos del business as usual [model continuista ]”. Stiell va subratllar la necessitat d’augmentar els nivells d’“ambició” i de “transparència” i va demanar un “seriós avançament en el finançament”.