Societat

Societat

Tanca el forn centenari de Pratdip

Els costos i la competència industrial fan que abaixin la persiana

Alerta de la Federació Provincial de Forners de Tarragona perquè en els últims vuit anys han perdut la meitat d’agremiats

Després de 177 anys d’història, el forn cen­te­nari de Prat­dip tanca. “El negoci no dona i no podem aga­far a ningú. Per con­ti­nuar cal­dria can­viar tota la maquinària, una inversió que no podem assu­mir”, ha afir­mat a l’agència ACN Jaume Escrivà, el res­pon­sa­ble de l’empresa fami­liar. L’incre­ment de cos­tos de la matèria pri­mera i de l’ener­gia, a més de la com­petència de la pro­ducció indus­trial amb preus més econòmics han estat dos dels motius que han por­tat a la família apren­dre la decisió d’abai­xar la per­si­ana. La Fede­ració Pro­vin­cial de For­ne­res de Tar­ra­gona alerta que no es tracta d’un cas aïllat: en els dar­rers vuit anys han pas­sat de ser 150 agre­mi­ats a ser només 75. “La pro­fessió està mala­ment pel que fa a for­ners arte­sans. Veiem que no hi ha con­tinuïtat dels que es van jubi­lant. Estan crei­xent fle­ques i d’altres amb cafe­te­ria però la majo­ria són franquícies, no forns arte­sans”, ha apun­tat Car­los Martínez, vice­pre­si­dent del gremi tar­ra­goní. Per Martínez es tracta d’un ofici “sacri­fi­cat” i “sense massa avan­tat­ges labo­rals”. Tot i això, defensa que és una feina cre­a­tiva que per­met expe­ri­men­tar en diver­ses ves­sants.

En Jaume Escrivà és la cin­quena gene­ració al cap­da­vant del negoci fami­liar i alhora, l’última. Fins el 31 de desem­bre pas­sat, al forn de pa Escrivà hi tre­ba­llava jun­ta­ment amb la seva mare, qui ha apro­fi­tat el tan­ca­ment de l’empresa per jubi­lar-se amb 77 anys. Tot i tenir un forn de lle­nya i no haver de pagar llo­guer per l’obra­dor, els números no sor­tien pels cos­tos, la com­petència però també perquè el volum de ven­des no ha estat sufi­ci­ent en un pro­ble que no arriba als 700 habi­tants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.