Renovació de 12.000 metres de canonades d’aigua a Terrassa i nou dipòsit a La Grípia
L’empresa municipal TAigua hi inverteix 5,5 milions i col·loca 175 sensors acústics que han permès detectar 36 avaries
Durant el 2023 se’n van reparar 432 estalviant el 27% d’aigua
L’empresa municipal TAigua de Terrassa té previst substituir més de 12.000 metres de canonades d’aigua potable enguany i, amés, construirà un dipòsit de 8.000 m³ de capacitat a La Grípia. En total ha previst invertir 5,5 milions en una sèrie d’actuacions que també inclouen completar la dotació de sistemes tecnològics de gestió econòmica i comercial i la instal·lació de plaques fotovoltaiques als dipòsits de Can Boada i Can Poal.
En els darrers dos anys la companyia municipal ja ha renovat 10.000 metres de la xarxa de distribució subterrània, invertint uns tres milions per fer noves escomeses i millorant la sectorització de la xarxa. Des de la seva creació fa poc més cinc anys s’ha fet una inversió de 12,7 milions i planificat la millora de la xarxa i els sistemes d’abastament a vint anys vista, asseguren, fent una programació de les inversions plurianual. Enguany hi ha una partida de 8,3 milions per a noves actuacions, amb els 5,5 milions destinats a les millores en la distribució d’aigua en baixa i, 2,8 milions al sistema de gestió d’aigua en alta. En aquest punts destaca els 850.000 euros per reemplaçar diferents calderons antiariet, que són fonamentals per protegir els sistemes de transport de l’aigua en alta dels canvis de velocitat bruscos en la xarxa.
El pressupost de TAigua també preveu 885 mil euros per intervencions de millora en les canonades de transport des d’Abrera i s’han començat els treballs de substitució del pas aeri de la canonada de 700 mm de diàmetre al seu pas pel pont de Can Gonteres, l’artèria primordial en l’abastament de Terrassa que presentava un risc de ruptura i que a finals de març ja estarà operativa.
Sensors i estalvi d’aigua
Altres actuacions de millora són la instal·lació de sensors acústics per a la localització de fuites amb comunicació remota que es van començar a implantar al llarg del 2023. Ja se n’hans posat 175, fet que ha permès detectar 36 avaries en mig any. L’any passat, entre la xarxa de distribució i els ramals domiciliaris, es van poder reparar 432 avaries, fet que suposa un increment del 32% respecte l’any 2022, en què se’n van reparar 328.
Totes aquestes actuacions han permès reduir en 725.211m³ (5,4%) el cabal total aportat a la xarxa, el que significa que el 27% de l’estalvi, 199.011 m³, ha estat resultant de la millora de l’eficiència hidràulica reduint les fuites.
L’empresa pública preveu continuar destinant recursos als projectes de millores tecnològiques i modernització, com el de telemesura de comptadors i l’ampliació del sistema de control remot de la xarxa mentre continua cercant pous d’aigua subterrània. A més, negocia amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) poder utilitzar l’aigua regenerada de la depuradora de Terrassa –també n’ha demanat la gestió– per al reg de zones verda i la neteja viària.