Infraestructures i serveis

GUILS DE CERDANYA

L’Ajuntament projecta la millora integral de la xarxa d’aigua potable

L’Ajuntament de Guils de Cerdanya ha presentat a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) el projecte de millora integral de la xarxa municipal d’aigua, que suposarà una inversió de més de mig milió d’euros. La seva execució està subjecta a les subvencions sol·licitades a l’ACA i la Diputació de Girona. La millora ha de servir per facilitar la gestió de la xarxa i suprimir el nivell d’arsènic que afecta cinc dels set dipòsits municipal.

Una de les intervencions previstes és la perforació d’un pou nou a Fontanera, a una profunditat de 120 metres, on hi ha una “quantitat important” d’aigua freàtica “de molt bona qualitat”, segons explica Joan Gurrera, l’enginyer que ha redactat el projecte. Aquest pou servirà per reomplir els dipòsits municipals actuals i rebaixar els nivells d’arsènic existents. Inicialment s’havia pensat a fer un tractament específic en els pous afectats amb la instal·lació de dues estacions de tractament d’arsènic, però finalment s’ha vist que n’hi haurà prou deixant entrar l’aigua neta de Fontanera per depurar els dipòsits. Aquesta aigua neta farà que el nivell d’arsènic es redueixi per sota dels 10 PPB (parts per bilió), que és el que marca i recomana la normativa actual. L’aigua dels dipòsits municipals superen la saturació dels 10 PPB, i es troben entre l’11 i el 20 de PPB.

A banda, el projecte també inclou una estació ETAP (de filtració i desinfecció) a

l’entrada del dipòsit de Guils, que es considera el pulmó d’abastament de la xarxa. Aquest projecte és una primera fase de la millora integral de la xarxa d’abastament en alta. En properes anualitats es preveu anar assolint les següents fases.

Millora i optimització

El projecte també preveu la posada en funcionament d’un sistema de telecontrol i gestió digitalitzada dels punts sensibles importants de la xarxa, com ara les entrades i sortides de dipòsits i pous. L’objectiu és l’anàlisi i optimització del consum, així com la ràpida actuació davant d’una possible avaria o d’una fuita a la xarxa. Segons Oriol Martí, l’enginyer que ha treballat en la proposta, la idea és instal·lar nous comptadors d’aigua a les entrades i les sortides dels dipòsits i dels pous de captació, alhora que sensors de nivell en dipòsits i pous. “Podrem en tot moment quantificar el volum d’aigua que entra o surt de les instal·lacions gestionades pel municipi. D’aquesta forma, també sabrem els consums i podrem intervenir amb rapidesa quan es produeixin fuites d’aigua, per exemple. A més, no sols hi haurà un sistema de televigilància a l’ajuntament, amb l’ordinador i programari corresponent que ens ajudarà en aquesta gestió, sinó que els responsables de la gestió municipal, gràcies a les aplicacions mòbils, podran estar al corrent del consum des de casa seva”, explica Martí.

L’alcalde de Guils de Cerdanya, Toni Trilles, assenyala que la telegestió del sistema de la xarxa de l’aigua suposarà un estalvi econòmic pels veïns del municipi. “Gràcies a la digitalització del servei, el municipi s’estalviarà hores de treball dels membres de la brigada que han de fer els controls de l’aigua, ja sigui del pH, del clor o la terbolesa. Hores que podran dedicar a fer altres tasques i treballs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.