Societat

Unió Europea

Una supervivent de l’Holocaust denuncia a l’Eurocambra el “ressorgiment de l’antisemitisme”

El Parlament Europeu ha commemorat aquest dijous les víctimes de l’Holocaust i ha donat la paraula a una supervivent dels horrors nazis, Irene Shashar, que ha alertat que l’odi contra els jueus “continua viu”.

Shashar, que ara té 86 anys i viu a Israel, va aconseguir fugir quan era petita del gueto de Varsòvia per les clavagueres a l’altre costat de la ciutat, on ella i la seva mare van viure amagades la resta de la guerra. Durant molts anys no va parlar de la seva experiència ni tan sols als seus familiars, però quan va començar a fer-ho, no ha parat. Ha intervingut a l’Assemblea General de les Nacions Unides, al Senat espanyol –fa un any– i avui ho ha fet davant els eurodiputats a Brussel·les.

Segons Shashar, “[el líder nazi Adolf] Hitler no va guanyar” perquè persones com ella van aconseguir sobreviure i tenir fills i nets i Europa va ser capaç de deixar enrere l’odi i unir-se. Però a parer seu, “el ressorgiment de l’antisemitisme” des dels atacs de Hamàs el passat 7 d’octubre al sud de Gaza “mostra que l’odi del passat continua viu”, també a la UE. “Els jueus tornen a no sentir-se segurs a Europa. Després de l’Holocaust, això és inacceptable”, ha denunciat. “«Mai més» ha de significar de veritat mai més”, ha afegit. En aquest sentit, ha demanat la solidaritat i el suport dels eurodiputats perquè els ostatges segrestats per les milícies palestines de Gaza puguin tornar a casa seva.

Després de la guerra, Shashar va viure a París fins a la mort de la seva mare, que la va deixar orfe, ja que el seu pare havia estat assassinat pels nazis a Varsòvia. Aleshores va ser adoptada per uns familiars que vivien al Perú i des del país andí va marxar a estudiar als Estats Units. Quan tenia 25 anys es va establir a Israel i es va convertir en la professora més jove a la Universitat Hebrea. El 2023 va publicar la seva biografia amb el títol Jo vaig vèncer Hitler, però malgrat la seva victòria moral sobre el nazisme, veu ara que els seus nets han de tornar a lluitar per la seva supervivència.

El seu desig, ha explicat, és que els seus fills i “tots els nens, visquin en un Orient Mitjà en pau, lliure d’odi, sobretot cap als jueus”. “Al meu somni, els jueus trobin seguretat a qualsevol lloc on trien establir-se i l’antisemitisme és finalment una cosa del passat”. És per això que ha demanat a l’Eurocambra que ajudi “a fer realitat” el seu “somni”. Junts podem acabar amb l’antisemitisme i aconseguir una pau duradora”, ha conclós.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha reivindicat que la cambra no és “indiferència” davant l’antisemitisme ni qualsevol altra forma de discriminació, però ha reconegut que Europa encara no ha fet “prou per lluitar” contra aquestes i altres formes d’odi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.